Dolní Lukavice oslaví 800 let s Haydnem, Lovellem a Čechomorem

Obec Dolní Lukavice na jižním Plzeňsku má před sebou víkend plný akcí a zážitků. Od pátku 10. do neděle 12. června se tu bude slavit 800 let od první zmínky o existenci vesnice.

Cílená propagace v Plzni

Obec Dolní Lukavice na jižním Plzeňsku má před sebou víkend plný akcí a zážitků. Od pátku 10. do neděle 12. června se tu bude slavit 800 let od první zmínky o existenci vesnice. Slavnosti sem přivedou například Konrádyho dudáckou muziku, revivalové skupiny ABBA Stars či Brouci Band – The Beatles revival, jedenáctku staré gardy Viktorie Plzeň nebo plzeňskou Techmanii s programem věnovaným vesmíru a nabídnou i vyjížďky po obci a okolí historickým autobusem Karosa ŠL 11 – Turist či kočárem s dvojspřežím.

V pátek večer bude na místním hřbitově odhalen památník zdejšímu písmákovi V. J. Maškovi.

V sobotu se bude v prostoru před zámkem celý den hrát a tančit od baroka přes dechovku, lidovou muziku, swing a zlatá šedesátá až po současnost. V podání ochotníků z Příchovic se dostaví také dvě nejvýznamnější osobnosti spojené s dějinami Dolní Lukavice: skladatel Joseph Haydn, jenž působil na zdejším zámku jako kapelník, a kosmonaut Jim Lovell, potomek rodu Mašků z Dolní a Horní Lukavice. Vyvrcholením oslav se pak stane nedělní koncert skupiny Čechomor.

„Program je koncipovaný tak, aby si v něm našel to své úplně každý a jsme moc rádi, že se do něj také v hojné míře zapojili místní lidé. V pátek večer půjde obcí kostýmovaný průvod na téma Tak šel čas Dolní Lukavicí, sobotní dopoledne zase bude patřit vystoupení dětí z mateřské a základní školy, které jsou pro nás symbolem toho, že na osm století historie má šanci navázat i budoucnost obce,“ říká starosta Vítězslav Opálko. Ten také v sobotu dopoledne v úvodní části slavnostního programu ocení dárce krve a letošní jubilanty.

První historicky doložená zmínka o obci Dolní Lukavice pochází z roku 1216, kdy tento statek vlastnil blíže neurčený pan Štěpán. Nejvýznamnějšími vlastníky panství byl hraběcí rod Morzinů, jimž Lukavice patřila v letech 1666 až 1780. Právě v jejich službách zde působil mladý Joseph Haydn, jenž tu složil svou první symfonii zvanou Lukavická. Dnes je zámek v rukou posledních předválečných majitelů, rodiny Veverkových.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.06.2016 12:22




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka