Zpívala s Plácidem Domingem. V Plzni se Gabriela Beňačková se zpěvem rozloučí

Plzeňští diváci budou mít 28. dubna v Měšťanské besedě poslední příležitost slyšet zpívat jednu z nejlepších sopranistek světa Gabrielu Beňačkovou

Jarní servisní akce AUTO CB

Vystupovala na nejprestižnějších světových scénách a ztvárnila desítky operních rolí, jejími nejoblíbenějšími však zůstaly ty české. Po více než padesáti letech hudební kariéry se rozloučí se zpěvem áriemi a duety z Prodané nevěsty, Rusalky a Její pastorkyně společně s tenoristou Jakubem Pustinou.

Poprvé okouzlila publikum Národního divadla v Praze ještě jako studentka vysoké školy. Hned pár let poté se stala sólistkou Vídeňské státní opery a pak už následovala angažmá v celé řadě operních domů. Vystupovala na předních světových scénách, jako jsou milánská La Scala, berlínská Staatsoper i Deutsche Oper, Velké divadlo v Moskvě, londýnská Covent Garden a mnoho dalších.

Vrchol kariéry Gabriely Beňačkové nastal, když se v 80. letech objevila v newyorské Carnegie Hall v koncertním představení české hudby, které je dodnes hodnoceno jako legendární. Pak se jí otevřela šance, která je metou každého operního pěvce – Metropolitní opera v New Yorku. Svá první představení tam však musela kvůli zánětu mozkových blan na několik měsíců zrušit, další nabídky za oceánem po narození dcery odmítala. V 90. letech konečně v Metropolitní opeře debutovala v hlavní roli Janáčkovy Káti Kabanové a americký deník Wall Street Journal její soprán okomentoval jako „ten nejúchvatnější hlas na světě“. Když byla v roce 1994 v newyorské Metropolitní opeře poprvé uvedena Rusalka, Gabriela Beňačková zcela oslnila tamní publikum. Ve stejném roce byla nominována na Cenu Grammy.

Častým pěveckým partnerem Gabriely Beňačkové byl Plácido Domingo, v Národním divadle pak Peter Dvorský. V Měšťanské Besedě ji svým zpěvem doprovodí jeho žák, barytonista Jakub Pustina, vítěz mnoha mezinárodních pěveckých soutěží.

Českou hudbu reprezentovala Gabriela Beňačková po celém světě a českou hudbou Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka se s diváky také rozloučí. Její stříbrný soprán budou moci naposledy slyšet v rolích Rusalky, Mařenky a Jenůfy.

Vstupenky na koncert jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz a také na pokladně přímo v Měšťanské besedě. Ta je otevřená od pondělí do čtvrtka mezi 16:30 a 19:30 nebo vždy 30 minut před akcí. Dalším místem, kde je možné si vstupenky do Měšťanské besedy zakoupit, je DEPO 2015 každý den od 10:00 do 18:00 hodin.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka