Jak vybrat spolehlivé tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je skvělým zařízením, které se postará o vytápění vaší domácnosti. Přináší mnoho výhod jako je spolehlivost, nízká nákladnost a také ekologičnost pro životní prostředí. Jenže čím se řídit při výběru a jak poznat to pravé čerpadlo, které bude vhodné pro vaše potřeby?

Jarní servisní akce AUTO CB

Důležité parametry

Pro to, abyste vybrali to nejvhodnější tepelné čerpadlo, je třeba brát v potaz hned několik důležitých faktorů. Než se rozhodnete pro výběr čerpadla, měli byste znát tepelnou ztrátu objektu. Díky tomu bude možné správně přizpůsobit čerpadlo. Tento údaj vám může poskytnou specialista, ovšem najít ho můžete i v příslušné dokumentaci.

Zvážit byste měli také to, jaký typ čerpadla pro vás bude nejvhodnější. Vybírat můžete z několika variant podle toho, jak chcete teplo získávat – typ země/voda, voda/voda, či vzduch/voda. Záleží na tom, kolik prostoru máte k dispozici. Zejména u typu země/voda je potřeba zajistit, že budete mít dostatek místa, k získávání tepla je totiž využívána půda. K domu tedy musí být přiřazen ideálně velký pozemek, přičemž garážová stání a příjezdové cesty se do této plochy nepočítají.

Se zařizováním tepelného čerpadla souvisí také další důležité věci, které ovlivní budoucí vytápění. Především byste si měli promyslet systém vytápění. Jednou možností je využívání pouze radiátorů, ty však můžete také zkombinovat s podlahovým vytápěním. Podle toho je pak třeba přizpůsobit tepelné čerpadlo. V případě, že budete chtít využít tepelné čerpadlo také k ohřevu vody, musíte to zvážit již při plánování. Záleží na tom, pro kolik osob chcete vodu ohřívat a kolik odběrových míst máte v plánu.

Čeho se vyvarovat

Důležitou otázkou je, jak poznat spolehlivá tepelná čerpadla. Pokud se totiž v tomto oboru nepohybujete, je opravdu složité poznat kvalitu. Naneštěstí ne každý prodejce však nabízí pouze spolehlivá čerpadla. Mnohdy bývá problém, že jsou čerpadla poddimenzovaná.

Z toho důvodu je dobré přizvat si na pomoc specialistu, který vám pomůže s rozhodováním a poradí ohledně důležitých parametrů. Důležitý je také topný faktor, kvalitní komponenty a dlouhá životnost. Proto vybírejte raději od firem s dlouholetými zkušenostmi.

Problémy levných čerpadel

Pořizovací cena tepelného čerpadla se mnohdy může zdát vysoká. Jenže tato investice se během několika let vrátí, proto se rozhodně nevyplatí šetřit. Levná čerpadla totiž provází řada problémů. Mezi ty nejvýraznější patří například nestabilní výkon. V případě, že tedy přijdou nižší teploty, vytápění nebude spolehlivé. Levná zařízení jsou navíc mnohdy náročnější na provoz, náklady za jejich fungování se často šplhají o tisíce korun výše než u kvalitních čerpadel.

Navíc kvůli nekvalitním dílům není životnost tak dlouhá, s čímž souvisí také mnohdy chybějící servis. Zaměřte se proto raději na spolehlivé dodavatele a prodejce, kteří vám v případě problémů pomohou najít řešení. Mnohdy můžete najít slevové kupóny, díky kterým cena čerpadla bude o něco příznivější.

Hlučnost čerpadla

Někdy se jako problém může zdát hlučnost čerpadla, obzvláště v zastavěných oblastech. Jenže tomu se dá snadno vyhnout. Technologie moderních zařízení už je totiž na takové úrovni, že hluk nebude obtěžovat vás ani vaše okolí. Nebude tak problémem na zahradu u domu umístit zahradní domeček, ve kterém si děti budou moci nerušeně hrát, hluk vás nebude rušit ani při zahradních sešlostech a podobně.

Tepelná čerpadla jsou oblíbeným moderním řešením pro vytápění domácností. Jestliže investujete do spolehlivého zařízení, můžete se na něj spolehnout po dobu mnoha let. Navíc ušetříte velké množství financí.

Zdroj obrázku 1: klikkipetra / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Africa Studio / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka