Dubnová Beseda: Gabriela Beňačková i filmová přehlídka

Plzeňští diváci budou mít 28. dubna v Měšťanské besedě poslední příležitost slyšet zpívat jednu z nejlepších sopranistek světa Gabrielu Beňačkovou.

Cílená propagace v Plzni

Vystupovala na nejprestižnějších světových scénách a ztvárnila desítky operních rolí, jejími nejoblíbenějšími však zůstaly ty české. Po více než padesáti letech hudební kariéry se rozloučí se zpěvem áriemi a duety z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně společně s tenoristou Jakubem Pustinou.

 Uplynulý rok přinesl řadu skvělých českých i zahraničních filmů. Ty nejlepší z nich můžete znovu vidět v Kině Beseda v rámci přehlídky Best of 2023.  Užijte si až do května oceněné filmy a skvostné herecké výkony českých i zahraničních umělců.

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

4. 4. 2024 19:00 Béďa Šedifka Röhrich & hosté

Koncert legendárního trampského písničkáře Bédi Šedifky Röhricha a jeho hostů Přeletu M.S. a Pacifiku.

Málokdo říká plzeňskému skladateli nezapomenutelných písniček, muzikantovi, skvělému kytaristovi, řezbáři a trampovi Bohumilu Röhrichovi jeho jménem. Většina ho zná jako Béďu Šedifku.

Swingovou hudbu poznal s příchodem americké armády a s trampingem objevil kytaru a nadání pro interpretaci a skládání trampské písně. V 80. letech minulého století vystupoval pravidelně na plzeňské Portě se svým synem Michalem jako duo Komáři, další jeho další kapely jsou Old Sklerotik Boys a Sebranka, spolupracuje s mnoha hudebníky z různých hudebních žánrů.

9. 4. 2024 19:00 Marien & Víťa Troníček

Přijďte oslavit 20 let existence kultovní folkové skupiny Marien z Pardubic, která patří mezi nejvýraznější tváře mladé generace v žánru folkové, country a trampské hudby! Skupina Marien je symbolem akustické kytarové hudby, vícehlasého zpívání a silných písní, převážně z dílny Víti Troníčka.

14. 4. 2024 17:00 Tuta krásná kultura 2

Nenechte si ujít druhý ročník multikulturního večera Tuta krásná kultura. Opět se můžete těšit na propojení zpěvu, tance a módy pod taktovkou pěveckého studia „J“, z.s.. Výtěžek ze vstupného bude věnován projektu Díky dětem, který zaštiťuje hendikepované děti z Plzně.

V programu se představí: Jéčko, Markéta Konvičková, Storm Ballet, The Fresh Studio, fashion show návrhářů z ISŠŽ Škroupovka

18. 4. 2024 19:00 David Koller TOUR LP XX III - vyprodáno

David Koller, jedna z nejvýraznější osobností české hudební scény posledních desetiletí, zpěvák, bubeník, producent a autor mnoha hitů přijede do Plzně se svou skvělou kapelou představit písně z nové desky LPXXIII a zahrát své největší hity.

21. 4. 2024 19:00 Cello Republic: Freedom tour - vyprodáno

Jedinečná čtveřice violoncellistů, vítězů mezinárodních soutěží, sólistů i pedagogů, popularizátorů klasické hudby. Tito kluci se proslavili u nás, ve světě, na YouTube a kamkoliv vkročili. Nechávají za sebou vyprodané sály, originální zážitky z koncertů a milióny shlédnutí.

24. 4. 2024 19:00 Honza Vančura & Plavci

Kapela Plavci je stálice na české hudební scéně již od roku 1965 a podrobněji ji snad ani není třeba představovat. Honza Vančura se v roce 2012 vydal na částečně sólovou cestu a sestavil okolo sebe muzikantskou partu ze svých přátel a kolegů, která navazuje na odkaz starých dobrých Plavců/Rangers z dob dřívějších.

27. 4. 2024 19:00 Pražský filmový orchestr: Koncert filmové hudby

Pražský filmový orchestr založil v listopadu 2004 dirigent a multiinstrumentalista Jiří Korynta. Napříč celou svou historií se orchestr specializuje na koncertní interpretace děl mistrů filmové, televizní, muzikálové a videoherní hudby. Žánrový záběr repertoáru orchestru je velmi široký. Koncerty jsou tak pokaždé jedinečné. Dirigent: Jiří Korynta

28. 4. 2024 19:00 Gabriela Beňačková aneb Mařenka, Rusalka a Jenůfa se loučí

Závěrečné koncertní turné světově proslulé slovenské operní pěvkyně Gabriely Beňačkové.

Gabriela Beňačková oslnila publiku poprvé v roce 1970, kdy debutovala v pražském Národním divadle ještě jako studentka vysoké školy. V průběhu let na nejprestižnějších operních jevištích světa ztvárnila desítky operních rolí, avšak jejím nejmilovanějším repertoárem zůstala vždy česká hudba.

Po více než padesáti letech své aktivní kariéry se nyní rozhodla, že se se svým milovaným zpěvem rozloučí, a to rolemi, které ji provázely od prvopočátku její kariéry. Posluchači koncertu se mohou těšit na ryze českou hudbu A. Dvořáka, B. Smetany či L. Janáčka. V podání Gabriely Beňačkové naposledy zazní árie a dueta z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně.

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

8. 4. 2024 19:00 Milionový údržbář

Jako milionář zklamal. Uspěje jako bezdomovec?

Séverinu opustil manžel Jean Pierre před dvaceti lety. Opuštěná a na mizině si založila vlastní vydavatelství, které teď prosperuje. Jednoho dne se tento kdysi světácký ex-manžel objeví před jejími dveřmi, avšak už to není ten arogantní a cynický obchodník, ale zruinovaný muž bez střechy nad hlavou. Jean Pierre přišel, aby se omluvil, a jako nezaměstnaný se vlastně zeptal i na práci.

14. 4. 2024 19:30 Cavewoman

Mysleli jste si, že Vás už nic nedokáže rozesmát? Přijďte se podívat na volné pokračování kultovní one man show Caveman a seznámit se s hrdinkou nového představení o jeskynní ženě Cavewoman. Pobaví vás trochu jiný pohled na lásku a partnerské vztahy a zamyšlením nad věčným soubojem obou pohlaví.

24. 4. 2024 19:00 Hrdý Budžes - vyprodáno

Dramatizace úspěšné stejnojmenné prózy spisovatelky Ireny Douskové.

Hrdinka příběhu, žákyně druhé třídy základní devítileté školy Helenka Součková, nás zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky husákovské normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých.

20. 4. 2024 19:00 Dobré ráno s Findou

Nekorektní komedie o hyperkorektnosti, v níž autor a režisér Jan Svěrák trefně komentuje témata dnešní společnosti, a přitom otvírá dilemata, která rozčeří názory diváků.

Hrají: Alena Doláková, Anna Polívková, Ondřej Sokol, Jan Vlasák, Marcell Bendig, Radka Pavlovčinová

25. 4. 2024 19:30 Caveman

One man show, která vtipně pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

26. 4. 2024 19:00 Vedlejší účinky

Říká se – láska až za hrob – kde ale ve skutečnosti končí? Co všechno jste ochotni pro partnera riskovat a obětovat?

Brilantní konverzační přestřelka renomovaného komediografa Stefana Vögela o partnerských vztazích – a nejen o nich!

Hrají: Klára Cibulková, Michal Dlouhý, Kateřina Březinová / Veronika Svojtková, David Novotný

PŘEDNÁŠKY

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

7. 4. 2024 16:30 Ladislav Zibura: S mámou a tátou do Afriky - vyprodáno

Když rodinná dovolená, tak jedině v Africe!

Ladislav Zibura vám přijede vyprávět o tom, jak vzal své rodiče na safari. Usednete do terénního Land Cruiseru a společně se vydáte na 6 000 kilometrů dlouhou jízdu Namibií a Botswanou. Těšit se můžete na národní parky plné zvířat, plavbu po řece Okavango, nejstarší poušť světa plnou života a nádherné scenérie, které znáte z National Geographic.

7. 4. 2024 19:30 Ladislav Zibura: Naposledy pěšky po Arménii a Grizii - vyprodáno

Excentrický poutník Ladislav Zibura se v létě 2017 vydal probádat Arménii, Gruzii a Náhorní Karabach. Očekává nenáročný výlet, situace se mu však brzy vymkne z nohou. Ať už se princ Ládík zrovna otráví alkoholem, zabloudí na minové pole nebo zachraňuje život štěňátek, vším proplouvá s neobyčejnou lehkostí. Příběh jeho pěší, cyklistické a stopařské výpravy je svědectvím o jednoduchosti života a půvabu svobody, u kterého se budete smát od začátku až do konce. Nečekejte popisy historie nebo památek. Cestovatelská projekce Ladislava Zibury je plná humoru, lidských příběhů a lidové moudrosti.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti

7. 4. 2024 14:30 / 16:00 Červená Karkulka

Babička s pomocí diváků uklízí, aby přivítala gratulanty, kteří jí jdou blahopřát k narozeninám. Vnučka Karkulka už nese košíček a kytičku. Před ní však vtrhne do chaloupky vlk, který chce všechny sežrat – šťastný konec zařídí pan myslivec.

Vhodné pro děti od 3 let.

14. 4. 2024 14:30 / 16:00 Sněženka a 7 pidimužů

Pohádkový mini-muzikálek, kde si děti nejen zazpívají, ale i zaúčinkují !!! Krásná Sněženka i zlá kněžna v podání Jitky Kubištové a Milan B. Karpíšek v celé plejádě rolí od prince po zlou Babiznu.

Vhodné pro děti od 3 let.

14. 4. 2024 15:00 Gump – jsme dvojka / Kino Beseda

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku.

Cena dospělí 160,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

28. 4. 2024 15:00 Jak zachránit draka / Kino Beseda

Ve starověké Číně byli draci a lidé přáteli, ale lidská chamtivost ukončila jejich spojenectví a tato kouzelná stvoření se stala kořistí. Posledního z nich teď drží v zajetí krutý císař. Jednoho dne přinese krmení drakovi malá sirota jménem Ping a brzy se ukáže, že právě ona je tou vyvolenou, která ho díky své ukryté magické síle může zachránit. Na jejich cestě za svobodou je ale pronásleduje zlý čaroděj a lovec draků.

Cena dospělí 160,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

Partnerem dětských představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

1. 4. 2024 18:30 Best of 2023: Přišla v noci

Držitel dvou cen Českého lva 2023 za nejlepší režii a herečku v hlavní roli

Kde končí rodinná návštěva a začíná domácí invaze? Když si pár třicátníků pustí přes práh matku jednoho z nich, netuší, že se právě ocitl v komorním očistci. Poklidný život se pomalu mění v chaotické trosky.

3. 4. 2024 18:30 Zásah štěstím

Jubilejní padesátý a pravděpodobně poslední film legendárního scenáristy a režiséra Woodyho Allena.

Romantické komediální drama Zásah štěstím vypráví příběh o tom, jak důležitou roli hrají v našich životech náhoda a štěstí. Fanny a Jean působí jako naprosto dokonalý pár. Mají vše, o čem ostatní sní. V profesním životě jsou spokojení, žijí v nádherném bytě v krásné pařížské čtvrti a zdá se, že jsou do sebe zamilovaní stejně, jako když se poprvé setkali. Vše ale změní jedno náhodné setkání…

4. 4. 2024 18:30 Tancuj Matyldo

18. 4. 18:30 Best of 2023: Tancuj Matyldo

Snímek získal Českého lva za nejlepší hudbu

Uzavřený Karel si žije ve svém řádu a striktních pravidlech. Jeho soukromí naruší bohémská a extrovertní matka Matylda, bývalá barová zpěvačka, u níž propuká Alzheimerova choroba. Jejich soužití se pro Karla stává katastrofou. O Matyldu začne pečovat Karlův syn žijící ve stejné domácnosti. Je jejich soužití opravdu tak bezvýchodné?

7. 4. 2024 19:00 Dejvické divadlo: Elegance molekuly - vyprodáno

Tři molekuly, tři muži s vizí a odvahou riskovat.

Z chemické laboratoře do lékárny na nejbližším rohu je to často jen pár stovek metrů. Ale molekula léku na téhle cestě projde procesem za stovky milionů dolarů, na kterém se podílejí tisíce lidí. Tedy ta molekula, která má štěstí a dojde do cíle. Tři takové látky a jejich tři „otce“, z nichž jedním byl i geniální český chemik profesor Antonín Holý, sleduje hra ELEGANCE MOLEKULY.

8. 4. 2024 18:30 Best of 2023: Bod obnovy

Držitel pěti cen Českého lva 2023 včetně nejlepší kamery, zvuku a střihu (scénografie, Cena filmových fanoušků)

Představte si, že žijete v roce 2041, kdy máte právo být po nehodě či jiné nepřirozené smrti oživeni. Stačí si jen pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti – BOD OBNOVY. Agentka Em právě dostává do rukou případ, kdy byla základní pravidla obnovy porušena. Bod obnovy oběti byl smazán a Em tak má před sebou výjimečný zločin. Strhující příběh zasazený do blízké budoucnosti, kdy technologie budou zaručovat lepší život a lidé si budou moci zaplatit jeho prodloužení.

10. 4. 2024 17:30 Horská dráha + debata s režisérem

Po projekci proběhne beseda s režisérem filmu Jonášem Motyčkou.

Dokumenta´rni´ film Jona´sˇe Motycˇky o lidech, ktery´m do zˇivota vstoupila hranicˇni´ porucha osobnosti (HPO). Horska´ dra´ha je unika´tni´ di´lo, ktere´ si da´va´ za ci´l destigmatizaci dusˇevni´ch onemocneˇni´ s akcentem na nejrozsˇi´rˇeneˇjsˇi´ poruchu osobnosti v populaci.

11. 4. 2024 18:30 Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí

Film vypráví příběh Gabriely Soukalové, největší ženské biatlonové hvězdy v naší historii, která se zařadila mezi nejlepší závodnice na světě.

Dokumentární snímek sleduje neuvěřitelnou cestu z Jablonce nad Nisou na světový trůn a umožní divákovi proniknout do tajů Gabrielina života. Sekundárně s tím mapuje vzestup popularity tohoto sportu, na němž má právě ona zásluhu. Dokázala se stát nejúspěšnější světovou biatlonistkou, ale její životní cesta nebyla jednoduchá.

14. 4. 2024 15:00 Gump – jsme dvojka

Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Se svým milovaným Béďou Kozím Bobkem projde hlavní zvířecí hrdina příběhem, který už jim dávno předtím napsaly hvězdy. A zatímco Gumpův první příběh byl smutnější, v jeho volném pokračování s názvem Gump – jsme dvojka se diváci mohou těšit na spoustu vtipných zvířecích scén. Vedle hlavního hrdiny se nově objeví také psí slečna Jenny, která si zahraje Gumpovu sestru Kytičku.

Cena dospělí 160,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

14. 4. 2024 17:30 Jeden život

One Life (Jeden život) je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Hlavní role ve filmu ztvárnili Anthony Hopkins a Johnny Flynn. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. Na projekci lze uplatnit zvýhodněnou cenu pro seniory nad 65 let: 110 Kč. Slevu lze koupit online.

15. 4. 2024 18:30 Manželé Stodolovi

Temný milostný příběh inspirovaný životy skutečného manželského páru sériových vrahů. Ve venkovské oblasti, kde plynou životy bez jakýchkoliv vyhlídek, manželé Jaroslav a Dana Stodolovi společně vraždí osamělé seniory, o které společnost už dávno ztratila zájem.

17. 4. 2024 18:30 Best of 2023: Zóna zájmu

Snímek získal dvě ceny Oscar za nejlepší mezinárodní film a nejlepší zvuk

Rudolf, Hedwiga a jejich čtyři děti žijí ve velkém domě s krásnou, udržovanou zahradou. Každý den slaví společnou večeří, vzpomínají na milovanou Itálii, užívají si víkendové výlety k vodě a procházky s přáteli. Zpoza zdí jejich domova se však ozývají znepokojivé zvuky a občas něčí zoufalý křik. Rudolf Höss je totiž velitel koncentračního tábora v Osvětimi.

22. 4. 2024 18:30 Divadlo v kině: Jedlíci čokolády

Hořkosladká komedie získala prestižní Cenu Alfréda Radoka Česká hra roku 2011.

Záznam divadelního představení.

Neodolatelně vtipný příběh psal režisér David Drábek na míru svým hradeckým múzám: Pavle Tomicové, Isabele Smečkové Bencové a Pavlíně Štorkové. Jedlíci čokolády vypráví o třech neobyčejných sestrách, které se po smrti otce snaží postavit na vlastní nohy.

24. 4. 2024 20:00 Tady Vary: Rivalové

Znali se jako teenageři, teď se znovu utkávají. Stará rivalita ožívá – na tenisovém kurtu i v lásce. Hvězdná Zendaya v hlavní roli nového filmu Lucy Guadagnina o umění svádění i jiných hrách.

25. 4. 2024 18:30 Tady Havel, slyšíte mě?

Unikátní časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? vrací do centra pozornosti Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života.

28. 4. 2024 15:00 Jak zachránit draka

Španělsko-čínský animovaný film na motivy knižní série od Carole Wilkinson. Ve starodávné Číně byli lidé s draky přáteli, ale hamižnost lidské rasy jejich spojenectví postupně zničila a draci začali být loveni a drženi v zajetí. O několik let později se v odlehlé pevnosti nachází poslední z nich a doufá, že se mu podaří utéci. Jeho naděje se již zdají být marné, když se jednoho dne do pevnosti dostane i malá služka.

Cena dospělí 160,- Kč, děti do 12 let 110,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

28. 4. 2024 17:30 Bastard

Bastard je strhující drama o dobývání dánských vřesovišť, o neúprosné přírodě, velkých snech a ještě větších obětech, které se odehrává v polovině 18. století.

Na projekci lze uplatnit zvýhodněnou cenu pro seniory nad 65 let: 110 Kč. Slevu lze koupit online.

29. 4. 2024 18:30 Best of 2023: Chudáčci

Vítězný film benátského filmového festivalu, majitel dvou Zlatých glóbů za nejlepší film a nejlepší ženský herecký výkon a čtyř cen Oscar za nejlepší herečku, masky, kostýmy a výpravu

Neuvěřitelný příběh o fantastickém vývoji Belly Baxter, mladé ženy, kterou k životu vrátil geniální a nekonvenční vědec Dr. Godwin Baxter.

25. 4. 2024 18:30 Tady Havel, slyšíte mě?

Unikátní časosběrný dokument Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? vrací do centra pozornosti Václava Havla v jeho známých, ale i veřejnosti dosud skrytých polohách. Vychází přitom z nikdy nepublikovaného materiálu, natočeného během posledních let jeho života.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka