Děkuji za život bez bariér, napsal Jan Potměšil do pamětní knihy Křižíkova gymnázia

Děkuji za život bez bariér! Děkuji za tuto volnost, otevřenost a svobodu!“ napsal do pamětní knihy Gymnázia Františka Křižíka herec Jan Potměšil.

Cílená propagace v Plzni

Ve čtvrtek 1. června 2017 od 16.30 hodin proběhlo v atriu Gymnázia Františka Křižíka a základní školy slavnostní otevření bezbariérových úprav školního areálu Sokolovská 54. Slavnostního zahájení se zúčastnil herec Jan Potměšil, který je po nehodě v roce 1989 upoutaný na invalidní vozík.

Jan Potměšil přijel do školy již ve 14 hodin a besedoval se studenty na téma život bez bariér.
Vernisáž zahájila ředitelka školy Šárka Chvalová slovy o vnitřní motivaci školy k realizaci projektu. Školu již absolvovalo několik studentů s postižením, škola se integraci dlouhodobě věnuje.

Projekt bezbariérových úprav představil zástupce ředitelky Jan Hosnedl: zahrnuje bezbariérovou rampu při vstupu do budovy, výtah obsluhující všechna 4 podlaží a úpravu WC na bezbariérová. Gymnázium Františka Křižíka připravilo projektovou dokumentaci a zorganizovalo celý projekt: Celkové náklady na vlastní realizaci byly okolo 2,5 mil. Kč - polovinu finančních prostředků financovalo z Programu mobility Vládního výboru pro zdravotně postižené občany prostřednictvím MŠMT, druhou polovinu vlastník budovy – statutární město Plzeň.

Jan Hosnedl poté představil výstavu Život bez bariér, která bude k vidění v atriu gymnázia do konce června. Tvoří ji tři části: fotografie stejnojmenné soutěže „Život bez bariér“ Vládního výboru pro postižené, fotografie ze studentské expedice NO LIMITS HIMALAYA 2016 (studenti několika plzeňských gymnázií pod vedením učitele Křižíkova gymnázia Antonína Koláře podnikli v srpnu 2016 expedici do oblasti Malého Tibetu v  Himálaji společně s vozíčkářem Janem Krauskopfem) a dále fotografie ze soutěže „Uvedeme Vás do pohybu”, kterou uspořádala v roce 2016 společnost Opel CS v rámci jejího programu Opel Handycars ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením.

Výstavu zahájili společně 2 velmi čestní hosté – hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard a herec Jan Potměšil.
Hudební doprovod zajistili žáci Gymnázia Františka Křižíka a základní školy pod vedením Štěpánky Liškové
Všichni návštěvníci vernisáže měli možnost vyzkoušet jízdu na vozících, které zapůjčila společnost OttoBock, zájemci si mohli prohlédnout i bezbariérové úpravy školy. Pozitivní je, že vernisáže se zúčastnila řada lidí na vozíku.

Výstava probíhá  v termínu 1. – 30. června 2017 v atriu Gymnázia Františka Křižíka v Plzni, Sokolovská 54, vchod  je  z centrálního parku U bazénu na Lochotíně. Otevřeno je v  pondělí – pátek: 10.00 – 18.00, v sobotu – neděle: 14.00 – 17.00. Vstup je zdarma.

Výstavu finančně podpořilo statutární město Plzeň a městský obvod Plzeň 1, pořádá ji Středoškolský klub ASK ČR při gymnáziu a Gymnázium Františka Křižíka.

 

 


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka