Výměna interiérových dveří: Jak správně vybírat a vše zvládnout hladce?

Pokud plánujete rekonstrukci bytu, na interiérové dveře byste určitě neměli zapomenout. Dveře jednotlivých místností mají velký podíl na celkovém dojmu z vybavení vašeho domova, rozdělují jej na jednotlivé zóny a navíc jsou jedním ze základních prvků každého obytného prostoru, ke kterým budete později ostatní doplňky barevně ladit.

Cílená propagace v Plzni

A aby nároků na jejich výběr nebylo málo, podstatná je nejen estetická stránka, ale především ta praktická: vedle designu je třeba u každého řešení pečlivě promyslet jeho funkčnost. Můžeme si tak parafrázovat známé přísloví: Interiérové dveře radši dvakrát měř, ať jen jednou kupuješ!

Naštěstí si na internetu můžeme vybrat z mnoha možností a jednoduše najít to pravé řešení pro naše potřeby. A jak při výběru dveří postupovat? 

Zvažte všechny důležité faktory

Zdálo by se, že si při koupi dveří vystačíme s jejich rozměrem, ale opak je pravdou. Předem si promyslete, jaké funkce mají plnit. Zkuste si zodpovědět např. tyto otázky:

  • Mají dveře sloužit také jako zvuková nebo tepelná izolace? 
  • Mají propouštět světlo do prostor bez dalších přirozených světelných zdrojů? 
  • Budou se nacházet v prostorách se zvýšenou vlhkostí nebo dokonce přicházet do kontaktu s vodou? 
  • Jak intenzivně budou dveře využívány? 
  • Bude třeba místnost uzamykat? 
  • Kolik mohou dveře zabrat místa a jaké je prostorově nejpraktičtější řešení jejich otevírání? 

Otevírání a rozměry

Standardizované dveře se vyrábějí nejčastěji v šířce 60, 70, 80 nebo 90 cm. Jejich výška odpovídá ve většině českých domácností rozměru 197 cm, pokud jste ale vyšší postavy, nemusíte se bát. Na trhu lze najít mnohá řešení i pro domácnosti se členy vyššího vzrůstu. K dostání jsou také atypické formáty, jako např. zkosené dveře do podkrovních interiérů. 

Systém otevírání ovlivní vedle vzhledu dveří i způsob, jakým místnost využíváte. Zvláštní pozornost byste tak měli jeho výběru věnovat zejména u menších bytů a stísněnějších prostor. Ušetřit místo můžete např. pomocí posuvných, skládacích nebo lamelových dveří. 

Jak sladit dveře se zbytkem interiéru?

Pokud nechcete platit drahé služby interiérového designéra, můžete si dveře bez obav vybrat sami. Na internetu najdete mnoho nástrojů, které vám výběr ulehčí. Např. díky vyhledávačům nábytku si můžete snadno vybírat podle materiálu a barvy, nebo se inspirovat stylovými kousky ve vašem oblíbeném designu. Ať už se vám líbí industriální interiéry, jemný skandinávský design, nebo potřebujete na chalupu dveře ve venkovském stylu, najdete je pohodlně na jednom místě a můžete jednoduše porovnat nabídky jednotlivých prodejců. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka