Národopisné muzeum Plzeňska prošlo obnovou

Revitalizace Národopisného muzea Plzeňska proběhla v letech 2021 až 2023 a zahrnovala nejen stavební rekonstrukci dvou památkově významných objektů, ale také vybudování nové stálé expozice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nově také bylo zpřístupněno Centrum experimentální etnologie Západočeského muzea v Plzni. Novou stálou expozici Národopisného muzea Plzeňska, pobočky Západočeského muzea v Plzni, tvoří dva návštěvnické okruhy. První návštěvnický okruh stálé expozice je věnován období let 1830–1900 a ukazuje život jednotlivce z venkovského prostředí od jeho narození až po ukončení produktivního věku, kterého dosáhl již v měšťanském prostředí Plzně. Návštěvník se seznámí s detaily školního vzdělávacího systému, s každodenností dospívání a složitostmi volby povolání i jednotlivými možnostmi obživy. Přiblížena jsou také specifika trávení volného času ve městě a opomenut nebyl ani bohatý spolkový život. Druhý návštěvnický okruh je věnován odívání a vybraným způsobům obživy v městě Plzni a v příměstských oblastech Plzeňského venkova. 

„Národopis jako takový je nezbytnou součástí naší kultury. Poznat blíže chování, studium a vzdělávání nebo například vývoj odívání našich předků nebo jejich způsob trávení volného času, to je základem nás samých, základem živé a funkční společnosti. A právě život našich předků v 19. století je předmětem dvou návštěvnických okruhů, které bude možné navštívit v revitalizovaném Národopisném muzeu. Jsem velmi rád, že revitalizace muzea je realizována a nabídne tak cestou nových expozic další náhled historie trochu jinýma očima.“ říká Libor Picka, radní Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. 

Projekt „Revitalizace Západočeského muzea v Plzni – Národopisného muzea Plzeňska“ byl proveden nákladem 129 mil. Kč. Na financování se podílel Evropský fond pro regionální rozvoj (97.750.000,-Kč) s přispěním Ministerstva pro místní rozvoj České republiky (5.750.000,-Kč), a významně také zřizovatel Západočeského muzea v Plzni Plzeňský kraj (11.500.000,- Kč), který tuto částku navýšil usnesením Zastupitelstva Plzeňského kraje č. 1386/23 ze dne 4. 9. 2023 o návratnou finanční výpomoc 14.333.031,35 Kč. Na financování projektu se tedy Plzeňský kraj podílel celkovou částkou 25.833.031,35 Kč.) 

„Revitalizace Západočeského muzea uzavírá trojici úspěšných projektů, na kterých jsme s příjemcem spolupracovali. Spolu s depozitářem v Rokycanech a revitalizací vodního hamru v Dobřívi, získalo muzeum na dotacích z IROP bezmála 122 milionů korun. A my se už těšíme na další hezké projekty a bezproblémovou spolupráci,“ říká Magda Sýkorová, ředitelka plzeňské pobočky Centra pro regionální rozvoj, které projekty IROP kompletně zastřešuje.IROP 1 podpořil 80 projektů českých a moravských muzeí bezmála 3,5 miliardami korun. Sedm z nich se realizovalo v Plzeňském kraji a získalo z této částky 274 milionů. V aktuálním období vyhradil IROP na podporu muzejních aktivit 2,2 miliardy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka