Železnorudsko a největší lyžařské areály očekávají vydařenější zimu než loni

Jedna z nejatraktivnějších oblastí Šumavy je už na sklonku listopadu plně připravena na start nastávající zimní sezony 2021/22.

Cílená propagace v Plzni

Po loňském kratičkém několikadenním intermezzu jsou očekávání města Železná Ruda i zdejších lyžařských areálů navzdory trvající pandemii přeci jenom optimističtější než loni. Věří, že zimní sezona nebude přerušená úředním zásahem a lidé si po loňské absenci budou chtít sportování na horách o to víc užít.

„Všichni pevně věříme, že se loňská situace nebude opakovat a vše poběží, jak má. Z pohledu města řešíme trochu jiné problémy, než zástupci skiareálů. Pro nás je důležité mít v pořádku například zajištění parkování pro velké množství aut v exponovaných víkendových termínech. Ačkoliv máme městské parkovací plochy na parkovišti Kaskády a skiareály mají také své parkovací plochy, kapacita během víkendů v loňském roce několikrát nestačila, protože Železnorudsko navštěvovali pěší turisté, kteří vyráželi například na Černé a Čertovo jezero nebo na Pancíř. Další silnou skupinou byli v loňském roce běžkaři. V mnoha případech se jednalo o vyznavače sjezdového lyžování, kteří si svůj koníček nemohli kvůli uzavřeným vlekům užít, a tak se přeorientovali na běžky. Uvidíme tedy, jak bude vypadat sezona letošní. My na Železnorudsku se těšíme na každého návštěvníka, který se přijede potěšit z Šumavy buď jako sportovec nebo turista, ale především, který se umí chovat a respektuje místní pravidla. Jisté je jedno, zdraví nás všech musí vždy být na prvním místě,“ připomíná starosta Železné Rudy Filip Smola.

Město Železná Ruda opět ve spolupráci s dvěma největšími areály v oblasti Ski&Bike Špičák a Nad Nádražím/Belveder, které na něj finančně nejvíce přispívají, zajistí obsluhu celé oblasti Skibusem. „Pro lyžaře včetně běžkařů je zdarma. Jízdní řád najdou jak na webu města, tak lyžařských areálů. Poprvé vyrazí na svoji trasu 17. 12. 2021 a skončí svůj provoz 20. 03. 2022. Letošní sezonu bude Skibusem pokryté území od Gerlovy Hutě až do Hojsovy Stráže“ říká Filip Smola.

Železnorudský Skibus s kapacitou 45 míst bude sloužit nejen sjezdařům (počítá se mj. s obsluhou parkovišť vzdálenějších od lyžařských areálů jako Kaskády nebo u Hotelu Karl), ale i běžkařům. Zajíždět bude až k nástupu do stop u Gerlovy Huti. K parkování mohou návštěvníci Železnorudska využít tyto parkovací plochy: parkoviště na Gerlově Huti, parkoviště pod sjezdovkami Belveder, u bývalé tržnice Kryštof, u cukrárny Café Charlotte, podélné parkování v ulici 1. Máje (za křižovatkou směrem na Špičák), městské parkoviště Kaskády, soukromé parkoviště pod Skiareálem Špičák u vlakové zastávky Špičák, parkoviště areálu Ski&Bike Špičák a parkoviště u hotelu Karl na Špičáckém sedle, parkoviště v centru Hojsovy Stráže.

Železná Ruda má letos v plánu pořídit zánovní sněžnou rolbu, na jejíž pořízení se podařilo získat dotaci ve výši 1,9 mil. Kč od Plzeňského kraje. Momentálně probíhá výběrové řízení, v rámci kterého dojde na volbu konkrétního stroje. Rolba bude sloužit k úpravě stop pro běžecké lyžování. „Už vloni jsme za upravování stop dostávali velmi pozitivní zpětnou vazbu, takže budeme chtít v tomto trendu i nadále pokračovat. V letošní zimní sezoně budeme upravovat zhruba 50 km stop, průměrně 3 – 5 x týdně, pochopitelně s ohledem na sněhové podmínky a potřeby návštěvníků. Stopy se letos budou upravovat až na Hojsovu Stráž, kam se návštěvníci mohou přemístit naším Skibusem“ dodal starosta Smola.  

Technická rarita slaví 50 let. Jedna z nejstarších lanovek v ČR letos slaví kulaté výročí - 50 let od spuštění. Projekt dvouúsekové jednosedačkové lanové dráhy vznikl v roce 1963, o rok později začaly stavební práce a koncem roku 1970 byl zahájen zkušební provoz. Oficiálně začala lanovka přepravovat turisty v roce 1971. Má délku 2740 m a překonává převýšení 348 m, u dolní stanice se nachází parkoviště Kaskády, kde se dá zdarma celoročně parkovat. Obsluha lanovky ochotně přepraví kola, kočárky, v zimních měsících si návštěvníci mohou na vrchol nechat vyvézt lyže, běžky, ale i sáňky. Oslava výročí lanovky se bude konat 30. 12. 2021.Návštěvníci se mohou těšit na výroční turistickou známku, turistickou vizitku a krásnou samolepku. V rámci programu oslavy bude připravené občerstvení a hudba.

Lyžařské areály – kontrola bezinfekčnosti
Pravidlem číslo jedna pro letošní lyžování ve všech českých střediscích je v souvislosti s pokračující epidemií covidu prokázání bezinfekčnosti návštěvníků areálu. Kontrolu očkování, negativního testu nebo prodělané nemoci (tzv. OTN) budou zajišťovat právě lyžařské areály při nákupu skipasů.
V klasických pokladnách, tak bude požadováno předložení dokladu OTN, podobně jako při návštěvě kina nebo restaurace. „Chtěl bych už takto dopředu lyžaře poprosit, aby měli tyto doklady připraveny před tím, než přistoupí k nákupnímu okénku u kasy. Jde především o jejich komfort a zkrácení času nákupu skipasu,“ říká majitel a provozovatel lyžařský areálů Nad Nádražím a Belveder Ladislav Zísler, kde obě tyto střediska pokrývají prodeje skipasů pouze přes klasické kamenné pokladny.   
Provozovatelé, kteří nabízejí též online prodeje jízdného na lanovky a vleky, budou provádět kontrolu OTN při nákupu přes své e-shopy. „U nás při online pořízení skipasu kupující též doloží svoji bezinfekčnost. Momentálně pro nás dodavatel systému zpracovává konkrétní řešení, jak to budou dělat,“ uvádí ředitel a spolumajitel největšího lyžařského střediska v Plzeňském kraji Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. V klasické pokladně platí pak na Špičáku stejný postup jako Nad Nádražím/Belvederu.     

V areálech pak také počítají s tím, že při nástupu na lanovku/vleky rozdělí frontu lyžařů nástupními koridory (stejně jako vloni), budou dodržovány 1,5 metrové rozestupy a lidé ve frontě a při společné přepravě na čtyřsedačkové lanovce (týká se Špičáku) budou muset mít ochranu dýchacích cest (je stejné např. i v Rakousku). Výjimkou je přeprava členů jedné rodiny na sedačce lanovky, u dětí do 12 let nebo skupinových kurzů. Dle dohodnutých pravidel Asociace horských středisek (AHS), jejímiž jsou uvedené železnorudské areály členy, se státní správou, pak mají zaměstnanci areálů namátkově ještě kontrolovat během dne lidi ve frontách, zda mají platné osvědčení OTN.    
Pravidla ve stravovacích zařízeních (bufetech, restaurací) provozovaných v rámci středisek, stejně jako v dalších objektech poskytujících služby (servis, půjčovny) se pak řídí aktuálními vládními nařízeními a opatřeními. 

Tipy na trávení času (aprés - ski v oblasti Železnorudska)
    • v Železné Rudě je návštěvníkům k dispozici Informační a turistické centrum (poskytování turistických informací, prodej upomínkových předmětů s tématikou Železnorudska)
    • ve stejné budově mohou turisté navštívit Environmentální centrum: stálé expozice Historie lyžování na Železnorudsku, v patře budovy pak 6 kabinetů se stálou expozicí fauna (jelen, rys, čáp a bobr) a flora, geologie, geomorfologie na Šumavě
    • barokní kostel Panny Marie Pomocné z Hvězdy v Železné Rudě
    • Motomuzeum – muzeum motocyklů – zámeček v Železné Rudě
    • Muzeum Šumavy v Železné Rudě – výstava skla, hamernictví, měšťanský interiér, historie rodu Abele
    • Český kráter – stálá exteriérová expozice geologického vývoje – u budovy Základní školy Karla Klostermanna v Železné Rudě
    • Kneippovy lázně – masážní chodník s koupelí a akupresurou nohou na Grádelském potoce nad Železnou Rudou – oblíbené v zimních měsících v rámci otužování
    • výstup po křížové cestě ke kapli svaté Anny na Belvederu
    • výlet do Hojsovy Stráže k Šumavskému orloji
    • naučné stezky – s vhodnou obuví schůdné i v zimě: Utajená obrana železné opony, Historie obce Špičák, Naučná stezka Hojsova stráž, Naučná stezka Brčálník, Zajícova a Datlíkova stezka Špičák, Hadí stezka
 
    • minipivovar Belveder s vlastní produkcí piva
    • restaurace, bary, cukrárny a kavárny
    • v rámci ubytovacích zařízení možnost návštěvy bazénů, sauny, fitness, pestrá nabídka masáží

Dopravní dostupnost Železnorudska
Autem z Prahy (170 km) po dálnici D5, pak směr Klatovy/ Železná Ruda (Špičák), doba jízdy přes 2 hodiny.
Dále vlakem – z Prahy za 3 hodiny 21 min.
Z Plzně cca 80 km autem za cca 1 hodinu a 10 minut, cca 1 hodinu a 50 minut vlakem.
České dráhy počítají s vypravením speciálních zrychlených vlaků z Plzně.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka