Středeční přednáška v plzeňském Pavláku přináší téma Luděk Pik a Velká Plzeň

Ve středu 8. listopadu od 17:00 se koná poslední ze série přednášek v plzeňském "Pavláku" (Pavlovův pavilon Lékařské fakulty UK v Plzni, Lidická 1), tentokrát přináší atraktivní téma: Luděk Pik a Velká Plzeň aneb Pokrokový starosta i spisovatel.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přednášející: Mgr. David Růžička, publicista a Jakub Bartoš, historik ze Státního oblastního archivu v Plzni.

Starosta Luděk Pik svým významem překračuje hranice regionu, hrál významnou roli i v organismu Masarykovské první republiky, jeho tématy byl například boj proti dětské práci nebo vzdělání, etc. Luděk Pik je výrazně spjatý nejen s Plzní, kde se nachází také jeho hrob, ale i s plzeňským prvním obvodem (kde se koná přednáška), kde jako pomoc nezaměstnaným organizoval veřejně prospěšné práce při zřizování parku, na jehož místě vzniklo dnešní tzv. Košutecké jezírko. Zasadil se o rozvoj moderní a tzv. Velké Plzně. Málokdo ví, že pan starosta byl také přítelem umění a sám publikoval beletristická díla.

Na poslední chvíli se díky cyklu přednášek podařilo kontakovat i historika Jakuba Bartoše ze Státního oblastního archivu v Plzni, který tématu Luděk Pik věnoval více než dva roky intenzivní práce, nabídne tedy publiku řadu dosud ne právě známých informací nebo různé úhly pohledu na Pikovu osobnost.

"Věříme, že toto regionální téma má potenciál vzbudit pozornost podbnou té, jakou si získala minulá přednáška o plzeňských vilových čtvrtích Lochotín a Bezovka, kdy organizátory mile překvapil zájem i vysoká účast veřejnosti, přednáška trvala téměř dvě hodiny a blok dotazů zaujímal dalších 45 minut," dodává přednášející David Růžička.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka