Čestná plaketa za odvážné občanské postoje nese portrét Jana Palacha

Vůbec poprvé v historii Plzeňského kraje se bude udělovat Čestná plaketa hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje osobnostem spjatých s naším krajem.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ocenění obdrží lidé, kteří kvůli tehdejšímu režimu byli perzekuováni, zavíráni do vězení či nuceni k práci v dolech. Stříbrnou plaketu navrhl a vytvořil vedoucí ateliéru Design kovu a šperku Petr Vogel.

„Chtěl bych ocenit osobnosti, na které se často zapomíná, a právě proto je důležité si je připomínat a znát historické souvislosti, které jejich život provázely. Protože samotné ocenění bude mimořádnou událostí, bude i plaketa velmi mimořádná. Na její přípravě se pracovalo téměř rok a výsledkem je stříbrná mince o průměru 70 mm s portrétem Jana Palacha,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.
Návrh plakety zpracoval doc. M.A. Petr Vogel, autor hejtmanského řetězu, který pro Plzeňský kraj vytvořil v loňském roce. „Nejobtížnější bylo vymodelovat portrét Jana Palacha, a to i vzhledem k tomu, že je velmi málo dostupných fotografických materiálů s jeho podobiznou. V podstatě je jeden jediný – jeho index s portrétovou fotografií,“ říká Petr Vogel a dodává, že samotné vymodelování portrétu mu trvalo několik měsíců.
Plaketu obdrží v letošním roce pět osobností a předána jim bude slavnostně v Měšťanské besedě ve čtvrtek 16. listopadu v 15:00 hodin.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka