Děti z dětského domova v Kašperkách navštívily výlov rybníka Novec

Podzim láká všechny ven pouštět draky, sbírat pestrobarevné listy, ale nedílnou součástí tohoto období je i vypouštění rybníků a výlov ryb. Rybářské řemeslo se může představit i veřejnosti, právě při výlovu, kterému předchází i náročné strojení rybníka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jeden takový charitativní výlov uspořádal pro děti z Dětského domova Kašperské Hory a Sušice na konci listopadu i Drůbežářský závod Klatovy ve spolupráci s Klatovským rybářstvím na rybníku Novec u Nalžovských hor.

Výlov rybníka Novec probíhal během dopoledních hodin za krásného, ale větrného počasí, kdy děti mohly sledovat rybářské řemeslo v celé svojí kráse. Výlov je náročná a velká organizovaná akce, která probíhá za každého počasí a je během ní důležitá týmová spolupráce. Děti tak pozorovaly nejen rybářské řemeslo zblízka, ale zároveň vnímaly i soudržnost všech rybářů. Připravený zajímavý program v podání zootechnika z Klatovského rybářství a.s., Jana Kanty, byl třešničkou na dortu. Děti se z vyprávění dozvěděly jak celý proces výlovu probíhá, jaké druhy ryb najdou v rybníku Novec a zároveň i něco málo z biologie.

Jan Kanta dětem ochotně vysvětloval, co všechno předchází samotnému výlovu, co je to sháňka, kolik práce rybáři odvedou, když musí rybník vypustit a strojit ho k výlovu, jaké sítě používají a jaké druhy ryb v rybníku děti mohou najít.

Během dopoledne zazněly i zajímavosti o jednotlivých rybích zástupcích. Děti se naučily poznat samici od samce a další podrobnosti. Viděly naživo kapra, tolstobika, štiku, okouna, lína, sumce i candáta. Byly přítomni i při porcování ryby a každé dítě si pak mohlo ryby i potěžkat a určit, o který druh se jedná.

Úsměv na tváři dětem vykouzlil také výborný oběd na statku u koní a především i možnost se na plnokrevníky podívat zblízka.

Na závěr děti dostaly od všech pořadatelů drobné upomínkové dárečky, které udělaly radostnou tečku za celým výletem.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka