Cykloden pro každého otevře v neděli cyklistickou sezonu v Plzni

Město Plzeň letos poprvé oficiálně zahájí cyklistickou sezonu. Na akci, jež cílí na různé skupiny cyklistů, připravilo ve spolupráci s cyklistickými neziskovými organizacemi i sportovními cyklokluby pestrý program. Uskuteční se v neděli 17. dubna ve Škoda sport parku pod vodárnou na Slovanech, v Papírně a ve Štruncových sadech.

Cílená propagace v Plzni

Cyklisté budou moci z těchto míst vyjet na kole k nově vybudovaným cyklistickým stezkám, vyzkouší jízdu zručnosti, naučí se lépe ovládat své kolo v terénu či se mohou s dětmi vydat na stopovačku na kole. Naučí se také jednoduché opravy bicyklu i zjistí, jak si vypůjčit sdílené kolo. Program je určen všem, kteří přijedou na kole. Na věku účastníka a typu kola nezáleží.

„Jízda na kole spojuje příjemné s užitečným, tedy zdravý pohyb a dopravu šetrnou k životnímu prostředí. Touto akcí chceme ukázat, že v Plzni na kole jezdit lze i přesto, že neleží v rovinatém terénu, jako je například Polabí,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

„Kolo jako sport má velkou výhodu, můžete sportovat sami i s přáteli nebo rodinou, a to hned od dveří vašeho domu. Stačí jen vědět, kudy a kam vyrazit. Nejlepší je se na kole naučit jezdit už v mládí. Kolo dává dětem a mladým, kteří ještě nemají či nemohou řídit auto či motorku, nezávislost, ale učí je také zodpovědnosti a dopravním pravidlům. Proto jsme připravili akce jak pro rodiče či prarodiče s dětmi na kolech, tak i pro dospělé, kterým chceme ukázat, že v Plzni je hodně stezek, po kterých mohou jezdit bezpečně nejen oni, ale i jejich děti. Chceme dostat na kola všechny generace Plzeňanů,“ popsal hlavní cíl akce radní pro oblast sportu Michal Dvořák.

Otevření cyklistické sezony pod názvem Cykloden pro každého nabídne například dětem  stopovačku na kole i možnost projet se po dřevěných lávkách junior bike parku, který slouží pro trénink malých cyklistů. Jízdu po dřevěných lávkách i zatáčkách si mohou ve Škoda sport parku vyzkoušet i dospělí. Jiné provedení takového „pumptracku“ bude čekat na ty zkušenější v Papírně. „Někteří dají možná přednost malé škole jízdy v terénu, která naučí běžné cyklisty, jak se bezpečně pohybovat třeba na rozbitých cestách, či jak správně brzdit, aby jízda na bicyklu neskončila pádem,“ uvedla Radka Žáková, jež se podílí na přípravě programu. Pod jejím vedením se mohou zájemci v 10 hodin vydat na prohlídku nových cyklostezek v Plzni. Odpoledne si pak lidé mohou nechat ve Štruncových sadech zdarma zaregistrovat kolo Městskou policií, předložit musí doklad o jeho koupi a občanský průkaz. 

Pro pohyb mezi jednotlivými stanovišti, tedy Škoda sport parkem, Papírnou a Štruncovými sady poslouží stezka podél Radbuzy, která patří k nejstarším cyklostezkám v Plzni.  „A protože účastnický lístek je slosovatelný, bude moci každý, kdo přijede na kole a zúčastní se aspoň jedné akce, získat před závěrečnou cykloexhibicí Pepy Bigase  malý dárek,“ doplnila Radka Žáková.

Na programu se aktivně podílí i neziskové organizace jako jsou Spolek Plzeňsko na kole, který bude ve Škoda sport parku provozovat cykloinfocentrum, ČEMBA, která zaštítila malou školu jízdy v terénu, a iniciativa Plzeň na kole, která bude mít ve Škoda sport parku cyklodílnu. K dispozici bude i cykloinfocentrum pro závodníky. Ve Štruncových sadech Městská policie Plzeň připraví pro děti skákací hrad.

„Výstavbu prvních cyklostezek a lávek přes řeky jsem prosadil v Plzni již v letech 1991 až 1995 a od té doby přibylo obrovské množství nejen rekreačních cyklistů, ale i těch, kteří kolo používají téměř denně pro cesty do školy či do zaměstnání. Používání jízdního kola jako dopravního prostředku ve městě velikosti Plzně může ulevit motorové dopravě a paradoxně ji tak zrychlit,“ řekl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. 

Podle plzeňské cykloprůvodkyně a editorky portálu plzenskonakole.cz Radky Žákové začíná většina cyklistů na kole jezdit rekreačně. „Právě z těch, kterým se výlety na kole dostaly pod kůži, se stávají dopravní cyklisté, tedy ti, kteří používají kolo i na běžné cesty po městě. Mnohé z nich stačí přitom zpočátku jen trochu postrčit, tedy ukázat jim možnosti či dát vhodné informace. A právě to má Cykloden pro každého plzeňským kolařům nabídnout,“ uvedla. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 16.04.2016 16:24



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka