Domažlická nemocnice zavádí urgentní příjem

Pacienty přicházející do Domažlické nemocnice s akutními potížemi čeká nový režim příjmu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Místo do odborných ambulancí zamíří napřed do ambulance urgentního příjmu k takzvané triáži. Dle typu potíží jsou pak předáni do konkrétní ambulance a dle závažnosti jsou buď upřednostněni, nebo naopak upozaděni oproti dalším čekajícím pacientům. Průměrná doba čekání se tímto zkrátí. Platí to i pro ošetření v rámci lékařské pohotovosti. Urgentní příjem je totiž k dispozici nonstop včetně nočních hodin a víkendů.

„Každý pacient v akutním stavu s potížemi chirurgického nebo interního charakteru by měl nově zamířit k triáži urgentního příjmu, který je přímo ve vestibulu vlevo za hlavním vstupem do nemocnice,“ popisuje ředitel nemocnice MUDr. Petr Hubáček. „Zde odebere zdravotník od klienta anamnézu. Vyptá se na potíže a změří životní funkce, například tlak, puls, saturaci, tělesnou teplotu nebo dle potřeby i glykémii nebo provede antigenní test, vytvoří triážní zprávu a předá pacienta do příslušné odborné ambulance. Pokud je stav závažný, jde okamžitě na řadu. Pokud není, jsou upřednostněni pacienti v těžších stavech. Triáž takto rozděluje pacienty dle závažnosti do pěti skupin,“ doplňuje ředitel.

Urgentním příjmem prochází nově všichni pacienti s akutními potížemi, kteří přijdou nebo přijedou do nemocnice sami nebo je přiveze sanitka, ale nejsou přitom v ohrožení života. Přiváží-li pacienta záchranka, míří jako dosud přímo na emergency, tedy akutní příjem ARO.

Jak urgentní příjem používat a koho se týká?
Pacienti v akutním stavu (náhlé bolesti, náhlé zdravotní komplikace, úraz) jdou primárně do ambulance urgentního příjmu (triáž) ve vestibulu.

Po triážním vyšetření jsou dle potíží a potřeby odesláni do odborné ambulance, kde už o nich vědí a dle priority (pět skupin dle závažnosti) vezmou k ošetření.

Urgentní příjem se netýká pacientů, kteří …

… jdou na kontrolu nebo jsou k ošetření či vyšetření předem objednáni (neakutní stavy). Ti jdou přímo do ordinace, kam jsou objednáni.
… jdou k praktickému lékaři, u něhož jsou registrovaní. Ti jdou přímo ke svému ošetřujícímu lékaři.
… přijíždí do nemocnice zdravotnickou záchrannou službou (zejm. pacienti v ohrožení života). Směřují přímo na emergency.
A zatím se netýká ani dětských pacientů a pacientek s akutními gynekologickými potížemi. Do triáže urgentního příjmu budou zařazeni/y až po zkušební době v průběhu 1. kvartálu 2023.


Triáž urgentního příjmu není určena pacientům, kteří nejsou v akutním stavu a přicházejí buď na kontroly, nebo jsou k vyšetření nebo ošetření předem objednáni. A netýká se ani pacientů, kteří jdou do ordinace praktického lékaře, u něhož jsou registrováni. V lednu se urgentní příjem týká zatím jen dospělých pacientů a pacientek mimo gynekologické potíže. Pro dětské pacienty a gynekologické pacientky začne urgentní příjem fungovat později.

Přínosem triáže je urychlení primárního vyšetření, které se uskuteční v řádech minut od příchodu do nemocnice, a zařazení pacienta dle priority (pět stupňů) k dalšímu odbornému vyšetření. „V čekárnách běžných ambulancí není vždy možné stanovit ideální pořadí pacientů dle priorit,“ doplňuje ředitel nemocnice. V nočních hodinách nebo o víkendech pak může zdravotník urgentního příjmu v případě potřeby rychle zavolat odborného lékaře, který je v dané chvíli například na lůžkovém oddělení. Urychlí se tak ošetření v rámci pohotovostní služby. Velkým benefitem je, že prakticky ihned po příchodu do nemocnice je každý pacient registrován a základně vyšetřen v triážním centru.

Ambulance urgentního příjmu je ve vestibulu nemocnice vlevo za hlavním vchodem. Oznámení příchodu pacienta probíhá zatím přes okénko a následně je pozván do ambulance k triáži. V dalších měsících bude příjmová ambulance rozšířena a zcela oddělena. Triáž ale chceme rozvíjet i organizačně. V tuto chvíli proto hledáme pro toto pracoviště do našeho týmu další zdravoitníky. 

Index závažnosti poruchy zdraví pro stanovení priority ošetření

Všichni nemocní s náhlou změnou zdravotního stavu (akutní stav) se registrují v TRIAGE CENTRU (urgentní příjem). Během krátké doby bude provedeno tzv. třídění, kdy každému příchozímu bude přiřazena priorita dle výše uvedeného systému. Pacienti pak budou voláni k lékaři na vyšetření/ošetření dle závažnosti jejich stavu. Čas uvedený v tabulce je nejvyšší čas čekání na vyšetření/ošetření odborným lékařem.
Zdravotní stav se vyvíjí v čase a je možná změna priority.
Pacienti ve vážnějším stavu jsou ošetřováni přednostně, a to bez ohledu na dobu, kdy byli zaregistrováni.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka