Zelená střecha na slovanském paneláku pomůže k lepšímu klimatu

Majitelé bytů ze čtyř paneláků v Plzni v Krejčíkově ulici se dohodli a připravili projekt ozelenění střech svých domů.

Cílená propagace v Plzni

Jako vůbec první plzeňské společenství vlastníků jednotek tak chtějí být nejen příkladem pro ostatní. Od vegetační střechy o ploše více než 600 metrů čtverečních si slibují to, že lépe zadrží a omezí odtok srážkové vody, zlepší mikroklima lokality, sníží prašnost. Obyvatelé také chtějí začít střechu plně využívat k relaxaci a odpočinku. Město Plzeň jim na projekt přispěje částkou 615 tisíc korun.
„Více než polovinu plochy bude tvořit plnohodnotný travní porost, zbytek pak suchomilná vegetace. Část zbývající plochy střechy bude pokryta kačírkem a umožní tak další prorůstání zeleně. Poslední část, zhruba 300 metrů čtverečních, pokryje dlažba na terčích, umožňující pohodlný pobyt obyvatel domu. S přidělením dotace z Fondu životního prostředí města Plzně souhlasili zastupitelé,“ přiblížil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Zelená střecha je podle jeho slov moderním a funkčním způsobem izolace, v Plzni bude vůbec první takto realizovanou střechou na panelové zástavbě.

„Věříme, že se podobný přístup k rekonstrukci střech panelových domů stane standardem. Podle původního projektu z roku 1963 byla naše střecha projektovaná jako pobytová, ale nikdy k tomu účelu nesloužila. Navíc nevhodným zateplením z roku 1999 byl na ni i omezen vstup,“ uvedlo společenství ve své žádosti o dotaci. Při plánování nové rekonstrukce tak vznikl nápad na zelenou střechu.

První etapa projektu odstartovala v červnu 2019. V současné době probíhají demoliční práce, nové zateplení, hydroizolace a další stavební úpravy. Tuto etapu si společenství vlastníků hradí z vlastních prostředků. Ve druhé etapě rekonstrukce, která začne na jaře letošního roku, bude vybudována zelená střecha. Celkové náklady na první i druhou etapu rekonstrukce jsou vyčísleny na zhruba 6, 9 milionu korun. Z dotace bude hrazeno pouze ozelenění střechy.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka