Ždírecká ZOO propojuje přírodu s uměním

Unikátní koncepci propojující lesní ZOO, galerii uměleckých řemesel, vzdělávání a dobročinnost představuje nedávno otevřená Ždírecká ZOO v části obce Myť na Plzeňsku.

Cílená propagace v Plzni

Autorem myšlenky sloučit více záměrů v jeden celek je zaměstnanec společnosti ČEZ Prodej, s.r.o., projektový manažer Rostislav Válek. K realizaci Ždírecké ZOO pak vedle dalších sponzorů i dobrovolníků dopomohla také Nadace ČEZ finančním příspěvkem  245 tisíc korun.

Na konci května ZOO slavnostně otevřeli starosta obce Bohuslav Vrátník a ředitel střední školy v Oselcích Václav Bumbička. Dřevní materiál dodala společnost Klaus Timber. Její provoz a rozvoj záleží jen na dobrovolnictví a podpoře sponzorů, nadací, dárců kmotrů a omezenému rozpočtu obce.

Mezi obecná pravidla ZOO patří, že představuje jen zvířata, která v širší lokalitě volně žijí nebo jsou chována (sova, srnka, pes). Slony, krokodýly ani dinosaury zde neuvidíte. Projekt zároveň podporuje umělecká řemesla a konkrétně pak Střední školu v Oselcích, která vyučuje umělecké zpracování kovu a dřeva.

„Na rozdíl od jiných ZOO se v té naší nemusíte bát zákazů sahání na zvířata, na většinu si sáhnete nebo se na ně dokonce můžete posadit. A to kdykoli, máme otevřeno pořád.  Cílem ZOO je také poskytnout místo, kde si mohou naše děti hrát a bavit se i bez internetu a tabletů. Ale nemůžeme moderní techniku ignorovat, proto jsou všechny umělecké prvky opatřeny QR kódy, které jsou provázané s webovým popisem jednotlivých prvků a jejich autorů. Jsme tak trochu  jiná ZOO. I tak trochu jiná galerie“, vysvětluje Rostislav Válek. Do projektu se dle svých slov pustil proto, že chtěl pomoci škole v Oselcích a jejich prezentaci, má rád hezké věci a přírodu a měl chuť vytvořit v obci něco výjimečného. „Jestli se to povedlo nebo ne, uvidíme z reakcí, které nám návštěvníci mohou psát do knihy umístěné přímo v ZOO nebo na našich facebookových stránkách“, doplňuje Válek.

Od umělců ZOO vykupuje umělecká zpracování zvířat jako skulptury, plastiky, funkční prvky (stojan na kola s vyřezanými zvířaty) nebo i herní prvky (sklápěcí houpačka s hlavami psů). Všechna díla musejí mít povrchovou úpravu odpovídající venkovnímu celoročnímu umístění. Návštěvníci mají do Ždírecké ZOO vstup zdarma, areál je bezbariérový.

Další informace o ZOO najdete na  www.zdireckazoo.cz nebo www.facebook.com/zdireckazoo .


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.06.2017 17:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka