Desítky kapel, několik scén, skvělé pivo - to bude Pilsner Fest

Rok 1842 bude už navždy nejen v plzeňské historii zapsán zlatým písmem. Právě tehdy totiž opustila místní měšťanský pivovar vůbec první várka originálního spodně kvašeného ležáku.

Cílená propagace v Plzni

Sládek Josef Groll byl tím, kdo poprvé brilantně spojil výjimečnou plzeňskou vodu z podzemních pramenů, hořký žatecký chmel nazývaný poloraný červeňák a světlý ječný slad, aby dal vzniknout jedinečnému pivu se zlatavou zářivou barvou a sněhobílou pěnou s říznou a znamenitou chutí, jakou dosud svět nepoznal. 

Tento výjimečný okamžik, který se odehrál před 173 lety, připomene tradiční Pilsner Fest. Protože se oslava zrodu zlatého ležáku Pilsner Urquell slaví v nejbližším termínu od výročí 5. října 1842, kdy byla uvařena jeho první várka, připadne letos narozeninová oslava na sobotu 3. října 2015. Oslava začne v 11:00.  Zahrají například Divokej Bill, Monkey Business, Xindl X, No Name a další hvězdné kapely.

Pilsner Fest je neodmyslitelně spojen s areálem pivovaru Plzeňského Prazdroje a patří k nejnavštěvovanějším festivalům u nás - loni na něj zavítalo přes 45 tisíc lidí. Tradiční, a přece nový, takový bude jeho letošní ročník. Středem pozornosti vyhlášeného festivalu se stane jako vždy jediný plzeňský originál Pilsner Urquell – zakladatel všech spodně kvašených piv, oblíbených a rozšířených po celém světě. Na jeho počest přijme otevřená náruč plzeňského pivovaru tisíce návštěvníků, kteří si mohou užít spoustu kvalitní gastronomie a bohatý program plný pestré hudby a znamenité zábavy. Protože je ale Plzeň letos Evropským hlavním městem kultury, za spolupráce města Plzně ožije pivovarskou atmosférou nově také plzeňské náměstí Republiky.

Kdo však bude chtít zažít tuto atmosféru a navštívit místo vzniku plzeňského originálu už dříve, může si užít narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell v kombinaci s výborným jídlem už v pátek 2. října večer na pivovarském nádvoří. V rámci předvečera oslav zde totiž návštěvníky na sobotní hlavní program naladí od 16:30 vybrané pokrmy, nefiltrované pivo a lokální muzika.

Stejně jako vloni však neskončí oslavy originálního plzeňského ležáku pouze Pilsner Festem. Na festivalový den totiž navážou ještě regionální slavnosti po celé zemi, které připomenou první várku plzeňského ležáku. V říjnu a listopadu budou vybrané restaurace a pivnice po celé ČR čepovat nefiltrovaný Pilsner Urquell, naražený ze stylového dřevěného sudu plzeňským sládkem. O doprovodnou zábavu se jim postará putovní hudební kapela, která svůj repertoár podřídí vždy místu oslav. Ty začnou 8. říjnem v Plzni a Praze, přesunou se také do Brna, Olomouce, Karlových Varů, Liberce, Ostravy, Českých Budějovic, Pardubic a Hradce Králové.

Protože k oslavovanému pivu Pilsner Urquell patří neodmyslitelně také kvalitní jídlo, plzeňský ležák na čepu doplní na Pilsner Festu nabídka vybraných tradičních pokrmů. Ve speciálních venkovních restauracích na nádvoří pivovaru i na náměstí Republiky představí to nejlepší, co se hodí k plzeňskému pivu například restaurace Na Spilce, Malostranská beseda, Lokál Pod Divadlem či Restaurace u Salzmannů. Jejich kuchaři vybrali pro oslavu zrození ležáku pečlivě degustační menu. Vydejte se proto na Pilsner Fest už před obědem a užijte si dobré jídlo, které můžete ochutnávat od 11 hodin. Návštěvníky čeká také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány ve spolupráci s kulinářským Prima Fresh Festivalem v Plzni. Dvě hlavní dějiště Pilsner Festu – pivovar a náměstí pak propojí speciální koridor s dobrým jídlem i pivem, žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů.

Pivovarská řemesla 

11:00 – 01:00, stany řemesel

Kdo bude mít zájem nefiltrované plzeňské pivo nejen ochutnat, ale také se dozvědět více o jeho tradičním výrobním procesu, měl by na festivalu nahlédnout do speciálních řemeslných stanů. Ty budou připraveny celkem čtyři a budou prezentovat tradiční pivovarnická povolání. Zájemci si je vyzkouší na vlastní kůži. Co vás čeká? 

Stan sládků – odtajní hlavní kouzlo unikátních surovin a tradičního výrobního procesu plzeňského piva poblíž pivovarské Horní scény.

Stan bednářů – přiblíží finální fázi výroby sudů v areálu pivovaru, bednáři budou vypalovat tradičním způsobem logo do dřevěného základu; příchozím ukážou také poskládání soudku z dužin a obdarují je výučním listem.

Stan formanů – poznáte jej podle přistaveného nákladního vozu Praga RND 1952 coby reprezentanta vozidla, které v minulosti pivo běžně distribuovalo.

Stan sladovníků - co všechno musí sladovníci ve sladovně zvládnout, to prozradí jejich stan na náměstí Republiky, který zabaví příchozí vědomostním kvízem; stát se doslova součástí historie tradiční výroby plzeňského piva jim zase umožní vlastní zápis do pivovarské kroniky.


Vše, co jste chtěli vědět o tankovém pivu

11:00 – 01:00, Spilka stan, nádvoří pivovaru

Tankové pivo je na špičce mezi světovými pivy. Jedná se totiž o speciální systém uchování a čepování piva z velkých nerezových tanků, čímž je zachována jeho naprosto čerstvá chuť, velmi blízká chuti ležáku z pivovarských ležáckých sklepů. Chcete se dozvědět o této vynikající technologii více? Nikdy jste neochutnali tankové pivo? Pak navštivte na Pilsner Festu stan Na Spilce, který bude  umístěný ve středu nádvoří Plzeňského Prazdroje. Kromě prezentace tankového piva se můžete těšit ještě na exhibici světových nejlepších výčepních, kteří před vašimi zraky načepují to nejkrásnější a nejchutnější plzeňské pivo zlaté barvy, řízné chuti a s pěkně krémovou bílou pěnou. Jejich um si můžete sami vyzkoušet ve škole čepování pro veřejnost.

Netradiční prohlídky pivovaru Pilsner Urquell s prvním sládkem

10:00 – 21:00, začátek prohlídek v Návštěvnickém centru

Jako každý rok si návštěvníci Pilsner Festu mohou ozvláštnit festivalový den netradiční prohlídkou pivovaru Pilsner Urquell, která se zaměří jak na historii zlatého ležáku, tak na jeho unikátní výrobu. Návštěvníci se v rámci prohlídky setkají s jedním ze zakladatelů pivovaru Václavem Mirwaldem nebo plzeňským purkmistrem Martinem Kopeckým. Součástí prohlídek bude zastávka v pivovarské bednárně, která je ukrytá v areálu pivovaru a není běžně veřejnosti přístupná, prohlídka sklepů a samozřejmě ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů. Prohlídky za vstupné 70 Kč budou vzhledem ke zvýšenému zájmu probíhat v 15minutových intervalech.

Připravte sami velké narozeninové překvapení pro Pilsner Urquell!

K narozeninové oslavě patří samozřejmě také blahopřání. A protože plzeňské zlaté pivo slaví 173 let od svého vzniku, budou mít všichni jeho gratulanti možnost mu na Pilsner Festu sdělit svůj osobitý vzkaz. Ten mohou napsat na připravené lístky, které se budou lepit na velkou zeď narozeninových přání. Bílá zeď vyroste v plzeňském pivovaru pouze pro sobotu 5. října, a to mezi nádvořím a hudební scénou. V průběhu celého dne by se měla zaplnit přáními, které budou účastníci lepit do předem připravených kontur a v závěru tak na zdi vytvoří velkou číslici 173. Jak bude znít vaše gratulace? 

Oslavami žije celé centrum

Plzeňský Prazdroj bude samozřejmě obvyklým hlavním dějištěm Pilsner Festu. Důležitým místem oslav se však pro letošek stane i plzeňské náměstí Republiky, kde se objeví jedno ze dvou hudebních pódií. Kromě hudební scény zde vyroste i několik menších stanů s výborným občerstvením, nefiltrovaným pivem Pilsner Urquell a autentickou hudbou. Dvě nejdůležitější centra Pilsner Festu – pivovar a náměstí pak propojí speciální koridor s dobrým jídlem i pivem, žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů. Cestou z pivovaru na náměstí využívejte určitě podchodů a lávek, protože i tam na vás bude čekat doprovodný program. Ve Štruncových sadech zastaví Bus Plzeň 2015 se zábavným fotokoutkem a park Mlýnská strouha rozezní tradiční flašinet, jeden z klasických lidových nástrojů, který dříve nesměl chybět na žádné pouti nebo veselici.

Hromadný přípitek s překvapením

18:42, obě scény 

18:42, to je čas, kdy si3. října všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho počest a slávu. Čas odkazuje k velmi významnému roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka slavného originálu a začala šířit věhlas plzeňského piva doma i ve světě. Slavnostní přípitek se uskuteční současně na obou scénách Pilsner Festu, v areálu Plzeňského Prazdroje i na náměstí Republiky. Pronesou ho hlavní představitelé pivovaru, stejně jako zástupci města Plzně, které se stalo partnerem narozeninové oslavy a je pro letošní rok vyhlášeno evropským hlavním městem kultury. Plechovky určené k hromadnému přípitku se začnou v areálu pivovaru a na náměstí rozdávat v 18:00.

Promile INFO a zóna K-lee-deck


Zejména pro klid řidičů, ale obecně pro všechny festivalové zájemce o bezpečný návrat domů z Festu bude opět k dispozici odpočinková zóna K-lee-deck. Návštěvníci si zde v rámci projektu Promile INFO mohou zdarma dýchnout do profesionálního alkoholtesteru a dozvědět se, za jak dlouho pro ně bude bezpečné usednout za volant vozidla. Zároveň si mohou vyzkoušet novinku - tzv. opilé brýle, probrat s odborníky zásady bezpečné konzumace alkoholu nebo si jen tak oddychnout v zázemí modrého stanu.

Náramek jako identifikace plnoletosti

Především zletilým návštěvníkům, kteří působí na své okolí příliš mladistvým dojmem, je určen praktický a stylový „age check“ pásek. Jeho viditelné připnutí na ruku zabrání případným nedorozuměním při objednávání piva u výčepů. Návštěvníci jej můžou získat v info stáních.

Pilsner Fest začne letos už v pátek

Předvečer festivalu nabídne posezení u dobrého jídla a piva 

Letošní Pilsner Fest, který připomene už 173 let od uvaření první várky světoznámého plzeňského piva Pilsner Urquell, bude mít v tomto roce novou podobu. Oslavy zrození věhlasného ležáku totiž nově potrvají 1,5 dne. Klasickému sobotnímu programu totiž bude letos předcházet speciální páteční podvečer plný dobrého jídla a unikátního nefiltrovaného piva Pilsner Urquell.

Plzeňský pivovar otevře nově své brány už v pátek 2. října 2015, a to v 16:30. Na všechny návštěvníky bude na jeho nádvoří čekat kromě výtečného plzeňského piva v nefiltrované podobě také kvalitní jídlo z čerstvých surovin nebo hudba převážně lokálních kapel. „Všichni příchozí si u nás už v pátek vychutnají narozeninový nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell, který čepujeme jen při zvláštních příležitostech. Spojit ho mohou s jídelní nabídkou řady plzeňských restaurací. Páteční předvečer oslav má návštěvníky pivovaru navnadit na sobotní narozeninový program, můžou zažít pivovarskou atmosféru a navštívit místo vzniku plzeňského originálu ještě před hlavní sobotní oslavou,“ říká Lukáš Novotný, brand manažer značky Pilsner Urquell

Nádvoří pivovaru naplní kromě výtečného piva a jídla také lokální muzika. Na úvod zahrají Mediterian (world music), ve druhé části večera pak vystoupí dívčí vokální uskupení Suit Up a punk-rock’n‘rollová kapela Sqost. Představí se i některá tradiční pivovarská řemesla. Vstup je zdarma. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 28.09.2015 10:14



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka