Začne se projektovat nová trať z Plzně do Stodu pro rychlost 200 km/h

Správa železnic vyhlásila tendr na projektanta, který vytvoří dokumentaci pro stavební povolení novostavby dvoukolejné trati z Plzně do Stodu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Předpokládaná hodnota zakázky činí 219 290 000 korun. Výstavba tratě pro rychlost vlaků 200 km/h by měla začít za necelé tři roky. Dokončení stavby, plánované na závěr roku 2026, přinese rychlejší a kapacitnější přeshraniční spojení z Plzně do Mnichova a dalších důležitých center Bavorska.  

Připravovaná investiční akce Správy železnic je součástí souboru čtyř staveb v úseku Plzeň – Domažlice – státní hranice s Německem. Jejich cílem je zkapacitnění trati a zrychlení provozu tak, aby železnice byla konkurenceschopná v mezinárodní osobní a nákladní dopravě i v obsluze Plzeňského kraje.

Celkové investiční náklady této stavby se předpokládají ve výši 9 miliard korun. Jejím předmětem bude výstavba nové dvoukolejné elektrifikované trati o délce 18,5 km v úseku Plzeň (mimo) – Stod (včetně), převážně ve zcela nové stopě a v parametrech pro rychlost 200 km/h. Té budou moci vlaky dosáhnout v téměř celém nově vybudovaném úseku. V rámci prací se vybuduje nová zastávka Líně a zmodernizují se zastávky Zbůch a Chotěšov u Stoda. Komplexní modernizací projde i železniční stanice Stod.

vizualizace: správa železnic

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka