Změna dodavatele elektřiny krok za krokem

Zdá se vám, že vaše výdaje za elektřinu neustále rostou? Možná je nejvyšší čas změnit dodavatele. Nemusíte se bát, jedná se o snadný a rychlý proces, kterým vás provedeme krok po kroku.

Cílená propagace v Plzni

Výběr nového dodavatele

Ze všeho nejdříve se rozhodněte, kdo se stane vaším novým dodavatelem elektřiny. S jeho výběrem vám pomůže online srovnání cen energií, které vám na základě zadaných údajů najde nejvýhodnější nabídky na trhu.

Cena elektřiny ale není to jediné, co by vás mělo zajímat. Pro jistotu si prověřte, zda je vámi zvolený dodavatel veden na stránkách Energetického regulačního úřadu, zda svým klientům nabízí kvalitní zákaznický servis nebo jaké jsou jeho podmínky pro ukončení smlouvy.

Podání žádosti o změnu dodavatele

V dalším kroku byste měli vyplnit formulář žádosti o změnu dodavatele, který najdete na stránkách zvolené společnosti. Formulář stačí odeslat online, současně s ním je ale třeba e-mailem nebo poštou zaslat skeny nebo kopie následujících dokumentů:

  • aktuální smlouvy s vaším dosavadním dodavatelem elektřiny,

  • posledního vyúčtování,

  • občanského průkazu,

  • eventuálně kopie dokumentů potvrzující vážné důvody pro ukončení smlouvy. 

K dokumentům nezapomeňte přidat vyplněnou a podepsanou plnoumoc, která novému dodavateli umožní, aby provedl veškeré kroky související s vaším přechodem k němu.

Čekání na uplynutí výpovědní lhůty

Než začnete elektřinu odebírat od nového dodavatele, musí nejprve uplynout výpovědní lhůta uvedená ve vaší stávající smlouvě. Její obvyklá délka se v případě smlouvy na dobu neurčitou pohybuje od 30 dní do 3 měsíců a začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po doručení vaší výpovědi.

O něco složitější situace nastává v případě, že máte uzavřenou smlouvu na dobu určitou. Buď můžete počkat na její uplynutí a neprodleně poté změnit dodavatele, nebo zaplatit smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy. Její výše se u většiny dodavatelů rovná 2 500 Kč.

Odběr elektřiny od nového dodavatele

Po uplynutí výpovědní lhůty obdržíte od původního dodavatele konečnou vyrovnávací fakturu a zároveň začnete odebírat elektřinu od dodavatele nového. V tento moment si ještě ověřte, zda máte správně nastavenou trvalou platbu, a u první faktury si detailně zkontrolujte dodržení ceny a smluvených podmínek.


Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka