Energetici pomáhali dobré věci v neziskovkách

Více než tři tisíce odborníků Skupiny ČEZ si v minulých sedmi letech udělaly „Čas pro dobrou věc“ a v rámci programu firemního dobrovolnictví vyjížděly pomáhat do neziskových organizací napříč republikou.


Letos se k nim připojily další stovky zaměstnanců a v rekordních počtech pomáhaly po celý rok tam, kde bylo potřeba. Zatím poslední dobrovolnická etapa vyslala na konci září celkem  42 energetiků do čtyř veřejně prospěšných společností v Plzeňském a Karlovarském kraji.  

Jednotlivé skupiny oranžových dobrovolníků si ve středu a čtvrtek poctivě rozdělily úkoly. Ta největší celý den pomáhala v Bečovské botanické zahradě s odklízením kmenů stromů, sekáním trávy i moštováním popadaných jablek. Další pomocník zamířil do plzeňského sdružení Blízký soused, které se zabývá inkluzí romských dětí ze sociálně vyloučených lokalit skrze volnočasové aktivity. „Dobrovolnice z ČEZu nám nejprve pomohla s uklízením skládku a poté jsme všichni společně s dětmi vyrazili do plzeňské Akva-Tery navštívit zajímavé živočichy z akvarijní říše. Díky její pomoci jsme mohli vytvořit opravdu velkou skupinu a vzít na výlet všechny děti, které se na expozici plnou akvarijních zvířátek už dlouho těšily,“ sdělila předsedkyně sdružení Pavla Fáberová. „Doprovod se možná někomu může zdát jako maličkost, ale celodenní hlídání našich rozdováděných dětí, které se na podobné místo většinou jinak nedostanou, občas energií vydá za celý pracovní týden nějaké manuální práce. A nešlo navíc jen o doprovod, děti si paní Ilonu velmi oblíbily a po celou dobu se od ní nehnuly na krok,“ dodala s úsměvem Pavla Fáberová, která doufá, že příští rok se na pomocníky z ČEZ může těšit zase. 

Sedm firemních dobrovolníků přivítal také zámek Horní Hrad, kterému se dostalo pomoci při úklidu nádvoří, natírání mříží, práci na zahradě v arboretu i odklízení popadaného ovoce v tamním sadu. Další čtyři energetici  vyjeli do Domova Radosti, kde pomáhali s výmalbou pokoje, stěhováním vybavení a zahradními pracemi.

ČEZ Zákaznické služby pomáhájí společně

Program firemního dobrovolnictví „Čas pro dobrou věc“ organizuje Skupina ČEZ od roku 2008 a mezi zaměstnanci se těší stále větší oblibě. Ti často jezdí pomáhat ve větších skupinách a kromě dobře odvedené práce na místa míří také stmelovat pracovní kolektiv. „Velmi si vážím toho, že nám Skupina ČEZ den, kdy můžeme vyjet někomu pomoci, věnuje. Já a moji kolegové darovaný čas pro dobrou věc navíc využíváme rovněž k posilování dobrých vztahů uvnitř naší pracovní skupiny,“ říká Aleš Kubík, ředitel Zákaznických služeb Skupiny ČEZ, který letos jako dobrovolník pomáhal podruhé a tím, jak sám říká, založil vlastně tradici. „V ČEZu pracuji druhým rokem, proto jsem se zatím vícekrát ani zapojit nemohl,“ dodává s úsměvem a o tom, zda možnost věnovat svůj čas a energii některé z veřejně prospěšných organizací využije i příští rok, prý rozhodně dlouho přemýšlet nebude.

Dobrovolnická pomoc pro něj byla totiž i letos příjemným zážitkem. „Snažíme se vybírat zajímavá místa nejlépe někde v přírodě, minulý rok jsme pomáhali na Šumavě, letos v krásném prostředí Bečovské botanické zahrady. Dobrovolnický den s kolegy spojujeme ještě se dnem následujícím, ve kterém vyjíždíme za dalšími venkovními aktivitami a celou akci tak bereme trochu jako takový teambuilding,“ svěřuje Aleš. Když za ním prý s nápadem na hromadnou pomoc v botanické zahradě přišla kolegyně Eva Škudrnová, s nadšením souhlasil. Další volná týmová místa na Čas pro dobrou věc pak vyvěsili přes interní sociální síť a do pěti minut byla rozebrána do posledního. Do Bečova nad Teplou tak vyjela početná skupina třiceti energetiků.

V botanické zahradě na všechny čekala poměrně náročná fyzická práce. „Odklízeli jsme popadané kmeny stromů i větve na jednu hromadu. Někteří z nás se starali o sekání rozlehlých travnatých ploch a zejména ženy celý den nosily popadaná jablka ze sadu, který je v Bečově umístěn v prudkém svahu. Další pomocníci je pak rovnou moštovali,“ sděluje Aleš Kubík. „Počítali jsme s fyzickou prací a upřímně jsem za ni rád. Takové momenty, ve kterých všichni spolupracujeme při náročné aktivitě, nás nejlépe učí držet za jeden provaz a poznávat se i z jiných stránek než obvykle. To je pro nás kromě dobrého pocitu ze smysluplné pomoci potřebným dalším benefitem, ze kterého můžeme pak jako kolektiv po celý rok čerpat,“ dodává a těší se prý se všemi spokojenými kolegy na čas pro dobrou věc za rok znova.

Zaměstnanci Skupiny ČEZ si kromě dobrovolnických skupinových dnů mohou nově vybrat rovněž z dalších nabízených forem pomoci neziskovým společnostem. Letos poprvé využívali energetici nad rámec jednoho dobrovolnického dne například také tzv. Rodinný den dobrovolnictví, kde k poctivé práci pro dobrou věc brali s sebou celou rodinu, nebo jezdili pomáhat jednotlivě do organizací vlastního výběru.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.09.2015 15:44



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka