Hrad Kašperk je známkou roku 2020

Stejně jako v předchozích letech se i letos uskutečnila Anketa o nejkrásnější známku roku. Zájemci svou oblíbenou ceninu vybírali prostřednictvím hlasovacích lístků z časopisu Filatelie nebo online na webu znamkaroku.cz.

Cílená propagace v Plzni

Anketa se letos konala již po 28. a zúčastnilo se jí 6 267 respondentů, kterých bylo proti roku loňskému o téměř 2 000 více. Všichni zúčastnění vybírali ze 47 poštovních známek, jež byly vydány v roce 2020.

Na pomyslném stupni vítězů stojí se zlatou medailí známka z emise HRAD KAŠPERK, jíž dalo svůj hlas 656 účastníků ankety. Autorem vítězné emise je dlouholetý tvůrce poštovních cenin Adolf Absolon, který tak rozšířil svou sbírku ocenění – po vítězství z minulého roku opět získal první místo. Pro upřesnění lze uvést, že v loňském ročníku ankety získal 1. místo s emisí Pražský hrad a 3. místo s emisí Les království.  Motivem letošní vítězné známky je hrad Kašperk z mírného nadhledu. V popředí známky jsou dominantní dvě hradní věže a na pozadí známky je zachyceno malebné okolí šumavského podhůří.

O stupínek níže na piedestalu triumfů stojí letos emise 500 LET JÁCHYMOVSKÝCH TOLARŮ, jež v letošní anketě získala 475 hlasů. Její autor Karel Zeman je dalším osvědčeným autorem známkové tvorby. V horní části známky zobrazil detaily Jáchymovských tolarů a ve spodní části akt samotné ražby.

Trojici ověnčenou vavříny uzavírá s 372 hlasy poštovní známka z emise SÝKOROVITÍ, jejímiž motivy jsou jmenovitě sýkora babka, sýkora parukářka, sýkora modřinka a sýkora koňadra, autorské dvojice Jaromíra a Libuše Knotkových, jejichž jména jsou též ve světě filatelie veličinou a jejichž dílo je úspěšně zastoupeno v předchozích ročních oblíbené ankety (za rok 2019 byla vybrána jejich známka z emise LEDŇÁČEK na skvělé druhé místo. V roce 2017 zvítězila jimi navržená známka KORUNOVAČNÍ KLENOTY).

Všechny známky vítězné trojice Ankety o nejkrásnější známku roku 2020 byly vytištěny metodou plnobarevného ofsetu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka