Covid způsobil v kraji v prvním čtvrtletí obrovský propad návštěvnosti

V Plzeňském kraji došlo v 1. čtvrtletí 2021 k razantnímu meziročnímu poklesu návštěvnosti i počtu přenocování, a to téměř o 90 %. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na celkové návštěvnosti ČR měl region pátý nejnižší podíl mezi kraji. Průměrná délka pobytu při přepočtu na jednoho hosta se prodloužila jen u nerezidentů. I přes výrazný pokles počtu zahraničních turistů představovali hosté z Německa stále nejvyšší počet návštěvníků ze zahraničí.

Z předběžných údajů vyplývá, že Plzeňský kraj navštívilo v 1. čtvrtletí 2021 celkem 12 707 hostů. V porovnání se stejným obdobím předchozího roku došlo k výraznému poklesu počtu návštěvníků o 89,6 %. Postupný růst počtu návštěvníků v letech 2018–2019 byl přerušen nouzovou situací v souvislosti s onemocněním Covid-19, kdy v období od ledna do března bylo omezeno poskytování ubytovacích služeb, což se projevilo výrazným poklesem počtu návštěvníků za 1. čtvrtletí 2021. Počet hostů ze zahraničí byl v 1. čtvrtletí 2021 nižší o 53 492 osob (o 96,7 %) v porovnání s rokem 2018. V případě domácí klientely došlo k poklesu, a to o 79 492 hostů, což představuje relativní pokles o 87,9 %. V období ledna až března 2021 pocházelo ze zahraničí pouhých 14,1 % hostů.

Na celkové návštěvnosti České republiky se Plzeňský kraj podílel 4,5 % a jedná se tak o pátý nejnižší podíl v rámci krajů. Mezi nejnavštěvovanější regiony se dlouhodobě stále řadí Hl. město Praha, kde se koncentrovalo 29,1 % všech turistů směřujících do naší republiky. K dalším nejnavštěvovanějším oblastem se v 1. čtvrtletí 2021 zařadily kraje Jihomoravský a Moravskoslezský. Naopak nejméně návštěvníků směřovalo v tomto období na Liberecko, Vysočinu a Pardubicko.

Ve srovnání s 1. čtvrtletím 2020 se počty příjezdů hostů snížily ve všech krajích. Nejvíce hostů v relativním vyjádření ubylo v krajích Libereckém (96,6 %), Královéhradeckém (94,5 %) a v Hl. městě Praha (92,9 %).

Návštěvníci Plzeňského kraje strávili celkem v období ledna až března v Plzeňském kraji 31 768 nocí, což představuje ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 pokles o 277 tis. nocí. Při přepočtu na jednoho hosta tak vychází průměrný počet přenocování na 2,5 noci a průměrná doba pobytu na 3,5 dne, což je srovnatelné s 1. čtvrtletím roku 2020. K prodloužení pobytu došlo jen u zahraničních turistů v meziročním porovnání, a to 0,9 dne.

V rámci jednotlivých krajů byl lokalizován nejdelší počet přenocování u turistů v Královéhradeckém regionu, kde zejména domácí hosté zůstávali až 8,5 nocí. Naopak nejméně nocí strávili návštěvníci v Hl. městě Praha, kde setrvávali v průměru pouze 2,4 noci.

Z celkového počtu 1,8 tis. zahraničních turistů, kteří v 1. čtvrtletí 2021 navštívili Plzeňský kraj, šlo nejčastěji o návštěvníky ze sousedního Německa, kterých do našeho kraje zavítalo 436, přičemž hosté z Německa tvořili 24,2 % z celkového počtu nerezidentů. Ve stejném období předchozího roku navštívilo Plzeňský kraj 22,9 tis. německých hostů. I přes meziroční pokles počtu hostů ze zahraničí k nám směřovali dále také ve větším počtu hosté ze Slovenska, Polska, Itálie a Rakouska. Nejdelší doba pobytu v případě zahraniční turistů byla mapována u hostů ze Španělska, Kanady a Spojeného království.




Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka