Cyklista srazil v Bolevci netopýra, ten po vyšetření zvířecími záchranáři odlétl

V pátek (15. 9. 2017) se vracel pan Petr R. domů za tmy na kole a v Bolevci při jízdě srazil letícího netopýra. Omráčeného ho odnesl domů. Cyklistovi se také nic nestalo, ale druhý den pan Petr netopýra raději přivezl plzeňským zvířecím záchranářům na stanici, aby ho prohlédli.

Cílená propagace v Plzni

Předání podle šéfa zvířecích záchranářů Karla Makoně nešlo nenafotit, jelikož netopýra sraženého cyklistou ještě neměli. Jednalo se o netopýra hvízdavého, kterému ve finále nic nebylo, a po vyšetření okamžitě odlétl. Podle slov cyklisty: „Jel jsem vedle stromů, když v tom mi něco ťuklo do řídítek, vše se odehrálo strašně rychle, ale naštěstí jsem ho zahlédl ležet na vozovce. Bylo mi hloupé ho tam nechat, a tak jsem ho vzal domů.“

A jak to mohlo s trochou nadsázky být "ve skutečnosti"?
Pan P. R se vracel domů na kole. Když projížděl kolem vzrostlých stromů a místní restaurace, kde netopýr hvízdavý lovil komáry nacucané krví popíjejících štamgastů sedících na venkovní terase. Jelikož tam byla lampa veřejného osvětlení a kolem ní i poměrně dost nacucaných komárů, nebyl pro netopýra problém nachytat hmyz i v poměrně chladnějším počasí. Po konzumaci sedmého komára mu však zcela logicky začal selhávat radar, a v krvi měl minimálně dvě promile alkoholu. To pak není divu, že se srazil s cyklistou.

Ještěže cyklista nezavolal dopravní policii, jelikož by netopýr určitě neprošel dechovou zkouškou, přišel o pilotní průkaz a ještě dostal pokutu za to, že nebyl řádně označen reflexní páskou a viditelným označením.  Možná, že bez úhony by nevyvázl ale ani cyklista. Vezmeme-li v úvahu, že rychlost jízdy nepřizpůsobil aktuálním povětrnostním podmínkám a pohybu jiných vozidel, srazil evropskou úmluvou chráněného živočicha, a hlavně měl předvídat a počítat s tím, že u místní hospody mu může před kolo vlítnout kdokoliv. ?

"Naštěstí ale všechno dobře dopadlo a nikomu se nic nestalo," směje se Karel Makoň.

foto: desop ?

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka