Gabčík, Kubiš, operace Anthropoid a Plzeň. Na to se zaměří úterní přednáška

Všechny, koho zajímají tato témata, zvou pořadatelé v úterý 10. října 2017 do Plzně na přednášku historika Jiřího Padevěta k danému tématu.

Cílená propagace v Plzni

Navíc se jim zcela výjimečně podařilo domluvit i prohlídku domu v ulici Pod Záhorskem 1 (od 17:00), kde oba parašutisté našli úkryt v bytě statečného policejního inspektora Václava Krále, který pak za svou pomoc zaplatil cenu nejvyšší, vlastním životem i životy své rodiny. V domě je řada autentických prvků, kterých se parašutisté nejspíš dotýkali a nyní budou moci i ti, kdo přijdou. Akce se koná zdarma. Na prohlídku pak navazuje od 18:00 přenáška pana Padevěta v Pavlovově pavilonu (Lidická 1, Plzeň) - ten patří Lékařské fakultě. I sem je vstup zdarma.

10. 10. od 18:00   Operace Anthropoid a Plzeň.   Přednášející: Jiří Padevět, renomovaný publicista a historik, autor řady knih o problematice odboje závěru druhé světové války u nás. v roce 2014 získal cenu Magnesia Litera za knihu Průvodce protektorátní Prahou. Vloni mu vyšla kniha Anthropoid, kterou napsal spolus Pavlem Šmejkalem. Přednášku spojenou s autorským čtením zakončí autogramiáda Jiřího Padevěta.

Od 17:00 bude pro zájemce z řad veřejnosti umožněna prohlídka domu Pod Záhorskem 1, kde policejní inspektor Václav Král, později popravený s celou rodinou nacisty, ukrýval aktéry Anthropoidu – parašutisty Gabčíka s Kubišem

"Akce se koná v rámci podzimního cyklu, který má ve spolupráci se studenty medicíny pomoci oživit plzeňský Pavlovův pavilon," dodává za pořadatele David Růžička.

foto: commons.wikimedia.org/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka