Zvířecí záchranáři odchytávali srnu ve fotovoltaické elektrárně u Třemošné

Jeden z nejnáročnějších odchytů vůbec plzeňští zvířecí záchranáři řešili v prostoru fotovoltaické elektrárny u Třemošné na Plzni-severu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Odchyt dospělé srnčí zvěře je vždy velice riskantní a nebezpečný jak pro chytanou zvěř, tak pro chytače. "Navíc vystresované zvíře nejde ani uspat narkotizační střelou či sedativy v potravě, ale ani vyhnat otevřenými vraty ven či věc vyřešit bez přímého kontaktu. Jediné co funguje, je zvíře natlačit do předem připravené odchytové sítě, chytit a co nejrychleji, aniž byste s ním zbytečně manipulovali a točili přes hřbet, vypustit zpět do volné přírody," líčí šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň. Ale ona ani srna není podle něj úplně tak hloupá, a tak dostat ji vystresovanou a zdivočelou kam potřebujete, není úplně snadné.

"K tomu je třeba přičíst i riziko, kdy si zvíře ve stresu zlomí vaz či nohu, takže tyto akce musí být dobře promyšlené a trvají i několik hodin. Nám se naštěstí odchyt srny povedl na druhý pokus. Hodně nám při odchytu opět pomohl pohled z ptačí perspektivy. Zhruba po dvou hodinách byla srna natlačena do prostoru se sítí, chycena, okamžitě vymotána a podstrčena pod plotem mimo oplocený areál," popisuje Makoň.

Spolu s odchytem byla provedena i následná kontrola oplocení a zabezpečení rizikových míst tak, aby se podobná situace už neopakovala. Své v tomto případě sehrál i provozovatel zařízení, který svým operativním a zodpovědným přístupem přispěl k tomu, že se věc řešila včas a hlavně s dobrým výsledkem. 

foto: desop plzeň

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka