Za velikonoční nákupy lidé z kraje utratili víc než loni

Stejně jako každý rok gradovaly i v letošním roce před Velikonocemi nákupy potravin spojované nejen s pečením beránků a mazanců, ale také například s tradicí barvení vajíček.

Jarní servisní akce AUTO CB

Z průměrného měsíčního šetření spotřebitelských cen potravinářských výrobků vyplývá, že v dubnu stál nákup 10 kusů vajec obyvatele Plzeňského kraje 33,60 Kč, což je o téměř 21 % více (o 5,80 Kč), než tomu bylo ve stejném období roku 2016. V letošním roce pocítili obyvatelé zdražení vajec téměř na celém území České republiky. Výjimkou byli obyvatelé kraje Vysočina, kde cena vajec meziročně klesla o 1,0 %. Nejvíce si za 10 ks vajec museli připlatit v Olomouckém kraji, kde se cena pohybovala těsně nad hranicí 36 Kč, naopak nejnižší hodnota byla mapována v kraji Pardubickém a to 30,40 Kč. Nejvíce markantní zdražení se projevilo ve Středočeském kraji, kde se cena vajec meziročně navýšila téměř o čtvrtinu (o 6,69 Kč).

Přestože se recepty na tradiční velikonoční dobroty mohou lišit a každá rodina má své osvědčené triky jak docílit nejlepší chuti i vzhledu, základní suroviny bývají stejné. Pro porovnání cen surovin k upečení třeného velikonočního beránka tak bylo počítáno s 200 g cukru, 250 ml mléka, 140 g másla, 350 g mouky, 4 vajíčky a kypřícím práškem do pečiva. Stejně jako u ceny vajec se i zde projevilo meziroční zdražení potřebných surovin, zejména pak másla a cukru. V Plzeňském kraji vyšlo upečení beránka na 54,17 Kč, což je pátá nejnižší hodnota v mezikrajském porovnání a zároveň mírně podprůměrná hodnota ve srovnání s celorepublikovou hodnotou (54,91 Kč). Za nákup potřebných surovin utratili nejvíce obyvatelé na Vysočině, kde cena přesáhla 57 Kč. Naopak v Karlovarském kraji nepotřebovali lidé na nákup výše uvedených produktů ani 53 Kč.

Pokud by se tedy za tradiční velikonoční nákup považoval nákupní košík s 10 ks vajec a potravinami v potřebném množství na upečení beránka, vycházely Velikonoce nejlevněji v Pardubickém kraji (83,78 Kč) a nejdráž na Vysočině (92,46 Kč). Plzeňský kraj se s hodnotou 87,77 Kč umístil pod celorepublikovým průměrem, který činil 88,41 Kč.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 18.04.2017 14:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka