Barokní jezuitské Klatovy vstupují do jubilejního desátého ročníku

Historickou konferenci, dobovou hudbu, výstavu skla, přednášky a rozpravu jezuity s dominikánem nabídne letošní jubilejní desátý ročník akce Barokní jezuitské Klatovy.

Cílená propagace v Plzni

Akce určená všem, pro které baroko není jen prázdný pojmem, se uskuteční od pátku 22. do neděle 24. dubna ve společenském sále městské knihovny, v jezuitském kostele a v katakombách v Klatovech. Cílem projektu je přinášet objektivní pohled na českou historii, jezuitský řád a roli města Klatovy v barokním období.

Součástí programu bude dvoudenní historická konference, která se uskuteční v pátek 22. a v sobotu 23. dubna ve společenském sále Městské knihovny Klatovy. Akce nabídne přednášky našich předních historiků. „Všechna vystoupení pečlivě vybrala patronka konference historička Ivana Čornejová,“ sděluje za organizátory místostarosta Klatov a současně předseda zapsaného spolku Klatovské katakomby Václav Chroust.

Barokní jezuitské Klatovy mají i svou hudební část. „Krásná dobová hudba v podání Kolegia pro duchovní hudbu pod vedením Víta Aschenbrennera doprovodí dvě mše, a to requiem, jež bude v sobotu 23. dubna od 17 hodin v jezuitském kostele celebrovat jezuitský provinciál Josef Stuchlý. Dále to bude v neděli 24. dubna mše svatá celebrovaná biskupem plzeňským Františkem Radkovským. Těžko říci, na co se z hudebního hlediska těšit více,“ dodává Václav Chroust.

Přímo v klatovských katakombách se uskuteční disputace či rozprava pod titulem „Potkali se jezuita a dominikán...“ V neděli 24. dubna od 17 hodin zde budou diskutovat jezuita Miroslav Herold a dominikán Benedikt Tomáš Mohelník.

„Část programu se odehraje nově i v Pavilonu skla Klatovy, kde návštěvníky během víkendu 23. a 24. dubna kurátorka této výjimečné expozice Jitka Lněničková přesvědčí, že šumavské barokní sklo skutečně dobylo svět,“ sděluje Václav Chroust.

Pořadatelem akce je zapsaný spolek Klatovské katakomby. Patrony projektu jsou starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr, biskup plzeňský Mons. František Radkovský a generální představený jezuitského řádu v České republice Ing. Josef Stuchlý. Další informace lze získat na www. katakomby.cz a na facebookovém profilu klatovských katakomb.

Klatovské katakomby navštívilo v roce 2015 celkem 46,5 tis. návštěvníků.

Obnovené prostory katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady na rekonstrukci, vytvoření nové expozice a další úpravy dosáhly 23,5 milionu korun, z toho 17,5 milionu bylo uhrazeno z Regionálního operačního programu Jihozápad.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.04.2016 13:48




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka