V novém románu Jany Poncarové ožívají zmizelí lidé i místa

Děj své novinky autorka zasadila do brdské vesnice a do Sudet.

Cílená propagace v Plzni

Autorce románů „Eugenie“ a „Podbrdské ženy“ vychází nová kniha. Znovu se inspirovala skutečnými událostmi a v příběhu opět vystupují reálné postavy. Nový román „Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky“ vypráví příběh babičky a vnučky, které společně odkrývají rodinnou historii odehrávající se napozadí dvacátého století. Na pultech knihkupectví bude nový román 22. října.

V pochmurných i krásných Sudetech se skrývají stíny minulosti, které Alžbětinu rodinu rozdělily na desítky let. Když ji vnučka Nina navštíví v léčebně, kde se devadesátiletá babička zotavuje, rozhodne se vyjet s ní do míst jejího dětství a mládí. Během cesty po zapomenutých krajích i zasutých vzpomínkách společně odhalují rodinné tajemství, o němž se dlouho mlčelo. Porozumění babiččině příběhu pomáhá Nině vykročit za splněním vlastních snů.

„K napsání románu mě inspirovalo vyprávění mé babičky Miloslavy, která žila v Sudetech, na severu, jak se u nás v rodině říká. Po záboru pohraničí se přestěhovala k Brdům. Střípky z jejího vyprávění jsem toužila zasadit do příběhu, který je z velké části smyšlený, ale některé události se skutečně staly, některé postavyskutečně žily,“ říká autorka Jana Poncarová.

Na románu pracovala s přestávkami od podzimu 2017 do léta 2020. „Snažilajsem se v něm oživit lidi a místa, která už neexistují .Například koloniál rodiny Ledererů v Dobřívě. V románu tak vystupuje hrdinka Ester, která koloniál provozuje a s níž se Alžběta přátelí. Vedlejší, ačkoli důležitou úlohu pak sehraje postava Věrky. Ta je inspirovaná Věrou Kohnovou, která ve svých dvanácti letech zahynula v koncentračním táboře a zůstal po ní pouze deník. Bývá přirovnávána k české Anně Frankové,“ poodhaluje vznik románu autorka.

Příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách, střídá se v něm minulost a přítomnost. Hlavní hrdinky jsou dvě: babička Alžběta, která ve svém nitru nosí tajemství, o němž nerada mluví, a zprvu zakřiknutá vnučka Nina, jež svoji babičku blíže poznává až v dospělosti. Obě ženy k sobě postupně nacház ícestu a důvěru, což vede k vysvětlení rodinného tajemství, ačkoli některé otázky už nikdy nemohou být zcela zodpovězeny.

„U knih, v nichž se střídají dvě časové roviny, si často jednu znich oblíbím a tu druhou mám pak tendenci proletět rychleji. U Alžběty a Niny se mi to snad poprvé nestalo. Těšila jsem se na obě stejně a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Obdivuju Janin smysl pro detail, někdy bych si přála vidět na chvíli svět jejíma očima,“říkáo románu spisovatelka Martina Heš Hudečková.

Román „Alžběta a Nina: Tajemství mojí babičky“ vyšel 22. října v nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media. ---

O autorce

Jana Poncarová debutovala v?roce 2018 úspěšným románem Podbrdské ženy, který sleduje osudy tří generací žen žijících v podhůří Brd. O rok později vyšel román Eugenie inspirovaný skutečným osudem plzeňského hotelu Continental a jeho majitelky, který získal Cenu čtenářů v literární soutěži Česká kniha 2020. V roce 2020 vydala společně s fotografkou Ditou Pepe svoji prvotinu v žánru literárního dokumentu Děvčata první republiky. Jana žije v?Plzni a v Dobřívě u Rokycan. Je novinářka a copywriterka. Více najdete na webu www.janaponcarova.cz.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka