Cyklista s téměř dvěma promile skončil v Kdyni na chodníku

Muž na jízdním kole upadl na chodník. Jeho dechová zkouška ukázala téměř dvě promile alkoholu v krvi.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dne 31. prosince 2015 v 16:00 hodin došlo na silnici I. třídy č. 22 v obci Kdyně na náměstí u prodejny řeznictví k dopravní nehodě.

Čtyřicetiletý muž řídil jízdní kolo výrobní značky Feld a na přímém přehledném úseku pozemní komunikace najel na pravou krajnici a následně upadl na chodník. Při havárii byl lehce zraněn. Policisté muže vyzvali k dechové zkoušce ke zjištění, zda neřídí pod vlivem alkoholu. Odborné měření elektronickým přístrojem bylo s pozitivním výsledkem 1,89 promile alkoholu v krvi. Muž požití alkoholických nápojů před jízdou doznal.

Dopravní policisté upozorňují, že stejně jako řidič motorového vozidla ani cyklista nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku před jízdou, během jízdy nebo v době, kdy mohl být pod jejich vlivem. Cyklista pod vlivem alkoholu jednoznačně vykonává činnost, při níž by mohl ohrozit život či zdraví lidí nebo poškodit majetek. Tím se dopouští přestupku, nebo trestného činu. Za přestupek mu může být uložena pokuta až do výše 50 tisíc korun. Závažnější jednání opilého cyklisty může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Při ukládání trestu není cyklistovi ukládán trest zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení jízdního kola, stejně tak nemůže být cyklistovi zadržen řidičský průkaz. Tento doklad opravňuje k řízení motorového vozidla, kterým jízdní kolo samozřejmě není.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 05.01.2016 06:02



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka