Zvířecí záchranáři upravovali čapí hnízdo v Chodově

Málokdo se může pochlubit tím, že má na své zahradě místo skleníku a okrasných dřevin betonový stožár s hnízdem čápa bílého.

Cílená propagace v Plzni

To ale není případ manželů Hrubých z Chodova na Domažlicku, kteří s čápy bílými žijí už 58 let (od roku 1962). "Původně měli Hrubých čapí hnízdo 36 let na komíně svého jednopatrového obytného domu, to však nedělalo dobrotu, a tak při rekonstrukci střechy jsme společně hnízdo přesunuli v prosinci roku 1998 na samostatně postavený betonový sloup u vlašského ořechu na zahradě. Dodnes si pamatuji přesun onoho hnízda, stavbu betonového sloupu a vše kolem této akce. Byla to jedna z našich prvních hnízdních podložek pro čápy bílé, v roce 2009 jsme ji dokonce celou předělávali," líčí šéf zvířecích záchranářů z Plzně Karel Makoň.

Od té doby Plzeňáci v Chodově nejenom kroužkovali mláďata čápů bílých, ale i prováděli pravidelnou údržbu a odlehčení hnízda.

Poslední servis na hnízdě realizovali spolu s manžely Hrubými uplynulou sobotu 14. 11. 2020. Miloš Paisker st. hnízdo odlehčil a snížil, došlo i k prořezání některých přerostlých větví ořechu a uklizení shozeného hnízdního materiálu.

Více na přiložených fotografiích ze soboty 14.11.2020.  

foto: desop

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka