Hasiči likvidovali u Pavlovska velký požár pole a lesa

V pátek 7. srpna 2015 necelou půlhodinu po poledni začalo u Pavlovska na Rokycansku hořet od kombajnu pole. Požár se rychle šířil neposečeným obilím a během několika málo minut se dostal i do přilehlého lesa.

Jarní servisní akce AUTO CB

V na prach vyprahlé přírodě dostal oheň novou sílu a přes větve se dostal až do korun. Plameny šlehaly vysoko nad špičky stromů a byly vidět už z dálnice u Plzně a tmavý kouř ještě z mnohem větší dálky. 

Operační středisko na místo povolalo v tento den postupně 17 jednotek s 22 cisternami, velkokapacitní čerpadlo Somati a požádalo o pomoc Armádu ČR a PČR o dva vrtulníky s bambivakem.

Hasičům se podařilo poměrně rychle srazit plamenné hoření v korunách stromů. Požár se ale dál šířil nekontrolovaně po zemi a kořeny stromů a dostal se až za horizont Kouklovy hory ve směru na Hůrky. Z dvou chatiček u Pavlovska, které těsně sousedily s lesem, byly evakuovány čtyři osoby. Hasiči bojovaly s požárem z obou stran u vrcholu hory a poté ze strany od Pavlovska.

Policie ČR pomohla hasičům při koordinaci dopravy vody na místo události z čerpacích stanovišť, které hasiči zřídili v Pavlovsku a Dobřívě. A dále několik policistů zůstalo na místě a pomocí ženijního náčiní pomáhalo hasičům likvidovat jednotlivá ohniska.

Kolem sedmé hodiny večer se podařilo zastavit požár po stranách požářiště, ale ve směru na Hůrky se šířil dál. Intenzita hoření se však již podařila snížit. V tuto chvíli byly odvolány již oba vrtulníky.

Krátce po třiadvacáté hodině některé jednotky odjely na odpočinek na své základny. Na místě se zredukoval počet zasahujících ze zhruba sta hasičů na čtyřicet. Po celou noc se asi čtyřicetičlenné skupiny hasičů na místě střídaly a prolévaly vodou celou plochu požářiště. Ze strany od Pavlovska se místy objevovaly ještě i plameny.

Největší strach hasiči měli, že si oheň najde cestu kořeny stromů a překvapí je někde, kde by ho nečekali. V sobotu 8. srpna 2015 v půl třetí odpoledne se několik jednotek muselo přesunout blíž k obci Hůrky na nové požářiště lesa. Zatím to vypadá, že není přímá souvislost mezi oběma událostmi.

Po celý víkend se na místě vystřídaly další posily z okolí. Celkem u požáru zasahovalo 30 jednotek s bezmála 50 cisternami.

Zatím není možné odhadnout, kdy bude zásah u konce.

  

Perličky ze zásahu:

Zarážející bylo jednání několika přihlížejících osob, které se i přes několikero upozornění zasahujících hasičů nestydělo vytáhnout z kapsy cigarety a odklepávat žhavý popel na rozhraní pole a lesa. I přesto, že neustále upozorňujeme občany – v lese a v okolí do 50 metrů od něj je zakázáno kouřit po celý rok, i přesto, že těmto lidem nad hlavou létaly vrtulníky a okolo nich se prohánělo velké množství hasičské techniky a přes stovku hasičů dřelo téměř do úplného vyčerpání, těmto přihlížejícím osobám jako by to bylo jedno!

Odvážní byli samozřejmě i zemědělci, kteří dále pokračovali ve žních, a to stále za nedodržení několika jednoduchých protipožárních opatření.

Peklo, které se rozpoutalo u Pavlovska, skutečně způsobila jiskra, která odlétla od kombajnu. Hasiči apelují na  zemědělce:

- Minimálně pole před zahájením žní oborejte kolem dokola a rozdělte si ho do několika požárních úseků, aby v případě vzniku požáru shořelo pouze pole nebo jen jeho jedna část.

- Přistavte si na pole vaší cisternu. Pro likvidaci požáru v prvních minutách to stačí.

- Vyjíždějte na pole se stroji v dobrém technickém stavu a vybavujte je lapači jisker.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 09.08.2015 18:04



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka