Březnová Beseda s nadupaným programem: Uriah Heep, Hana Zagorová i vražedkyně Hepnarová

Březnový program Měšťanské besedy v Plzni je skutečně velmi „nadupaný“. V březnu vystoupí v Besedě hvězdy světového formátu. Nejprve v úterý 22. března secesní budovu Besedy rozduní hard rocková legenda Uriah Heep.


Hity jako Lady In Black, Gypsy, Easy Livin´ nebo July Morning se dodnes řadí do klenotnice světové rockové hudby a fanoušci mají jedinečnou možnost si je poslechnout živě.  O 24 hodin později ve Velkém sálu zazpívá soulová superdiva Bettye LaVette, která byla třikrát nominována na hudební cenu Grammy! Naposledy letos za její poslední album Worthy, jehož písně jistě zazní i v Plzni. Do České republiky Královna soulu, jak se Bettye přezdívá, zavítá vůbec poprvé! 

Ani o koncerty českých hvězd nebude nouze.  V Měšťanské besedě ožije jedinečné spojení rockerů a orchestru z doby normalizace. S přestávkou 40 let tu zazní výběr z unikátních alb Nová syntéza skupiny Blue Effect a Orchestru Československého rozhlasu. Teprve pátý koncert s tímto programem odehraje nový Blue Effect a Kyx Orchestra 14. března ve Velkém sálu.
Přední česká kytaristka, ale hlavně oblíbená zpěvačka Lenka Filipová přivítá 21. března jaro v Plzni. Speciálním hostem plzeňského koncertu bude její dcera Lenny a mladý umělec Sean Barry.

Také Kino Beseda „jede“ ve velkém stylu. Hned ze dvou pohledů budete moci nahlédnout do života Lídy Baarové – v dokumentu Heleny Třeštíkové Zkáza krásou (3., 16. a 23. 3.) a  novém snímku Filipa Renče nazvaném jednoduše – Lída Baarová (9. a 24. 3.). Co byste si v tomto měsíci rozhodně neměli nechat ujít, je premiéra filmu Dana Přibáně Trabantem do posledního dechu (17., 18. a 25. 3.), snímek Já, Olga Hepnarová (24., 30. 3.) a hlavně naprosto výjimečná projekce digitálně upravené Obecné školy! Ta proběhne pouze 28. března (v Plzni jen v Kině Beseda!), a to u příležitosti 80. narozenin Zdeňka Svěráka.

 Pokračuje přehlídka Best of 2015 těch nejlepších snímků loňského roku, ze které v březnu nabízíme například Ztraceni v Mnichově ( 7. 3.; 16 nominací na Českého lva), Saulův syn (10. 3.; Zlatý glóbus pro Nejlepší zahraniční film, 1 nominace na Oscara), Room (23. 3.; 1 Zlatý glóbus, 4 nominace na Oscara) či Zbrusu Nový zákon (28. 3.).

Kompletní program:

HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2


6. 3. 20:00 Ondřej Brzobohatý: Symphonicum Tour 2015

Naprosto jedinečný zážitek – jen tak lze popsat to, co na vás čeká na začátku listopadu v Měšťanské besedě. Ondřej Brzobohatý tu vystoupí se symfonickým orchestrem Epoque Orchestra a představí nejen své písně v symfonickém hávu!


9. 3. 19:00 Bára Hrzánová  & Condurango 

Fenomenální herečka Bára Hrzánová se tentokrát v Měšťanské besedě představí v poněkud jiné roli, než v jaké ji většina lidí zná – jako zpěvačka v čele skupiny Condurango. Kapela zahraje osvědčené hity, ale dojde i na nejedno překvapení. 


14. 3. 19:00 Nová syntéza: Blue Effect & Kyx Orchestra 

Nenechte si ujít jedinečné vystoupení! Po více jak 40 letech máte jedinečnou možnost poslechnout si živě skladby z legendární desky Nová syntéza od skupiny Blue Effect!

Rockovou partu doplní vynikající hudebníci Kyx Orchestra.


17. 3. 19:30 Wabi Daněk

Na konci roku 2012 spatřilo světlo světa nové CD tohoto folkového písničkáře a trampského barda s názvem WABI A ĎÁBLOVO STÁDO, na kterém najdete od trampské romantiky přes písničkářské country Kristoffersonovského střihu až po country rock. Některé z písní jistě zazní i na jeho koncertu.


20. 3. 19:00 Pražský filmový orchestr: Koncert filmové hudby

Dirigent: Jiří Korynta

Pražský filmový orchestr se vrací do Měšťanské besedy a přiveze zbrusu nový program plný zajímavých titulů. Vrcholem večera bude premiérové provedení titulní skladby pravděpodobně nejznámější kovbojky Hodný, zlý a ošklivý. 


21. 3.    19:00    Jarní koncert Lenky Filipové se smyčci & hosté

Oblíbená zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová bude na jaře koncertovat v Plzni. Přijďte si poslechnout zpěvačku, která dosud vydala přes 20 alb, z nichž většina byla oceněna jako zlatá nebo platinová!


22. 3. 19:30 Uriah Heep

Koncert rockové legendy ve výjimečném prostředí!

Uriah Heep, jedni ze zakladatelů hardrocku, představí v Plzni to nejlepší ze své bohaté kariéry. Přijďte si poslechnout legendární kapelu, která prodala po celém světě neuvěřitelných 30 milionů hudebních nosičů.

Koncert je na stání!


23. 3. 19:00 Bettye LaVette

  První a jediný koncert v ČR!

Koncert soulové divy Bettye LaVette si nesmíte nechat ujít. Interpretka nejvyšší kvality prožívá svůj hvězdný comeback a zavítá vůbec poprvé do ČR. Přijďte si poslechnout zpěvačku, která zpívala i na inauguraci amerického prezidenta Baracka Obamy!



29. 3. 19:00 Klíč (kvartet)

Renesančně-folkové hudební uskupení tvořené čtyřmi předními protagonisty legendární, dnes už nekoncertující skupiny Klíč, se koncertem v Měšťanské besedě po letech vrací do města ze které ho si odvezl tři Porty, včetně těch "nejdůležitějších" - divácké a zlaté.


31. 3. 19:00 Hana Zagorová 

  Host: Petr Rezek

  Boom!BAND Jiřího Dvořáka

Hana Zagorová je česká zpěvačka, textařka, herečka a moderátorka. Po Lucii Bílé drží nejvíce ocenění Zlatý slavík v kategorii zpěvačka, stala se držitelkou devíti zlatých slavíků. Během své kariéry nazpívala více než 800 písní. Na koncertních turné projela kromě České a Slovenské republiky celou Evropu, Střední Asii, Střední a Severní Ameriku. Získala několik zlatých a platinových desek, cen a uznání u nás i v zahraničí.


DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3


2. 3. 20:00 LiStOVáNí.cz: Kafe a cigárko (Marie Doležalová)

Historky z hereckého podsvětí

Marie Doležalová (Divadlo na Fidlovačce / Comeback / Stardance) si začala psát blog, jen tak pro radost a pro své kolegy z divadla, aby je pobavila. Ale záhy Kafe a cigárko začalo bavit lidi mnohem víc, než by se Marie nadála. 

- účinkují: Věra Hollá (alt. Hana Kusnjerová) a Gustav Hašek


7. 3. 19:00 Podivný případ se psem

Eliška Křenková, Simona Babčáková, Marek Daniel a další

Nenechte si ujít současný hit světových jevišť. Cenami ověnčené představení o geniálním matematikovi bodovalo v Londýně i na Broadwayi a nyní míří do Plzně. Hru režíroval respektovaný tandem SKUTR a těšit se můžete na Elišku Křenkovou, Marka Daniela či Simonu Babčákovou.

Režie: SKUTR

Hrají: Jan Cina, Eliška Křenková, Marek Daniel, Simona Babčáková, Zuzana Stavná, Petr Vančura


10. 3. 19:00 Lordi

Komedie Oscara Wildea a Robbieho Rosse s "jemnými" erotickými prvky, která se v Praze stala kultovním představením. Přítmí, salonní atmosféra, neuvěřitelné kecy!  

Hrají: Martin Hofmann, Filip Rajmont, Peter Serge Butko

!!! Představení je nepřístupné mládeži do 15 let !!!


16. 3. 19:30 Sex pro pokročilé

Karel Roden a Jana Krausová vám v brilantní komedii názorně předvedou, jak získat návod na oživení dlouholetého manželství. Podaří se jim zachránit manželství pomocí příručky s názvem Sex pro pokročilé?


18. 3. 19:00 Caveman

Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.


25. 3. 19:00 Vím, že víš, že vím 

Simona Stašová a Michal Dlouhý v hořko-sladké komedii o zdánlivě normálním manželství.



OSTATNÍ ŽÁNRY


18. 3. 18:00 Taneční večer

K tanci a poslechu hraje dobře známé plzeňské DUO EVERGREEN KLASIK ve složení Jan Ježek (housle + vokál) a Jaroslav Špelina (klávesy + vokál).

Cyklus tanečních večerů v režii OSS MMP. 

VSTUP ZDARMA


31. 3. 19:30 ArabFILMfest: A Syrian Love (2015)   Divadélko Jonáš Mezinárodně oceňovaný dokumentární snímek Seana McAllistera zachycuje pět let (2009 - 2014) v životě manželů na pozadí syrské války a uprchlické krize. On je palestinský bojovník za svobodu, ona syrská politická aktivistka. Výjimečné pouto mezi hlavními protagonisty je zničeno, když je rodina nucena utéct před politickým pronásledováním do Evropy a stane se uprchlíky ve Francii. V arabském a francouzském znění s anglickými a českými titulky. Po filmu bude následovat diskuze. Vstupné: 60,- Kč (studenti, důchodci, ZTP), 80,- Kč (plné) Rezervace vstupenek na www.arabfest.cz.

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?genre=96&theme=13


3. 3. – 5. 3. 2016 Kolem světa

   Cestovatelský festival

Cestovatelé a fotografové na festivalu představí své nejzajímavější cestovatelské zážitky ze svých expedic formou komentovaných projekcí a přednášek. Přijďte navštívit největší cestovatelský svátek – festival KOLEM SVĚTA. Nedílnou součástí festivalu opět bude doprovodný program v předsálí, kde se bude podávat tradiční jídlo a nápoje, návštěvníci si budou moci zakoupit tradiční asijské výrobky nebo přispět na dobrou věc.


3. 3. 20:00 Ladislav Zibura: 40 dní pěšky do Jeruzaléma

Na zahájení cestovatelského festivalu Kolem světa se můžete společně s asi nejslavnějším českým poutníkem Ladislavem Ziburou vydat na 1 400 kilometrů dalekou pouť do Jeruzaléma. Bez mapy a pěšky!


4. 3.     18.00-19.00       Namibie (Jan Březina) 

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


19.10-19.15       Tanečnice Líla Mohini – indický tanec Oddissí 

jedna z nejstarších indických tanečních forem


19.15-20.15       Barvy Indie (Tomáš Kubeš)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


20.30-21.30       Z Bhútánu do Kazachstánu (Rudolf Švaříček)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


5. 3.     14.00-15.00      Peru - Sever proti jihu (Pavel Svoboda)

   Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


15.15-16.15       Madeira (Michael a Markéta Foktovi)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


16.24-16.30     Taneční skupina Kintari – indonéský tradiční tanec 


16.30-17.30       Indonésie – Bali, Lombok, Jáva a Sumatra (Jana Wolfová)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


17.45-18.45       Expedice Namáslu 2015 – Nepál (Honza Trávníček)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


19.00-20.00       Norsko – Až za polární kruh (Karel Wolf)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


20.15-21.45       Keňa a Tanzánie (Václav Šilha)

Cestovatelský festival KOLEM SVĚTA


Vstupné přednášky: 90,- / 150,- Zibura

Vstupné pátek: 210,-

Vstupné sobota: 390,-

Prodej celodenních vstupenek pouze do 4. 3. 2016.


22. 3. 19:30 Nový Zéland s dodávkou 

přednáší Karel Wolf

Nový Zéland je země, jenž uchvátí svými barvami a přírodními krásami, které jsou obývány mnoha vzácnými druhy zvířat i největšími stromy světa. Přijďte si poslechnout vyprávění Jany a Karla Wolfových o jejich putování s dvouletou dcerou napříč ostrovy v malé dodávce, která se jim stala na měsíc pojízdným domovem.



AKCE PRO DĚTI

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=5


6. 3. 14:30 a 16:00 Červená karkulka (Divadlo ŠUS)

Klasická pohádka, jejíž známost je při představení využívána k tomu, aby děti mohly být vtáhnuty do děje. Jejich úkolem je napovídat hercům, co se má na jevišti právě odehrát. Přitom vzniká řada nečekaných komických situací. A to také proto, že sama postava Karkulky není vlastně tak úplně obyčejná Karkulka. 

Vhodné pro děti 3+


13. 3. 14:30 a 16:00 Ořechová pohádka (Divadlo Rolnička)

Ořechy jsou různé a ořechy pohádkové dovedou i splnit přání. Jaké přání je nejdůležitější?  Pohádkový příběh je o kokosové palmě, jejíž ořechy se mohou změnit v ledacos - v hudební nástroj, v hračku, v kamaráda. Protože každý může něčím být a v něco se proměnit!

Vhodné pro děti 3+



19. 3. 14:30 Na kouzelném paloučku

Loutkoherecká skupina Loudadlo, spolupracující s Českou televizí Praha na pořadu pro děti "Studio kamarád"

Když zakokrhá kohout, znamená to, že začíná den. Sluníčko slíbí měsíčku, že když už půjde spinkat, bude mu pak vyprávět, co se zatím „Na kouzelném paloučku“ odehrálo. Těší se na vás tančící slunečnice, kamarádi žabáci Kvik a Kvak a neodolatelný „šoumen“ myšák Kiko, který se vám rád předvede v plné parádě! Podíváte se také na rybičky pod hladinou, proletíte se s papírovými draky široko-daleko a na palouček zavítají kamarádi Jů a Hele.

Vhodné pro děti 3+


20. 3. 14:30 a 16:00 Jak pejsek a kočička vítali jaro (Divadlo Dráček)

Pohádka plná sluníčka, jara, písniček a legrace.

Vhodné pro děti 3+


27. 3. 14:30 a 16:00 Kocour Modroočko (Divadlo Červený kohout)

Příběh malého kocourka, který se na své cestě k dospělosti potkává nejen s dalšími kocourky a kočičkami, ale i s jinými zvířátky, z nichž každé představuje jiný lidský charakter. A k pohádce pochopitelně neodmyslitelně patří i písně Marka Ebena.

Vhodné pro děti 3+


KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6


Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.


2. 3.   18:30 Hamlet

Populární představitel Sherlocka Holmese Benedict Cumberbatch (nominovaný na Oscara za film Kód Enigmy, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) se představí v titulní roli Shakespearovy mistrovské tragédie Hamlet. 

Dychtivě očekávanou hru, která byla vyprodaná během několika hodin už rok před svou premiérou, režíruje Lyndsey Turner, držitelka ceny Olivier za drama Chimerica. 

Zatímco se země připravuje na válku, její vládnoucí rodina se rozpadá. Princ Hamlet je nucený pomstít smrt svého otce, tento úkol ho však ochromuje. Jeho běsnění proti nemožnosti složité situace, v níž se nachází, ohrožuje jeho zdravý rozum i bezpečnost státu. 

Představení vysíláme v přímém přenosu z jeviště londýnského kulturního centra Barbican.

Režie: Lyndsey Turner

Délka: cca 3 hodiny včetně přestávky


3. 3.; 16. 3.; 23.3. 16:30 Zkáza krásou

ČR, 2015, 90 minut Režie: Helena Třeštíková, Jakub Hejna

Dlouhý: Lída Baarová. Herečka, pro kterou byla její krása největším darem i prokletím zároveň. Mladá a atraktivní dívka se rychle stala největší československou filmovou hvězdou a dokázala si podmanit  i nejobávanější muže své doby. Vztah s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem z ní však obratem učinil národního nepřítele a symbol kolaborantství. Dokumentaristka Helena Třeštíková se  s Baarovou setkala v jejím zahraničním exilu. Na sklonku hereččina života natočila otevřenou zpověď kdysi milované a následně zatracované hvězdy na pozadí unikátních materiálů z několika evropských

filmových archivů i ukázek slavných rolí Lídy Baarové. Příběh sebedestruktivní lovestory s proporcemi antické tragédie je fatálně spjat s evropskými dějinami a ukazuje mimořádně upřímný portrét ženy, jíž na vrcholu kariéry ležel svět u nohou. O to monumentálnější byl pak její pád do zapomnění  a samoty.


3. 3.   18:30 Everest

   Cyklus: Best of 2015 VB, USA, Island, 2015, 121 minut REŽIE: Baltasar Kormákur HRAJÍ: Jason Clarke, Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Sam Worthington, Robin Wrigt, Emily Watson

V letové výšce Boeingu nemá lidské tělo šanci dlouho přežít. Přesto se najdou lidé, kteří do téhle výšky šplhají, aby pokořili Everest, nejvyšší horu světa. Kašlou na nepohodlí, zimu, nástrahy počasí i na to, že se dolů už taky nikdy nemusí vrátit…


6. 3.   16:45 Zkrocené zlé ženy

   Cyklus: Bolšoj Balet 

Balet Zkrocení zlé ženy není příručkou pro macho-muže, ale obraz setkání dvou rozdílných sil přírody, které hledají cestu k vzájemné harmonii.  Francouzský choreograf a současný ředitel Les Ballets de Monte Carlo Jean-Christophe Maillot vytvořil exkluzivně pro Bolšoj balet adaptaci Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy. Pod jeho vedením objevíte zcela nové kvality souboru a můžete se přesvědčit, že výkon Bolšoje je nedostižný i v moderních choreografiích.  Hudba: Igor Šostakovič Choreografie: Jean-Christophe Maillot Délka představení: 2 h 5 min

6. 3.  19:30 Lemmy USA, 2010, 110 minut režie: Greg Olliver & Wes Orshoski hrají: Lemmy, Alice Cooper, David Grohl, Kirk Hammett, James Hetfield, Ice-T, Paul Levesque, Duff McKagan, Ozzy Osbourne, Dee Snider  ad.


Život a kariéra heavymetalového průkopníka a kulturní ikony Lemmy Kilmistera - raketového pohonu legendárni kapely MOTÖRHEAD ve filmu LEMMY - 49% motherf**ker, 51% son of a bitch.


7. 3. 2016 18:30 Ztraceni v Mnichově

   Cyklus:  Best of 2015

REŽIE: Petr Zelenka HRAJÍ: Martin Myšička, Marek Taclík, Jana Plodková, Jitka Schneiderová, Václav Kopta, Vladimír Škultéty, Václav Neužil ml., Tomáš Bambušek DOBA TRVÁNÍ: 105 min.

Marek Taclík, Jana Plodková či Jitka Schneiderová se představí v nové komedii Petra Zelenky. Přijďte se podívat, jak český novinář ukradne vzácného 90letého papouška a s jeho pomocí rozpoutá mezinárodní politický skandál.


9. 3.  18:30  Lída Baarová

24. 3 .  16:00 (projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč)

ČR, 2016, 110 minut Režie: Filip Renč

Hrají: Táňa Pauhofová, Karl Markovics, Gedeon Burkhard, Simona Stašová, Martin Huba, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž, Anna Fialová, Jiří Mádl, Zdena Procházková-Hartmann


Příběh české herečky nenechá žádné srdce chladné a žádné oko suché. Podívejme se společně na vzestup i pád jedné z nejkrásnějších žen své doby – Lídy Baarové.

Česká herečka Lída Baarová je v roce 1934 pozvána do berlínských filmových ateliérů Babelsberg, považovaných za evropský Hollywood. Po počátečních potížích nakonec okouzlí i davy fanoušků v celém Německu. Tisk ji vynese na titulní strany jako jednu z nejkrásnějších žen Evropy. Užívá si slávy i náklonnosti Gustava Fröhlicha, tehdejšího idolu všech německých žen. Ten je nejen jejím partnerem před kamerou, ale stane se i jejím milencem. Obdiv neskrývá ani sám Hitler, který po návštěvě ateliérů Baarovou pozve k soukromé audienci na Říšském kancléřství. Hvězda Baarové strmě stoupá. Lída s Fröhlichem se nastěhují do luxusní vily na prestižní berlínské adrese. Aniž tuší, že mají tak významného souseda – pána filmového průmyslu, ministra propagandy Goebbelse. Goebbels je k sobě začne zvát na vyhlášené večírky za účasti umělecké i politické smetánky. A při nich postupně vtahuje Baarovou do svých „ďábelských" sítí. Fröhlich žárlí a po jednom z mnoha dalších žárlivých výstupů ji vyžene z domu. Na tuto příležitost čeká bezhlavě zamilovaný Ďábel. Chce se kvůli Lídě vzdát úplně všeho – rodiny, kariéry, Říše. Baarová odmítne nabídku na dlouhodobé angažmá v Hollywoodu, zůstane v Berlíně a nové lásce nezvladatelně propadne. Zásadní otázku, zda je možné milovat zločince, si bude klást až za pár let a pak po celý zbytek života. Hitler na základě proseb Goebbelsovy manželky rozkáže svému ministrovi, aby ukončil skandální, s velkoněmeckými ideály neslučitelný vztah s Baarovou. Goebbels protestuje, ale po Hitlerově nátlaku svou lásku zavrhne. Baarové je zakázáno hrát v německých filmech a nesmí opustit Říši. Během Křišťálové noci v roce 1938 se jí podaří uprchnout zpět do vlasti, kde natočí ještě několik úspěšných filmů. Po okupaci Československa ale musí před nacisty opět prchat. Když skončí válka, vrací se plná nadějí do Prahy. Zde se však setká jen s výsměchem a ponížením. To pravé peklo ji ale teprve čeká…


10. 3. 2016 15:00 Babovřesky 3 ČR, 2014, 103 minut Režie: Zdeněk Troška Letní komedie Zdeňka Trošky je úsměvným obrázkem ze života v současné vesnici, která s nadhledem a komediální nadsázkou, tak trochu v duchu Slunce, seno, sleduje kupící se nedorozumění a souhry náhod, které pořádně zamotají hlavu jejím obyvatelům. V příběhu nechybí láska, žárlivost, závist, intriky a zejména vtipné okamžiky, v nichž se někteří i najdou.

Projekce pro seniory – zvýhodněné vstupné 69 Kč.


10. 3. 2016 18:30 Saulův syn

   Cyklus: Best of 2015 Maďarsko, 2015, 107 minut Režie: László Nemes Snímek se odehrává ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Pojednává o Saulu Auslanderovi, maďarském Židovi a příslušníkovi tzv. Sonderkommanda, jehož členové byli od ostatních osvětimských vězňů zpravidla izolováni a měli na starosti ty nejstrašnější práce. Saul chce uprostřed mašinérie průmyslového vyvražďování důstojně pohřbít svého nevlastního syna. Film přitom připomíná až „umělecký horor" a poprvé v dějinách kinematografie ukazuje Osvětim jako chaotickou a přitom bezchybnou továrnu na smrt, jejíž chod musí udržovat sami vězni.


11. 3. 2016 18:30 Brooklyn

   Cyklus: Best of 2015 USA, Irsko, Kanada, 2015, 113 minut REŽIE: John Crowley HRAJÍ: Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen, Jim Broadbent, Julie Walters

Příběh mladé irské imigrantky, která se v padesátých letech vydává do New Yorku najít práci a začít nový život. Ve velkoměstě si nejprve velmi těžko zvyká, ale po té, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stesk po domově pomalu mizí. Po smrti své sestry se ale musí vrátit za matkou do rodného Irska a vedle starých přátel zde potkává i novou lásku.


14. 3.  18:30 Florencie a galerie Uffizi

   Cyklus: Italské umění na plátně

Vydejte se na fascinující cestu do města, které bylo kolébkou italské renesance. Prostřednictvím nejkrásnějších uměleckých děl té doby od autorů jako Michelangelo, Brunelleschi, Raphael, Leonardo a Boticelli nabízí pohlcující zážitek ze samotné Florencie. Herec Simon Merrels vás provede celým městem, jeho památkami a uměleckými díly. Za jediný večer v kině stihnete navštívit 10 muzeí a prohlédnout si na 150 světových uměleckých děl. Snímek je v podstatě umělecký nájezd na město, který bere vše, od kaple Brancacci přes Národní muzeum Bargello, Medicejský palác a klikaté uličky města, Brunelleschiho dóm, Palazzo Vecchio, až ke Galerii Uffizi a Academia Gallery. Nevynechá ani místa jako Ponte Vecchio nebo Piazza della Signoria. Cesta má devět částí a vezme vás i na předměstí, klidné a přírodní okolí Florencie. Jádrem prohlídky je pokladnice umění galerie Uffizi a pohled na dechberoucí dílo Leonarda da Vinci Adoration of the Magi, které po letech restaurátorských prací uvidí veřejnost naživo až v roce 2016. 


16. 3. 2016 18:30 Mládí

   Cyklus: Best of 2015 Itálie, Francie, 2015, 118 minut REŽIE: Paolo Sorrentino HRAJÍ: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda ...


Oscarový režisér Paolo Sorrentino vás tentokrát zavede do luxusního lázeňského hotelu ve švýcarských Alpách, kde se každý rok setkávají staří přátelé Fred Ballinger (Michael Caine) a Mick Boyle (Harvey Keitel). Letos se zde Fred léčí pod dozorem své dcery (Rachel Weisz) a mezi léčebnými kúrami s Mickem vzpomínají na své pestré životy hudebního skladatele a filmového režiséra a se suchým humorem komentují své chátrající tělesné schránky. Kypící život kolem nich a ostatní excentričtí hosté – jihoamerická fotbalová legenda, mladý herec z Kalifornie nebo současná Miss Universe – jim poskytují bohaté podněty k úvahám o mládí, kráse, kreativitě, zkrátka o všem, co zahání myšlenky na blízký konec. 


17.3.; 18. 3.; 25.3.  18:30 Trabantem do posledního dechu ČR, 2015 Režie: Dan Přibáň Hrají: Dan Přibáň, Aleš Vašíček, Marek Slobodník, Tomasz Turchan, Radoslaw Jona ad.

Patrně nejznámější český cestovatel současnosti Dan Přibáň podnikl svou dosud nejnáročnější expedici - půlroční dobrodružnou výpravu po Tichomoří. Devítičlenný tým vyrazil z australského Perthu a pokračoval přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko. Kromě unikátního cestovatelského zážitku nový Přibáňův dokument ukazuje, že svět se dá projet netradičně v posádce dvou trabantů, polského Fiatu neboli malucha, Jawy a dokonce dvou invalidních vozíků, jejichž majitelé byli členy týmu.


21. 3.   18:30 Leonardo da Vinci

   Cyklus: Italské umění na plátně

Při příležitosti konání nejdůležitější kulturní události roku EXPO 2015 v Miláně se uskutečnila i unikátní výstava Leonardo 1452–1519, na které byla k vidění nejzajímavější díla Leonarda da Vinci. Expozice byla výsledkem šestileté práce odborníků, kterou si teď můžete díky využití moderních filmařských technologií vychutnat i v Kině Beseda. Výstava přestavuje nejznámější díla Leonarda da

Vinci – detailně si tak budete moci prohlédnout Leonardovy obrazy, ale také rukopisy, přírodopisné nákresy, utopické projekty, anatomické kresby a mýtické výjevy. Na závěr dokumentu se vydáte na cestu po Miláně, městě, které Leonarda inspirovalo a utvářelo jako malíře, vědce, inženýra, spisovatele i architekta. 


23. 3.   18:30 Room

   Cyklus: Best of 2015

Irsko, Kanada, 2015, 118 minut REŽIE:  Lenny Abrahamson HRAJÍ: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers

Pro pětiletého Jacka je pokoj celým světem. Je to místo, kde se narodil, vyrůstá a kde žije v bezpečí se svou mámou Joy. Nic ale není takové, jak vypadá. Pokoj je pro jeho mámu už sedmým rokem vězením. Proto Joy vymyslí odvážný plán útěku. 


24.3.; 30. 3.  18:30 Já, Olga Hepnarová ČR, Polsko, Francie, Slovensko, 2016, 105 min REŽIE: Tomáš Weinreb, Petr Kazda HRAJÍ: Michalina Olszańska, Marika Šoposká, Klára Melíšková, Petra Nesvačilová, ad.

Film Já, Olga Hepnarová je příběhem mladé ženy, která v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí. Svůj čin považovala za akt pomsty společnosti, která jí podle ní celý život ubližovala, a v roce 1975 byla jako poslední žena na území Československa popravena. Snímek je existenciálním dramatem Olgy Hepnarové, je příběhem osamělého člověka vymezujícího se proti většinové společnosti, příběhem, který vyústí v tragédii a nemá vítěze ani poraženého. Film nabízí pohled na traumatický život i čin hlavní hrdinky z určitého odstupu tak, aby se emotivně na stranu Olgy Hepnarové neklonil. Film je současně i dramatem lidí z okolí Olgy Hepnarové a snaží se najít příčiny jejího strašného agresivního aktu. 

28. 3.  18:30 Zbrusu Nový zákon

   Cyklus: Best of 2015

Francie, Lucembursko, Belgie, 2015, 115 minut REŽIE: Jaco Van Dormael HRAJÍ:  Pili Groyne, Catherine Deneuve ad.


Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous. V ČR velmi oblíbený Jaco van Dormael (Pan Nikdo) přichází s komedií postavenou na skvělém scénáři, která pracuje jak  s poetickými a vizuálně uhrančivými pasážemi, tak chytrou situační komikou.

„A prvního dne stvořil Brusel.“ Šedivé město vzápětí ozvláštní žirafy a pštrosi, ale ta pravá zábava nastává, až když Bůh uvede na scénu poněkud omšelého Adama – ostatně ani Van Dormaelův Bůh není žádný atlet nebo myslitel: naopak, vypadá trochu jako hospodský povaleč. V usmoleném tílku sedí za počítačem, pije, kouří a z lidského pinožení má škodolibou legraci. Jeho malé dceři však jednoho dne dojde trpělivost a nechá z božského počítače všem pozemšťanům rozeslat datum jejich smrti. Vzápětí prchá z rodného hnízda, aby objevila šest nových apoštolů.


28. 3.  20:45 Z. Svěrák (80 let): Obecná škola /nově zremastrovaná verze/

V pondělí 28. března oslaví oblíbený český herec a scénárista Zdeněk Svěrák osmdesáté narozeniny. V tento jediný den máte možnost zhlédnout v Kině Beseda nově zremastrovanou nestárnoucí klasiku - film Obecná škola. Přijďte společně popřát Zdeňku Svěrákovi k jeho životnímu jubileu.

Desetiletý Eda Souček a jeho spolužák Tonda Čejka chodí do chlapecké třídy jedné školy na pražském předměstí. Z nezvladatelných bujných žáků se zblázní učitelka a na její místo nastupuje přísný a

záhadný Igor Hnízdo, údajný válečný hrdina, který má velkou slabost pro ženy. Mlčenlivý Eda ho začne okamžitě srovnávat se svým otcem, který podle jeho soudu nikdy žádné hrdinství nepředvedl. Čas běží, Eda zažívá různé příhody a také sleduje chování a reakce hrdiny Hnízda. Zřejmě bude muset svůj úsudek přehodnotit; a k tomu ho popostrčí i nebezpečná událost v elektrárně...

31. 3.  18:30 Most špionů    Cyklus: Best of 2015 USA, 2015, 141 min REŽIE: Steven Spielberg HRAJÍ: Tom Hanks, Mark Rylance, Scott Shepherd, Amy Ryan, Sebastian Koch ad. Velká hra začíná. Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Lidstvo teď ohrožuje studená válka. Napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Uznávaný právník James Donovan (Tom Hanks) je nakonec nucen okolnostmi se do této hry zamotat. Jak to celé dopadne?


31. 3.  19:30 ArabFILMfest: A Syrian Love Story (2015)

   Divadélko Jonáš Mezinárodně oceňovaný dokumentární snímek Seana McAllistera zachycuje pět let (2009 - 2014) v životě manželů na pozadí syrské války a uprchlické krize. On je palestinský bojovník za svobodu, ona syrská politická aktivistka. Výjimečné pouto mezi hlavními protagonisty je zničeno, když je rodina nucena utéct před politickým pronásledováním do Evropy a stane se uprchlíky ve Francii. V arabském a francouzském znění s anglickými a českými titulky. Po filmu bude následovat diskuze.

Vstupné: 60,- Kč (studenti, důchodci, ZTP), 80,- Kč (plné) Rezervace vstupenek na www.arabfest.cz.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka