Zvířecí záchranáři kontrolovali a kroužkovali orly mořské na hnízdech

V průběhu posledního dvou týdnů provedli plzeňští zvířecí záchranáři kontrolu většiny jimi dlouhodobě sledovaných a monitorovaných hnízd orlů mořských.

Cílená propagace v Plzni

"Krom obsazenosti jednotlivých lokalit a evidování počtu hnízdících párů kroužkujeme i letošní mláďata a zároveň odebíráme genetický materiál do našeho registru," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.
 
Sledování populace orla mořského na území Plzeňského kraje se Plzeňáci věnují v rámci činnosti DES OP a projektu druhové ochrany již od roku 2007. "Naše první mládě orla mořského jsme kroužkovali 9. 5. 2010 na Tachovsku, přičemž naše první hnízdo jsme potvrdili už v roce 2007. Za tu dobu jsme k dnešnímu dni okroužkovali, evidovali a odečetli celkem 93 kroužkovaných orlů mořských," vypočítává Makoň.

Krom značení orlů speciálními barevnými odečítacími kroužky (Kroužkovací stanice Národního muzea Praha) odebírají již od roku 2010 i genetické vzorky, zejména u kroužkovaných mláďat. "Jedno vytržené peříčko s kapkou krve nám pak pomáhá jak při sledování genetiky populace, tak prokazování rodičovství, příbuznosti a hlavně pak i při vyšetřování nelegálního usmrcování a otrav těchto králů nebes. Právě na hnízdech zajištěné genetické vzorky hrají svou důležitou roli i v případu letošní otravy orlů mořských u Velkého Boru na Klatovsku. V současné době genetická laboratoř GENOMIA s.r.o. analyzuje a porovnává vzorky jak ze čtyř otrávených samic, tak mláďat kroužkovaných na nejblíže prokázaných hnízdech v letech předešlých. Už dnes díky tomu víme to, o čem se nám donedávna ani nesnilo. Po dohodě s laboratoří bychom rádi zpracovali všechny vzorky, které za ta léta máme," vysvětluje Makoň.
 
Ten si osobně nemyslí, že by tento krok nějak výrazně přispěl k odhalení pachatele z Velkého Boru, či znovuotevření již policií (před nedávnem) odloženého a uzavřeného vyšetřování případu z Velkého Boru, ale na druhou stranu ekologové jsou a budou díky podrobné DNA analýze schopni mnohem přesněji definovat, k  jak velkému škodlivému zásahu a škodě v populaci zvláště chráněného živočicha ve skutečnosti došlo. "Navíc propojením DNA a ornitologických kroužků pak máme mnohem větší přehled a více informací o sledovaném druhu, které lze rovněž při vyšetřování velmi dobře použít," uzavírá Makoň.
  
Foto: Archiv DES OP   (R. Košanová, K. Makoň, H. Makoňová, M. Paisker, J. Segeč).
 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka