Veřejné osvětlení bude Plzeň nově provozovat prostřednictvím své firmy

Rada města Plzně schválila nový model zajištění provozu a údržby veřejného osvětlení na území města Plzně, starat se o něj začnou Plzeňské městské dopravní podniky. Vedení města se inspirovalo evropskými městskými modely, v nichž klíčové veřejné služby na území velkých měst zajišťují městské firmy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nový model bude zaveden od 1. července 2017 a umožní městu rozhodovat o hlavních otázkách rozvoje systému veřejného osvětlení, jehož provoz stojí kolem 20 milionů korun ročně. 

„Inspirovali jsme se u našich partnerských měst, jako jsou bavorský Regensburg a švýcarský Winterthur. Jde o stejný trend, který město Plzeň zvolilo již v předchozích volebních obdobích v oblasti veřejné dopravy, dodávek tepla občanům, dodávek pitné vody, provozování kanalizačního systému a při likvidaci komunálního i separovaného odpadu. PMDP jsou jak technicky, tj. speciálními vozidly, i personálně připraveny na provozování veřejného osvětlení, vzhledem k tomu, že již dnes se starají o provozování a údržbu sloupů trakčního vedení pro tramvajové a trolejbusové tratě,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Nový systém by měl také motivovat provozovatele k ekonomicky efektivnímu způsobu preventivní a operativní údržby systému. 

Město Plzeň již na dvou velkých projektech ukázalo, že lze úspěšně poskytovat kvalitní služby prostřednictvím městských obchodních společností. Prvním projektem bylo získání 19 % akcií Plzeňské teplárenské a úspěšné řízení  společnosti ve stoprocentním vlastnictví města od privátních vlastníků na konci 90. let a stejně úspěšné bylo převzetí Vodárny Plzeň od privátního vlastníka v roce 2015. 

Finanční nároky na zajištění provozu a údržby veřejného osvětlení na území města Plzně včetně havarijních oprav budou i nadále kryty z rozpočtu Správy veřejného statku města Plzně. V návrhu rozpočtu na rok 2017 a v rozpočtových výhledech jsou zahrnuty částky vycházející z aktuálního rozsahu správy veřejného osvětlení, tedy částka 20,6 milionu korun včetně DPH za rok. 



Komentáře

  • Před 6 roky

    Nevím, na koho se obrátit, ale byla bych vděčná tomu, kdo je zodpovědný za osvětlení
    v Doudlevecké třídě u Domu podlah Doudlevecká 28, aby zajistil urychleně opravu dvou zářivek. Po setmění nelze bez rizika vyjít ven. Děkuji
    J. Knoblochová, Doudlevecká 31.

  • Před 6 roky

    Nevím, na koho se obrátit, ale byla bych vděčná tomu, kdo je zodpovědný za osvětlení
    v Doudlevecké třídě u Domu podlah Doudlevecká 28, aby zajistil urychleně opravu dvou zářivek. Po setmění nelze bez rizika vyjít ven. Děkuji
    J. Knoblochová, Doudlevecká 31.

  • Před 7 roky

    Je dobře, že se o osvětlení bude starat městská firma. Určitě bych ale byl i pro modernizaci osvětlení, což by pomohlo snížit náklady na celkovou údržbu a za spotřebu elektřiny. Moc by se mi líbilo něco na tento způsob: http://www.lighting.philips.cz/systemy/systemove-oblasti/verejne-prostory/silnice-a-ulice

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka