Zvířecí záchranáři pomáhali rorýsům v plzeňském obchodním centru

Rorýsi se přizpůsobili změnám v krajině a místo puklin ve strmých skalních stěnách začali hnízdit na obytných domech historického jádra města, panelácích a všude tam, kde jim je nabídnuta ze vzduchu snadno přístupná hnízdní štěrbina. V Plzni byl rorýs v minulosti díky opelichaným panelákům na Lochotíně, Vinicích, Borech, Doubravce i Skvrňanech jedním z nejběžnějších ptáků, což po masivním zateplování a opravách fasád už dávno neplatí. Dnes jednu z posledních kolonií

Cílená propagace v Plzni

V Plzni byl rorýs v minulosti díky opelichaným panelákům na Lochotíně, Vinicích, Borech, Doubravce i Skvrňanech  jedním z nejběžnějších ptáků, což po masivním zateplování a opravách fasád už dávno neplatí.

Dnes jednu z posledních kolonií najdete už jen třeba v obchodním středisku Družba v Plzni na Lochotíně, kde hnízdí ve stropních otvorech určených na připojení elektrického osvětlení.  "Zrovna v pondělí 19.7.2021 jsem dospělého rorýse zamotaného do hnízdního materiálu a visícího z jedné takové díry zachraňoval a kroužkoval," líčí zvířecí záchranář Karel Makoň.

"Na stejném místě jsem pak v roce 2019  odchytil a kroužkoval i několik rorýsů dospělých, a tak v pondělí 19.7.2021 při další kontrole a kroužkování jsme s Milošem Paiskerem odchytili a odečetli i dva rorýse právě z roku 2019 plus okroužkovali další," dodává ornitolog.

Plzeňští zvířecí záchranáři by pak na základě zjištěných informací a dat rádi vstoupili v jednání s majitelem objektu a nabídli mu osazení elegantních a bezpečných hnízdních budek pro rorýse, které by pak mohli využívat hlavně při adopci mláďat těchto potravních specialistů, které jim v současné době lidé hodně nosí.

 Rorýs se na území ČR zdržuje pouze tři měsíce. Když je standardní počasí, tak přiletí ze zimoviště do ČR kolem 1. května, přičemž 1. srpna už zase po vyhnízdění a vysezení nejčastěji pouze dvou mláďat zase už odlétá do daleké Afriky, kde je teplo a hmyz.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka