Nissan, Enel a Nuvve provozují v Dánsku první zásobárnu energie Vehicle-To-Grid určenou pro užitkové vozy

Světově první plně komerční energetická zásobárna systému vehicle-to-grid (V2G) byla spuštěna díky spolupráci mezi globální automobilkou Nissan, nadnárodní energetickou společností a průkopníkem technologií chytré sítě, společností Enel a kalifornskou společností Nuvve, předním poskytovatelem služeb V2G.

Jarní servisní akce AUTO CB

Světově první plně komerční energetická zásobárna systému vehicle-to-grid (V2G) byla spuštěna díky spolupráci mezi globální automobilkou Nissan, nadnárodní energetickou společností a průkopníkem technologií chytré sítě, společností Enel a kalifornskou společností Nuvve, předním poskytovatelem služeb V2G.

Gareth Dunsmore, ředitel divize elektromobilů ve společnosti Nissan Europe, uvádí: „Vypořádat se se změnami životního prostředí, kterým musí společnost čelit po celém světě, vyžaduje chytré uvažování a nový přístup k tradičním modelům nakládání s energií a její distribuce. Dnešní průlomové oznámení v Dánsku znamená významný krok k řešení těchto výzev do budoucna. S technologií V2G se elektromobily v budoucnu stanou nedílnou součástí systému nakládání s energií. Skutečnost, že firma tuto technologii integrovala komerčně dostupným způsobem, připravuje cestu k většímu rozšíření této technologie na evropském trhu.“ 

Ředitel společnosti Enel pro inovace a udržitelnost Ernesto Ciorra uvedl: „Dnešní spuštění navazuje na společné oznámení učiněné se společností Nissan na konferenci COP21 loni v prosinci. Ještě před pár lety se myšlenka komerčního nasazení systému V2G mohla zdát nereálnou. Dnes, společně s našimi partnery, jsme ji naplnili. Společnost Enel je hrdá na to, že v oblasti energetiky stojí v čele vývoje nabídek systému V2G a jejich uvádění na globální trhy, počínaje Dánskem. Nyní máme plně funkční energetickou zásobárnu elektromobilů poskytující dánské rozvodné síti vyvažovací služby. Se systémem V2G můžeme zvýšit stabilitu sítě a umožnit další integraci obnovitelných zdrojů do energetického mixu, což je jádrem celkové energetické strategie společnosti Enel. V2G je jednou z oblastí inovací pro udržitelnost, která nás vede ke společnosti s nízkou úrovní uhlíkových emisí ku prospěchu dnešních i budoucích generací.

Předseda správní rady a CEO společnosti Nuvve Gregory Poilasne uvedl: „Společnost Nuvve se s potěšením podílí na vůbec první komerční flotile systému V2G, společně s firmami Frederiksberg Forsyning a Energinet.dk. Ve spolupráci se společnostmi Nissan a Enel se chystáme brzy spustit mnoho dalších projektů systému V2G v Dánsku a jiných zemích, s využitím komerčních a standardních vozidel a dobíjecích stanic připojených pomocí inteligentní agregační platformy GIVe™ společnosti Nuvve.“ 

Elektrorozvodný závod Frederiksberg Forsyning se stal prvním zákazníkem, který komerčně integroval a zavedl jednotky systému V2G ve svém kodaňském sídle – společnost nainstalovala 10 jednotek Enel V2G a zakoupila 10 bezemisních stoprocentně elektrických dodávek Nissan e-NV200, které rozšíří vozový park společnosti. Když se vozy e-NV200s nevyužívají, mohou se připojit k novým jednotkám Enel V2G instalovaným přímo na místě a mohou energii přijímat i vracet zpátky do národní sítě podle poptávky, takže dodávkové vozy se v podstatě mění v řešení mobilního zdroje energie. Celková kapacita poskytovaná dobíjecími stanicemi 10 kW Enel V2G činí přibližně 100 kW.

Společnost Nuvve je poskytovatelem platformy řídící tok elektrické energie do vozidel a z nich. Platforma, kterou původně vyvinula University of Delaware a nyní ji podporuje a uvádí na trh společnost Nuvve, zajišťuje, aby byly vždy naplněny potřeby řidiče, pokud jde o dojezd a optimalizuje dostupnost elektrické energie pro rozvodnou síť.

S elektromobily Nissan, obousměrným tokem energie umožněným dobíjecími stanicemi Enel V2G a řízeným agregační platformou Nuvve, se rozvodný závod Frederiksberg Forsyning stane aktivním účastníkem systému nakládání s energií v Dánsku a přispěje ke stabilizaci a vyvážení poptávky v elektrické síti.

Díky účasti na tomto zaváděcím projektu může dánský energetický operátor Energinet.dk aplikovat zjištění z komerční implementace energetické zásobárny systému V2G a přizpůsobit národní síť, aby lépe integrovala elektromobily a poskytovala doplňkové služby ke stabilizaci sítě.

Tip pro fanoušky automobilů

Pokud jste fanouškem automobilů značky Nissan ale i všech ostatních vozů různých značek a zajímáte se o automobilový průmysl, doporučujeme vám navštívit e-magazín o nových autech www.autonewsletter.cz. Jestliže patříte mezi prodejce automobilů a sháníte webovou aplikaci pro správu zakázek, navštivte stránky www.autoklient.cz.

Tip na závěr: Přečtěte si nový magazín Nové automobily v ČR. Je k dispozici online i ke stažení ve verzi PDF.

Fotogalerie
Autor: Kateřina Štveráková Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 01.09.2016 10:21




6 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka