STŘÍBRO UKLÍZÍ VZORNĚ!

Od středečního odpoledne se na mnohých místech Tachovska sype sníh. Redakce Tachovského deníku vyrazila tedy pozdě večer do ulic Tachovska, aby se přesvědčila, jak rychle jsou služby schopné uklidit pět centimetrů nového sněhu. Fotoaparátem vyzbrojen za volant služebního vozu usedl redaktor Antonín Hříbal. Je krátce po osmé hodině večerní a první, kam se vydávám je město Planá. Náměstí zeje prázdnotou, pokračuji tedy ke Správě a údržbě silnic. Koleje vyjeté ve sněhu ze dvora svědčí o tom, že v





Od středečního odpoledne se na mnohých místech Tachovska sype sníh. Redakce Tachovského deníku vyrazila tedy pozdě večer do ulic Tachovska, aby se přesvědčila, jak rychle jsou služby schopné uklidit pět centimetrů nového sněhu. Fotoaparátem vyzbrojen za volant služebního vozu usedl redaktor Antonín Hříbal.


Je krátce po osmé hodině večerní a první, kam se vydávám je město Planá. Náměstí zeje prázdnotou, pokračuji tedy ke Správě a údržbě silnic. Koleje vyjeté ve sněhu ze dvora svědčí o tom, že vozy údržby jsou venku. To mi potvrzuje i dispečer, kterého se ptám, kde bych našel nějaké vozidlo na trase. Podívá se do systému. „Jedno ještě nakládá posypový materiál,“ říká a já mířím okamžitě směrem ke skládce. Tam je už vůz naložen a řidič zrovna vyráží zpět k Plané.


Pokračuji na Černošín. Serpentiny jsou prohrnuté směrem na Stříbro, v opačném jízdním pruhu je asi pět centimetrů sněhu s vyjetými kolejemi. Nahoru se po kostkách auto sotva hrabe, jsou čtyři stupně pod nulou a trochu to přimrzá. Od Třebele vyjíždí traktor s pluhem. U osady Krásné Údolí předjíždím sypač s radlicí a mířím do Stříbra. Silnice je pokryta malou vrstvou ujetého sněhu. Při vjezdu do Stříbra míjím v protisměru další sypač.


Stříbrské náměstí je v půl desáté večer prázdné, ale chodníky kolem domů jsou prohrnuté strojem. Malý traktůrek s pluhem objíždí chodníky v blízkosti náměstí, prohrnuty jsou i cesty pro pěší v Mánesově, Soběslavově a dalších ulicích. Jak se ten večer ještě ukáže, jsou to jedny z mála udržovaných chodníků v navštívených místech. Ve Stříbře na náměstí je maximálně pět centimetrů sněhu a jsou tři stupně pod nulou.


Cesta ze Stříbra do Boru vede přes Benešovice. Je zajímavé, že přesně uprostřed Benešovic se situace mění. Doposavad byla silnice jen mokrá, zřejmě dostatečně prosolená. V půli Benešovic, jako mávnutím kouzelného proutku, je vozovka dále pokryta ujetou vrstvou sněhu. To trvá až do Boru, kde opět náměstí zeje prázdnotou. I když zde ne zcela. V jedné z postranních uliček mizí postava venčící pejska.


Borským nádražím už dávno projel poslední vlak. Setkávám se tam ale s výpravčím. Po představení pochválím, že tam mají uklizené peróny od sněhu a ptám se, kdo zametl sníh. „To vám nemohu říci, máme přikázáno nesdělovat žádné informace novinářům,“ říká a já ho chápu, prostě předpis je předpis a tiskové mluvčí Českých drah v tu dobu opravdu volat nehodlám. Popřeji mu klidnou službu a odjíždím do nejvýše položeného města v okrese – Přimdy.


Výška je znát, už od Velkých Dvorců jsou stromy namrzlé a silnice pod sněhem. Noční Přimda je jako z pohádky o Mrazíkovi. Přes dvacet centimetrů sněhu a pět stupňů pod nulou. Pravidelná údržba chodníků je zde patrná, hromady nahrnutého sněhu v okolí svědčí, že zde s bílou nadílkou mají své zkušenosti. Právě se sype sníh z nebe a všude je nová vrstva vysoká asi tři centimetry. Před půl jedenáctou projíždí noční Přimdou sypač s pluhem a míří k Velkým Dvorcům.


Cestou na Tachov se zastavuji za dálničním exitem u Mlýnců. Po kolena v závějích se brodím k lesu nad dálnicí. U plotu pořizuji několik snímků. Dálnice je mokrá s rozbředlým sněhem a vozy jedou nezvykle pomalu.


Tachovské náměstí je pokryto asi pěti centimetry nového sněhu, ve kterém je řada stop od lidí i aut. Projíždím Husitskou, Hornickou, Školní, ale i Bělojarskou, Stadtrodskou, T.G. Masaryka, Sokolovskou… Zde přilehlé chodníky teprve čekají na odmetení sněhu. Posypový vůz potkávám ve Školní. Až cestou z Tachova je k Vítkovu chodník čerstvě prohrnutý. V těchto místech je přes deset centimetrů sněhu. Do Plané je silnice mokrá, prakticky bez sněhu. Je před půlnocí a musím říci, že mne překvapil provoz posypových vozů. Za čtyři hodiny a sto najetých kilometrů jsem potkal jeden traktor s radlicí, celkem šest sypačů s pluhem a jeden malý traktůrek udržující chodníky. Nejvíce sněhu měli v Přimdě, přes 20 cm a nejméně ve Stříbře, na náměstí 5 cm. Cestou jsem nikde nepotkal nebezpečné místo se závějemi a ani jednu nehodu.


Druhý den ráno je také v Tachově většina chodníků uklizená. Mráz klesl na ?-14°C mezi Planou a Tachovem a v okresním městě bylo ještě v osm hodin osm stupňů mrazu.


Autor: Antonín Hříbal


Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/nocni-tachovsko-vylidnena-namesti-i-strojovy-uklid-snehu-20160121.html






The post STŘÍBRO UKLÍZÍ VZORNĚ! appeared first on Martina Sihelská.

Autor: Martina Sihelská Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
22.01.2016 00:43




0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka