Do Plzně v březnu zamíří festival Jeden svět

Festival Jeden svět každoročně přináší do kin desítky filmů, jejichž témata hýbou společností. Na současné dění okolo nás, kdy je třeba o stavu lidských práv s ještě větším úsilím než dříve, reaguje ve svém programu i Jeden svět.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dvacátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět proběhne ve 48 městech po celém Česku od 20. března do 21. dubna. 2024.

V Plzni se divačky a diváci mohou na festival těšit od 22. do 28. března 2024. Letošní Jeden svět pro divačky a diváky připravil zásadní novinky a rozšíření. Kromě toho, že do svého programu nově zařazuje lidskoprávní hrané filmy, změnil svůj název i vizuální podobu, představuje nyní i nový festivalový spot. Stejně jako současný vizuál, i ročníkový spot pracuje s kruhovým výřezem jako základním prvkem, který nápadně připomíná pátrání lupy nebo objektivu. Podobně jako promítané filmy, i kruh ve znělce pomáhá skutečnosti zasadit do kontextu a nabídnout širší souvislosti nebo upozorňuje na detaily, které jsou na první pohled skryté.

I letos jsou pro festival zásadní aktuální témata spojená s lidskými právy a jejich porušováním ve světě okolo nás, ať už se dotýkají osobní svobody, svobody slova, médií, vztahů nebo neproniknutelných vrstev moci.

Kromě filmového programu Jeden svět pro návštěvníky a návštěvnice chystá také debatní program se zajímavými hosty a hostkami. Promítat se bude na několika místech – Moving station, v Knihovně města Plzně a na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

V doprovodném programu nabídne např. filmy ve virtuální realitě i výstavu studentů z Fakulty designu a umění. Tradiční součástí festivalu je také Jeden svět na školách, promítání pro žáky základních i středních škol.

Slavnostní zahájení letošního plzeňského ročníku proběhne ve středu 22. března 2024 od 17:00 v prostorách Moving Station. Úvodním filmem bude Tady Havel, slyšíte mě?, který představí dosud nikdy nepublikované záběry z posledních tří let života Václava Havla. Režisér Petr Jančárek z unikátního materiálu skládá osobní portrét stárnoucího exprezidenta, který vždy nadřazoval zájmy obecné nad ty vlastní.

Aktuální témata, která rezonují okolním světem

Na téma identity se podívá fikční snímek Slow režisérky Mariji Kavtaradze, oceněný na festivalu Sundance. Tanečnice Elena a tlumočník znakového jazyka Dovydas si v něm vytvářejí pevné pouto a rozvíjejí vzájemnou intimitu a blízkost. Dokument Žal v Lodu režisérky Hilly Medalia sleduje osudy rodin spjatých v nekonečném koloběhu násilí ve městě Lod, kde vedle sebe žijí Izraelci a Palestinci.

Nestabilní politické a ekonomické situaci, ale i tlaku konzervativního okolí musí čelit hrdinka fikčního filmu Obtíž. Režisér Amr Gamal v příběhu inspirovaném skutečnou událostí vypráví o matce tří dětí, která se v nelehké situaci rozhodne pro kulturně a nábožensky nepřípustné řešení.

Osobní výpověď o ekonomické nerovnosti a novodobých formách vykořisťování v západní Evropě přinese dokumentární svědectví Hranice Evropy uvedené v české premiéře. Režisérka Apolena Rychlíková v něm sleduje novinářku Sašu Uhlovou, která se se skrytou kamerou vydává pracovat do zahraničí, kde pro své zaměstnavatele představuje levnou pracovní sílu.

Intimní výpověď přinese snímek Moje nová tvář, v němž se hlavní hrdinka zotavuje po kyselinovém útoku bývalého partnera, učí se žít se ztrátou zraku a hledá novou cestu životem.

Na cestu s cílem zachránit planetu se v humorné globální home eseji vydá režisérka Marta Kovářová spolu se svým otcem, vědcem Jiřím Svobodou. V dokumentu Jiříkovo vidění společně objíždějí mezinárodní summity a snaží se si vzájemně porozumět.

Hongkong mixtape je film, ve kterém režisérka San San F Young ukazuje formy kreativního odboje proti režimu. Noří se do hlubin uměleckého undergroundu a lokálních tvůrčích komunit v Hongkongu. Po tomto snímku se můžete těšit na diskuzi s Filipem Jiroušem, sinologem a analytikem projektu Sinopsis

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka