Zastupitelé schválili rozpočet Plzně na příští rok. Počítají s příjmy 6,46 miliardy

Zastupitelé města Plzně schválili rozpočet na rok 2022. Město počítá s příjmy ve výši cca 6,46 miliardy korun a s výdaji dosahujícími 8,51 miliardy korun.

Cílená propagace v Plzni

Rozdíl mezi plánovanými příjmy a výdaji plánuje město pokrýt především díky využití svých fondů, zejména Fondu rezerv a rozvoje. Mezi plánovanými výdaji jsou i velké investiční akce. Jedna z největších je směrována do oblasti nových technologií – jde o dokončení vědeckotechnického parku TechTower na Světovaru. Další velké stavební investiční akce jsou plánovány v oblasti sportu, jde například o dokončení výstavby víceúčelové haly Krašovská nebo o budování zázemí tréninkového centra mládeže v areálu stadionu ve Štruncových sadech a Luční ulici. Investice ve veřejném prostoru jsou pak například určeny na revitalizaci parku za OC Plzeň Plaza nebo na revitalizaci území v Zátiší mezi ulicemi Línská a Kreuzmannova.

„Výši rozpočtu příjmů z daní na rok 2022 jsme stanovili zejména s ohledem na makroekonomickou predikci uveřejněnou Ministerstvem financí České republiky v srpnu letošního roku. Mezi další významné příjmy uvažované v rozpočtu patří například příjem z dividendy od společnosti Plzeňská teplárenská, a. s., příjmy z nájmu, příjmy z prodeje bytů v lokalitě Sylván, příjmy z poplatků. V oblasti přijatých dotací je tradičně objemově nejvýznamnější příspěvek, který od státu dostáváme na částečné krytí výdajů spojených s výkonem státní zprávy,“ vysvětlil radní pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf. 

Plánované výdaje pro rok 2022 mají činit 8,51 miliardy korun. Jejich významnou část tvoří provozní náklady – na činnosti úřadu spojené s výkonem státní správy a samosprávy a na výdaje na provoz a údržbu budov je vyčleněno 1,58 miliardy korun. Výdaje spojené s provozem a údržbou městského majetku, jako jsou například komunikace, veřejné osvětlení, zeleň, správa bytového fondu či sportovišť činí 1,05 miliardy korun. Na provoz městských příspěvkových organizací (jsou jimi např. Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň – TURISMUS, Správa informačních technologií města Plzně, Městský ústav sociálních služeb a další) je vyčleněno 1,23 miliardy korun. 

„Dále v roce 2022 plánujeme investovat 2,45 miliardy korun do velkých stavebních akcí. Například 114,79 milionu korun je určeno pro areál stadionu Štruncovy sady a Luční ulice, kde máme v plánu vybudovat zázemí tréninkového centra mládeže, rozšířit lukostřelnici, oplotit hokejbalové hřiště i rekonstruovat šatny, vybudovat nové kanalizační přípojky a elektro přípojky. I další investice jsou určeny do oblasti sportu – například na dokončení stavby víceúčelové haly Krašovská jsme vyčlenili cca 152,90 milionu korun, pro nejrůznější modernizace, rekonstrukce a stavební úpravy městských plaveckých bazénů je určeno 33,98 milionu korun, úpravy v areálu Haly TJ Lokomotiva vyjdou v příštím roce na cca 12,44 milionu korun – plánujeme tam rozšířit parkoviště, rekonstruovat tenisovou halu či upravit hlavní vchod,“ představil některé z investičních plánů města Plzně radní David Šlouf. Dodal, že větší investice, cca 32,71 milionu korun, je naplánována také v oblasti teplárenství, kde se počítá s rekonstrukcí stavební instalace korektorů a vybudováním ventilačních domečků pro ně. „A k investicím v oblasti veřejného prostoru a zeleně patří například 40,15 milionu korun pro revitalizaci parku za OC Plzeň Plaza nebo 205,20 milionu určených k revitalizaci území mezi ulicemi Línská a Kreuzmannova,“ doplnil David Šlouf. Připomněl ještě velké investiční akce započaté v minulých letech, do nichž bude město investovat i v roce 2022. Jde například o dokončení technologického parku TechTower v Plzni na Světovaru, na nějž je v roce 2022 určeno 329,10 milionu korun nebo odkanalizování Koterova s částkou 119,30 milionu korun pro rok 2022.

Rozdíl mezi plánovanými příjmy a výdaji plánuje město pokrýt především díky využití svých fondů, zejména Fondu rezerv a rozvoje.

Přehled výdajů rozpočtu Magistrátu města Plzně (MMP) dle oblasti činnosti

Poznámka: Výdaje MMP jsou výdaje rozpočtu města Plzně (8 513 milionů korun) snížené o plánované výdaje městských obvodů (918 milionů korun). Výdaje MMP tedy činí cca 7 595 milionů korun. 

    1. Doprava: 2 430 milionů korun (cca 32 procent celkových výdajů)

    2. Hospodářský rozvoj města: 854 milionů korun (cca 11 procent celkových výdajů)

    3. Ochrana životního prostředí, vodní hospodářství a vzhled obce: 687 milionů korun (cca 9 procent celkových výdajů)

    4. Tělovýchova a zájmová činnost: 642 milionů korun (cca 8 procent celkových výdajů)

    5. Vnitřní správa: 603 milionů korun (cca 8 procent celkových výdajů)

    6. Bytová oblast: 592 milionů korun (cca 8 procent celkových výdajů)

    7. Kultura: 453 milionů korun (cca 6 procent celkových výdajů) 

    8. Sociální oblast a péče o zdraví: 351 milionů korun (cca 5 procent celkových výdajů)

    9. Bezpečnost: 286 milionů korun (cca 4 procenta celkových výdajů)

    10. Finanční operace: 277 milionů korun (cca 4 procenta celkových nákladů)

    11. Školství: 258 milionů korun (cca 3 procenta celkových výdajů)

    12. Služby pro obyvatelstvo: 164 milionů korun (cca 2 procenta celkových výdajů)

Město Plzeň připravilo také střednědobý výhled na roky 2023 až 2025. Je nejen východiskem pro sestavování rozpočtů v dalších letech, ale i základním finančním plánem pro zařazování nově zahajovaných akcí do rozpočtu města, hlediskem při zadlužování města i podkladem pro rozhodování města o svých budoucích aktivitách. 

Výhled příjmů na rok 2023 je 6,53, na další rok 6,50 a na rok 2025 také 6,50 miliardy korun. Výdaje by v roce 2023 měly být cca 6,59, o rok později 6,20 a v roce 2025 6,11 miliardy korun.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka