Rektoři bavorských vysokých škol mají zájem o spolupráci se ZČU

Deset rektorů bavorských vysokých škol aplikovaných věd navštívilo ve středu 18. října Západočeskou univerzitu. S některými z nich už Západočeská univerzita intenzivně spolupracuje. Zájem o spolupráci mají i další.

Jarní servisní akce AUTO CB

V Bavorsku je dvacet vysokých škol aplikovaného výzkumu, které jsou zastřešeny pod hlavičkou organizace Hochschule Bayern, v jejímž rámci úzce spolupracují a společně vystupují. Představitelé osmi těchto vysokých škol se setkali s rektorem Miroslavem Holečkem. Ten jim představil Západočeskou univerzitu jako instituci, které se v posledních letech podařilo vytvořit čtyři výzkumná centra a která sklízí úspěchy s výsledky výzkumných projektů, jako jsou například zásahový hasičský oblek, vanadová průtočná baterie nebo ve zdravotnictví využívaná aplikace MediTab.

Miroslav Holeček také připomněl, že plzeňská univerzita s bavorskými partnery v současnosti spolupracuje na 22 projektech. Rektoři bavorských vysokých škol aplikovaného výzkumu projevili zájem o pokračování a rozšiřování spolupráce i na další školy. O tom, jaký význam společným aktivitám přikládají, svědčí mimo jiné i skutečnost, že na univerzitě v Ambergu se asi 150 studentů učí česky. Celkově přitom tato univerzita patří mezi menší a nedosahuje ani třetiny počtu studentů ZČU.

Po setkání s rektorem si představitelé bavorských univerzit prohlédli výzkumná centra, konkrétně NTC, NTIS a RICE, kde se seznámili s probíhajícími výzkumnými projekty. V závěru návštěvy ZČU se zúčastnili společenského setkání na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Pracovní cesta rektorů bavorských vysokých škol aplikovaných věd do České republiky se uskutečnila k zahájení jejich spolupráce s Česku konferencí rektorů a vysokými školami v ČR. Kromě Západočeské univerzity navštívili také Univerzitu Pardubice, Vysokou školu polytechnickou v Jihlavě, ČVUT a VŠCHT. 
 

Autor: Západočeská univerzita v Plzni Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka