Tankodrom u Strašic v sobotu hostí Bahna. Jak se na ně dostat?

Desítky tisíc lidí zamíří do výcvikového prostoru u Strašic. Rokycansko v sobotu opět hostí armádní Bahna. Nabídnou současnou i historickou techniku a řadu ukázek.

Cílená propagace v Plzni

Čeští vojáci ukážou svou techniku, výzbroj i výstroj napříč armádou. K vidění tak bude například tank Leopard, samohybné houfnice, pandury nebo vozidla Iveco. Předvedou také bezpilotní prostředek Puma. Chybět nebudou dynamické ukázky a při příznivém počasí ani seskoky parašutistů a přelety gripenů nebo vrtulníků.

Připravena jsou velká záchytná parkoviště ve Strašicích a Dobřívě, na cvičiště návštěvníky přepraví kyvadlová autobusová doprava.

Speciální autobusy

Během letošního Dne pozemního vojska budou jezdit zvláštní autobusy Z-Groupbus, Divize ČSAD autobusy Plzeň. K cestě na tradiční hojně navštěvovanou přehlídku bojové techniky budou moci návštěvníci využít dvě autobusové linky z Dobříva a ze Strašic, tři zvláštní spoje z Rokycan a kyvadlové autobusy ze záchytných parkovišť.

První linka (440380) pojede na trase Plzeň-Rokycany-Dobřív-Strašice,Vojenský Újezd Brdy, druhá linka (470390) po trase Radnice-Lhota pod Radčem-Mýto-Strašice, Vojenský Újezd Brdy.

Pro dopravu z Plzně na Bahna je vhodné využít spoje v 6:20,6:50, 7:05, 7:15, 7:25, 7:35, 7:45, 8:05, 8:20 a 8:35 hodin z Centrálního autobusového nádraží ze stanoviště číslo 8. Nazpátek do Plzně pojedou spoje v 15:45, 16:05, 16:25,16:45, 17:05, 17:45 a 18:00. Autobusy po cestě zastaví také v Rokycanech a v Dobřívi.

Navíc pojedou tři zvláštní spoje přímo z Rokycan a zpět do Rokycan a budou navazovat na vlaky od Prahy a na Prahu.

Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé severovýchodní části Rokycanska. Přímé autobusy pojedou ráno i ve směru od Mýta či Holoubkova, odpoledne po 16. hodině se vrátí nazpět.

Kromě toho nasadí plzeňské ČSAD na akci několik speciálních autobusů, které se budou po celý den neustále kyvadlově točit a navážet a po skončení akce zase odvážet návštěvníky Bahen. Autobusy pojedou každých 5 až 10 minut ze záchytných parkovišť v Dobřívi (zastávka Dobřív, chaty) a ve Strašicích (zastávka Strašice,ObÚ). Měly by tak předejít dopravnímu kolapsu především v obci Dobřív. Obcí o víkendu projedou tisíce návštěvníků, pravděpodobně se budou tvořit velké kolony.

Na linkách platí zvláštní ceník jízdného, který nabízí jednosměrné jízdenky v ceně 20 Kč ze Strašic či Dobřívi na Bahna nebo opačně. Platí všechny státem nařízené slevy, takže děti do 6 let jedou zdarma, dítě 6 až 18 let, stejně jako občané nad 65 let věku a studenti do 26 let pak s 50% slevou za 10 Kč. Pes na vodítku rovněž za poloviční jízdné.

„Očekáváse návštěvnost kolem 50 tisíc lidí, z toho jsme během minulých ročníků na Bahna a zpět přepravili zvláštními autobusy každým rokem více než 15 tisíc osob, tedy třetinu. Očekáváme, že letos to bude obdobné. Bez zvláštní autobusové dopravy by pravděpodobně nastal na Bahnech dopravní kolaps, přispějeme tedy snad k hladkému průběhu celé této tradiční akce,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravce Z-Group bus Václav Königsmark.

Tradiční hojně navštěvovaná akce pod názvem Bahna patří k největším prezentacím Armády ČR na veřejnosti. Probíhá každoročně od roku 1990 na někdejším tankodromu u Strašic na Rokycansku. Obří přehlídka současné i historické bojové techniky byla povýšena na Den pozemního vojska Armády ČR. Při akci se uskutečňuje pravidelně setkání majitelů vojenských historických vozidel z České republiky i z celé Evropy. Představují se zde také kluby vojenské historie, úroveň výzbroje a výcviku příslušníků armády, včetně speciálních jednotek. O bohatý celodenní program se postarají vojáci, kluby vojenské historie, policisté a hasiči. Zúčastní se ho 1400 profesionálních vojáků a zhruba pět set kusů techniky. Vstup na akci je zdarma.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
23.06.2023 10:03



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka