Jak jsem potkal robota Asima v plzeňské Techmanii

Nejdokonalejší humanoidní robot na světě se jmenuje ASIMO, potkal jsem se s ním v plzeňské Techmanii a stálo to za to!

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak moc je vzdálená budoucnost, kdy mezi námi budou po ulicích chodit roboti? Kdy nastane doba plná užitečných robotů, kteří za nás budou dělat neoblíbené činnosti? Odpovědi jste se mohli dozvědět v Techmania Science Center v Plzni od 4.11. do 9.11, jelikož pouze tady a nikde jinde v České republice jste se mohli seznámit v rámci unikátní show s hvězdou současné světové robotiky: ASIMEM – nejvyspělejším humanoidním robotem na světě!

Robot Asimo od společnosti Honda umí skákat (i na jedné noze), chodit po schodech, mluvit, kopat do míče, podat ruku na pozdrav, otevřít lahev a nalít z lahve obsah do skleničky, běhat (dopředu i dozadu) a také umí mávat a tančit. Po shlédnutí show s Asimem musím konstatovat, že doba plná robotů se blíží a již nespadá pouze do říše science fiction.

Význam a smysl robota Asimo

Zkratka ASIMO znamená "Advanced Step in Innovative MObility", doslova Pokrok či další krok v inovativní mobilitě. Dovolím si však volný, více lidský překlad: "Pokročilý robot s vylepšenou pohyblivostí". Firma Honda či Honda robotics, chcete-li, prohlašuje, že cílem a smyslem robota Asimo je vytvoření nové vzrušující formy robota, který by mohl jednoho dne pomáhat lidem v jejich každodenním životě. Vývoj humanoidních robotů ve společnosti Honda započal v roce 1986 a pokračuje dodnes, přičemž první verze Asima byla představena v roce 2000.

Doufejme, že roboti budou sloužit mírovým účelům

Když jsem pozoroval robota Asima v plzeňské Techmanii, měl jsem radost, že mohu vidět skutečného, více či méně autonomního robota, který dokáže přinést člověku kávu, umí zatančit, vyjít a sejít shody a umí další báječné kousky. Při zajímavé show s Asimem ve mně však také hlodala myšlenka, kam robotický vývoj vede. Pokud by se vývoje robotů ujala armáda agresivního a zároveň ekonomicky velmi silného státu (což už se určitě děje) anebo by se roboti díky umělé inteligenci a nežádoucí poruše vymkli kontrole, mohli bysme na vlastní kůži zažít akční scény ze známých scifi filmů jako například Já, robot, Terminátor, Matrix apod.

Věřím, že zvítězí rozum nad agresí a roboti budou primárně sloužit jako pomocníci nemocným, handicapovaným lidem a postupně také roboti nahradí a převezmou nebezpečná lidská zaměstnání na rizikových místech jako jsou práce v dolech či v radioaktivním prostředí.

Držme si palce!

Fotogalerie
Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
po 10.11.2014 09:38
Video




5 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka