ZUŠ Trnka oblékne rozhlednu v depu do látek potisknutých linoryty

Plzeňská ZUŠ Trnka oslaví své narozeniny velkou výstavou „20 let v Trnce“. V prostorách kulturního centra DEPO2015 budou od 2. do 28. září 2023 k vidění malby, kresby, grafiky, animované filmy a fotografie z akcí školy.

Cílená propagace v Plzni

Také více než 100 absolventských plakátů a mnoho dalšího. Kovovou rozhlednu sochaře Čestmíra Sušky obléknou studenti Trnky do látek, které sami pomalovali nebo potiskli linoryty. Další výtvarné dílo vznikne v průběhu vernisáže, která se uskuteční 1. září. Součástí výstavy budou i akce pro veřejnost, 16. září dramatická a taneční dílna a 28. září výtvarné workshopy.

„ZUŠ Trnka má bohatou historii, za 20 let naši žáci vytvořili bezpočet úžasných výtvarných děl i animovaných filmů. Naše práce ukazujeme veřejnosti prostřednictvím výstavy každý rok, ke kulatým narozeninám jsme se ale rozhodli ohlédnout zpátky a připomenout si nejen díla, ale třeba také jména našich žáků, kterých jsou za dvě desítky let tisíce,“ uvedla ředitelka ZUŠ Trnka Ivana Příhoda Pavlů. Kromě kreseb, maleb, grafik a keramických objektů bude vystaveno více než sto absolventských plakátů a mnoho dalšího.

„Rádi a často pracujeme také s látkami, na které tvoříme různými technikami originální vzory. Patnáctimetrová rozhledna Háčkovaná věž od sochaře Čestmíra Sušky je přirozenou dominantou DEPO2015, napadlo nás proto, že ji s laskavým svolením autora do našich látek na čas výstavy oblékneme,“ doplnila Ivana Příhoda Pavlů. Rozhledna oblečená do látek ZUŠ Trnka bude poprvé k vidění na vernisáži 1. září 2023 od 17 hodin. Návštěvníci vernisáže se budou moci zapojit do tvorby v rámci výtvarného happeningu a poslechnou si hudbu kapely Fortel. Vystavená díla budou v DEPO2015 umístěna v kavárně Ústředna, Truhlárně, na Rampě a pod Čerpací stanicí. Vstup na výstavu je zdarma.

Výstava „20 let v Trnce“ zve i na dvě doprovodné akce. 16. září od 10 do 16 hodin to bude drama/tanec dílna v Ateliéru. Tanec se bude odehrávat pod vedením lektora taneční dílny Adama Pauluse, pravou divadelní magii mohou návštěvníci zakusit v drama dílně Michala Stona. Jednotlivé bloky budou rozdělené podle zaměření a věku, do dílen se mohou přihlásit děti od 6 let i dospělí a vstupné je 100 Kč. Na 28. září od 10 do 16 hodin jsou připraveny výtvarné workshopy v Tržnici, kde se zájemci budou s učiteli ZUŠ Trnka věnovat různým technikám jako je malba, grafika nebo animace. Workshopy jsou určené dětem od 6 let, mladší mohou přijít v doprovodu rodičů. Vstupné je rovněž 100 Kč.

ZUŠ Trnka navštěvuje ročně více než 300 žáků ve třech oborech: výtvarném, literárně dramatickém a tanečním. Na začátku školního roku pozve škola 4. září od 16 hodin do svého sídla v Doubravce ve Staniční ulici děti i rodiče na den otevřených dveří s názvem Příhodný den. Název je osobitou vzpomínkou na vynikajícího lektora animace Honzu Příhodu, jednoho ze zakládajících členů ZUŠ Trnka a dlouholetého ředitele festivalu Animánie.

Zápisy pro žáky, kteří už školu navštěvují, se uskuteční 5. a 6. září od 14 do 17 hodin a zápisy pro nové zájemce 7. a 8. září ve stejném čase.
Soukromá ZUŠ Trnka nabízí tři obory: výtvarný, literárně dramatický a taneční. V rámci výtvarného oboru se děti mohou věnovat buď všeobecné výtvarné výchově, kde mají možnost rozvíjet svůj talent v kresbě, malbě, grafice, keramice a objektové a akční tvorbě, nebo se věnovat animaci se zaměřením na klasické animační techniky i na multimédia. Mohou si také vybrat keramiku a sochařství.

Výstava „20 let v Trnce“
DEPO2015, Presslova 2992/14, Plzeň
Vernisáž 1. 9. 2023 od 17:00
Výstava potrvá do 28. 9. 2023, vstup zdarma
Doprovodný program:
16. 9. drama/tanec dílna v Ateliéru 10 – 16 hodin (vstupné 100 Kč)
28. 9. výtvarné workshopy v Tržnici 10 – 16 hodin (vstupné 100 Kč)
Více najdete na www.zustrnka.cz a na FB.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 28.08.2023 17:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka