Festival v Plzni a Praze od úterka přiblíží vliv kultury na rozvoj měst

V Plzni a Praze proběhne 2. a 3. prosince druhý ročník festivalu Open Up!, který organizují Aspen Institute Prague a Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Světově uznávané osobnosti představí příklady oživování měst za využití kultury a lidské kreativity – tzv. creative placemaking.


Jak lze využít umění a kulturu při proměně středoevropských měst? Jak motivovat spolupráci podnikatelů, městských samospráv, kulturních organizací a aktivistů? Jakou roli v rozvoji měst hrají technologie? Názory předních odborníků a konkrétní příklady z České republiky i zahraničí zazní na dvoudenním festivalu Open Up!. Ten navazuje na loňskou akci, která přilákala stovky hostů. I do letošního ročníku se ještě mohou zájemci hlásit, a sice do pondělí 30. listopadu prostřednictvím registračního formuláře: http://bit.ly/1Nbvahn. Podrobnosti naleznete na webu DEPO 2015 nebo Aspen Institute Prague. Účast je zdarma.

Festival zahájí veřejná konference v plzeňské Kreativní zóně DEPO2015. Vystoupí zde například Kim Tuin (kreativní zóna NDSM Amsterdam), Michael Badics (Ars Electronica Solutions), Gergely Böszörményi-Nagy (Design Terminal Budapešť), Štěpán Kubišta (Jatka78) a řada dalších odborníků.  Petr Radkoff (Tabačka Kulturfabrik Košice), Zora Jaurová (Creative Industry Forum) a Michal Hladký (Creative Industry Košice) mimo jiné zhodnotí, jak se daří pokračování odkazu Košice - Evropské hlavní město kultury 2013. Večer proběhne vyhlášení vítěze soutěže Open App!, do které se mohli přihlásit autoři webových nebo mobilních aplikací určených ke zlepšování komunitního života. Z  přihlášených návrhů vybere porota nejlepší, jehož autoři získají 50.000 korun na podporu realizace svého nápadu.

Druhý den budou následovat kulaté stoly v pražském Centru současného umění DOX.

Při organizaci festivalu spojují síly dvě instituce – Aspen Institute Prague a Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. „Posláním Aspenu je podporovat mezioborovou spolupráci ve střední Evropě. Plzeň 2015 již více než rok napomáhá rozvoji této západočeské metropole skrze kulturu, umění a kreativní průmysly. V konceptu creative placemaking se naše cíle setkávají, a proto mě těší, že můžeme i v letošním roce společně prezentovat konkrétní pozitivní příklady a rozvíjet diskusi mezi představiteli všech relevantních sektorů,“ říká ředitel Aspen Institute Prague Radek Špicar.

„Pro letošní festival jsme vybrali čtyři témata: digitální technologie ve službách města, inovativní způsoby financování kultury, platformy pro podporu kulturních a kreativních průmyslů a moderní kulturní instituce. Jedná se o oblasti, které jsme v rámci Evropského hlavního města průběžně rozvíjeli a které jsou důležité pro udržitelnost projektu. Konkrétními příklady jsou například mobilní aplikace Skryté město či Kreativní zóna DEPO2015, kde se velká část festivalu odehraje,“ dodává Jiří Suchánek, ředitel organizace Plzeň 2015.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka