Znáte nejnovější pravidla pro první pomoc?

Evropská resuscitační rada v říjnu 2015 zveřejnila nová doporučení pro resuscitaci ERC 2015. Klíčová myšlenka pro laické zachránce zůstává velmi jednoduchá. Okamžitě stlačujte hrudník do dostatečné hloubky a rychle!

Cílená propagace v Plzni

Nová pravidla ERC 2015 říkají, že stlačování hrudníku je v rámci resuscitace nejdůležitější!

V říjnu 2015 byla zveřejněna nová doporučení pro resuscitaci ERC 2015, která jsou založená na nových vědeckých důkazech publikovaných od poslední revize doporučení v roce 2010.

Okamžitě stlačujte hrudník do dostatečné hloubky a rychle!

Prof. Maaret Castrén, předsedkyně ERC (Evropská resuscitační rada), říká: "Okamžitě stlačujte hrudník do dostatečné hloubky a rychle! Neztrácejte drahocenný čas! Pokud postižený nereaguje a nedýchá normálně, stlačujte střed hrudníku do hloubky minimálně 5 cm frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu."

Jednoduchý postup je bezpečný a velmi zvyšuje šanci na přežití

Tento jednoduchý postup je bezpečný a velmi zvyšuje šanci na přežití. Laici, kteří jsou vyškoleni a mohou provádět umělé dýchání, střídají stlačování hrudníku s umělými vdechy v poměru 30:2. I v případech, kdy není umělé dýchání prováděno, je srdeční masáž nejdůležitější činností. Bez stlačování hrudníku dochází během 5 minut od kolapsu k nevratnému poškození mozkových buněk.

Evropská resuscitační rada doporučuje používání automatizovaného externího defibrilátoru (AED )

Kromě kvalitní srdeční masáže a zvyšování dostupnosti automatizovaných externích defibrilátorů (AED), které dnes najdeme na řadě veřejně přístupných míst, je kladen důraz na kvalitní výcvik v základní neodkladné resuscitaci s případným použitím AED nebo bez něj.

AED může mnoha lidem zachránit život

Nová doporučení ERC 2015 kladou velký důraz na používání automatizovaného externího defibrilátoru AED, jehož obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě defibrilátor provede zachránce celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a mnoha lidem může zachránit život.

Poznánka redakce: Vhodným vybavením pro záchranáře je také trenažer pro nácvik kardiopulmonární resuscitace. Profesionální resuscitační figurína Brayden má červené LED diody pro realistické znázornění toku krv a poskytuje okamžitou zpětnou vazbou, jestli je kardiopulmonární resuscitace (KPR) prováděná správně.

Přejeme vám pevné zdraví!

ZDROJ: Nová doporučení pro resuscitaci ERC 2015

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka