Festival Jeden svět ve středu: válka i HIV

Třetí festivalový den nabídne návštěvníkům festivalu na Moving Station další čtyři dokumentární filmy. Po skončení projekcí budou ve středu s diváky debatovat velmi zajímaví hosté.


V 18.00 hodin začínají první dvě projekce. Naděje i peklo války na pozadí osudů skupiny přátel v Sýrii přibližuje první dokument – Ve válečné show. Po skončení projekce bude s diváky debatovat Tomáš Kocián, který koordinuje humanitární a rozvojovou pomoc společnosti Člověk v tísni.

Druhá projekce nabídne izraelský dokument Kdo mě teď bude mít rád zachycující intimní zpověď HIV pozitivního muže. K problematice přijde s diváky diskutovat Denis Biedermann, který působí v organizaci IFMSA, kde koordinuje projekty a akce zaměřené na prevenci pohlavně přenosných nemocí včetně HIV/AIDS, např. Světový týden boje proti AIDS.

Další dvě projekce začínají ve 20.30 hodin. Svět obřích developerských projektů a vznik měst duchů v Číně přiblíží dokument Čínský sen. Do divácké debaty přijal pozvání architekt Petr Klíma, který vystudoval Fakultu filozofickou ZČU (2006), Fakultu architektury ČVUT v Praze (2009) a VŠUP v Praze (2010). V rámci doktorského studia na UMPRUM se věnuje architektuře československých velvyslanectví a zastupitelských úřadů z období 1948–1989. Od roku 2010 byl činný na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU a posléze i v týmu Plzně 2015. Projekty spjaté s architekturou a veřejným prostorem – aktuálně zejména Plzeňský architektonický manuál (PAM) – nyní rozvíjí ve spolku Pěstuj prostor.

Posledním uvedeným dokumentem ve středečním programu bude Dugma: Spoušť, který nabízí bezprostřední vhled do života sebevražedných atentátníků. K tématu sebevražd a agresivních ideologií přijde s diváky debatovat Jan Vevera. Ten během studia pracoval jako dobrovolník v Nemocnici Matky Terezy v Kalkatě a v r. 2000 byl koordinátorem zdravotní péče organizace Člověk v tísni v Kosovu. Pracuje na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN kde kromě psychiatrie vyučuje také lékařskou etiku. Od r. 2006 pracuje také jako vedoucí psychiatr Polní nemocnice Armády ČR a rok působil jako vojenský lékař v Afganistánu. Ve své vědecké práci se věnuje biologickým a environmentálním faktorům impulzivity, násilí, viktimizace a stresu. Za své odborné publikace získal v letech 2005 a 2015 Národní psychiatrickou cenu prof. V. Vondráčka.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 05.04.2017 09:18



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka