32. ročník festivalu Skupova Plzeň dnes zahájí Mozartova Kouzelná flétna.

Unikátní loutkářská verze slavné Mozartovy opery v podání německého souboru Thalias Kompagnons and ensemble KONTRASTE zahájí dnes večer 32. ročník Skupovy Plzně. Inscenace, která vzbudila velký ohlas v zahraničí, propojí v duchu letošního festivalu loutkové divadlo se zcela jiným žánrem.

Cílená propagace v Plzni

Skupova Plzeň32. ročník mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla8. – 12. 6. 2016, Plzeň

Unikátní loutkářská verze slavné Mozartovy opery v podání německého souboru Thalias Kompagnons and ensemble KONTRASTE zahájí dnes večer 32. ročník Skupovy Plzně. Inscenace, která vzbudila velký ohlas v zahraničí, propojí v duchu letošního festivalu loutkové divadlo se zcela jiným žánrem. Dva loutkoherci, pohádkové papírové kulisy, orchestr, renomovaný operní pěvec a kamera, která to vše převádí živě na velké plátno – tato nezvyklá podívaná odstartuje v prostorách pořádajícího Divadla ALFA pětidenní maratón loutkových a alternativních představení od nás i ze zahraničí.


Spojovacím prvkem Skupovy Plzně je letos loutka napříč uměleckými obory, druhy a žánry. Festival je tradičně především soutěžní přehlídkou českých profesionálních loutkových a alternativních divadel, řada inspirativních inscenací od nás i ze zahraničí se představí mimo soutěž a nechybí ani zajímavý doprovodný program v podobě filmových projekcí, koncertů či loutkářských dílen.

Čtvrtek bude patřit převážně soutěžním představením. Jako první před diváky i porotu předstoupí Divadlo loutek Ostrava s inscenací Hodina Komenského aneb Život J. A. K. trochu jinak. Na jednoho z nejslavnějších Čechů nahlíží s humorem, nadsázkou a hravostí, při tom ale ve vší úctě…

Osobité zpracování Hemingwayovy novely pod názvem Stařec, moře a dívka uvede v rámci soutěže Západočeské divadlo v Chebu. V prostorách Moving Station se odehraje obrazivé monodrama o síle a moudrosti stáří, o nevinnosti a naivitě mládí a především o kráse a krutosti přírody. „Loutka starého rybáře vznikla ze dřeva, které našla herečka Daniela Šišková vyplavené na břehu moře v Norsku. A součástí mechanismu loutky je tzv. bojový pás, který používají rybáři při lovu velkých mořských ryb,“ poznamenává k této inscenaci dramaturgyně festivalu Petra Kosová.

Soutěžním představením je i autorský počin režiséra Jiřího Jelínka z Divadla Minor, inspirovaný cestováním a s ním spojenou častou, možná nejčastější otázkou, která neomylně padne, jakmile připoutáte dítko do autosedačky, zavřete dveře a nastartujete… Inscenace Mami, už tam budem? začíná v klubu Divadla ALFA ve 14 hodin.

Divadlo Buchty a loutky vsadilo ve své soutěžní inscenaci Don Šajn na klasiku a vydalo se hledat kořeny českých loutkářských tradic.

Uskupení Handa Gote Research & Development se v představení Erben: Sny nechalo inspirovat krátkým textem K. J. Erbena, ve kterém popisuje své sny, a některými dalšími texty českého romantismu. Téměř nic z toho však v představení nezazní. Jevištní zpracování je do jisté míry ovlivněno japonským tradičním divadlem Nó. Začátek je v 19:30 v Moving Station.

Filmmakeři
Malého divadla přenesou na jeviště Alfy dokonale vybavené filmové studio. Před očima diváků se odehraje příběh fenoménu, který má po celém světě miliony fanoušků. Uvidí nejslavnější filmové hvězdy, zrod fantastických filmových efektů i konečný souboj filmu a divadla o místo nejzábavnějšího média všech dob.

Příjemnou tečkou za čtvrtečním programem bude koncert kapely Burlesque na zahradě Divadla ALFA. Kapelu tvoří současní i bývalí zaměstnanci Alfy v čele se zpívající herečkou Milenou Jelínkovou a zpívajícím a hrajícím šéfem techniky Matějem Sieglem.

Kapela hraje hudbu napříč styly a vznikla tak trochu pro festival Skupova Plzeň, kde sehrála v roce 2012 koncert „Gdo Příde“.

Vstupenky

je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA.

Skupova Plzeň - program


středa 8. 6. 2016

19:00 Divadlo ALFA - Sál Kouzelná flétna

čtvrtek 9. 6. 2016

09:00 Divadlo ALFA - Sál Hodina Komenského aneb Život J. A. K. trochu jinak
11:00 Moving Station Stařec, moře a dívka
14:00 Divadlo ALFA - klub Mami, už tam budem?
17:30 Divadlo ALFA - Zkušebna Don Šajn
19:30 Moving Station ERBEN: SNY
20:30 Divadlo ALFA - Sál Filmmakeři
Divadlo ALFA - Zahrada Koncert Burlesque


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 08.06.2016 14:53




3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka