Hvězdný jazzový kontrabasista Ben Williams už se těší na středeční Plzeň

Americký kontrabasista Ben Williams, mimořádný mladý talent světové jazzové scény, který už si vysloužil cenu Grammy, zahraje 7. června v Měšťanské besedě.


Půjde o jediný koncert v Česku. Na plzeňském pódiu zazní sóla od Nirvany či Prince a spolu s kapelou Sound Effect představí silné autorské melodie.

Teprve 32letá hvězda jazzového kontrabasu Ben Williams už získal cenu Grammy za nejlepší jazzové instrumentální album a zvítězil v mezinárodní jazzové soutěži Theolonia Monka, jednoho z nejvýznamnějších jazzových hudebníků všech dob. Nahrával a koncertoval se slavnými muzikanty, jako jsou Herbie Hancock, Wynton Marsalis nebo Pat Metheny. Poslední jmenovaný, dvacetinásobný držitel Grammy, kytarista Pat Metheny si Bena Williamse vybral do své kapely Unity Band, s níž vystupoval i v Brně a která byla označována za „all-stars band“. 

Na koncertech s kapelou Sound Effect představuje Ben Williams své poslední album Coming of Age, na němž míchá jazz, pop, soul i hip hop, jako by mezi žánry neexistovaly hranice. Ve skladbách se objevují i africké rytmy, rap či rock v kontrabasovém sólu Smells Like Teen Spirit od skupiny Nirvana. Živě zní také upravené písně od Prince, jenž byl pro Williamse velkým vzorem a inspirací.

Do Plzně si 7. června 2017 Ben Williams s sebou přiveze silnou sestavu – za piano se posadí Christian Sands se dvěma nominacemi na cenu Grammy, na saxofon zahraje Marcus Strickland, dvojnásobná vycházející hvězda podle magazínu Down Beat. Čtveřici doplní Matt Stevens na kytaru. „Sound Effect není jen partou skvělých mladých muzikantů, ale také opravdových přátel. A náš vztah se bez pochyby projevuje i na pódiu. Zahrajeme směs původních skladeb, aranží písní mých oblíbených umělců, jako Stevie Wonder, Nirvana či Lianne LaHavas, a také novou muziku,“ říká Ben Williams. „Bude to krásný autorský jazz, čtyři prvotřídní muzikanti na pódiu,“ láká na koncert Ivan Jáchim, ředitel pořádající agentury Dominik centrum s.r.o.

Koncert je součástí jarního turné Bena Williamse s kapelou Sound Effect po evropských městech, které bude mít pouhých devět zastávek. První dva koncerty v legendárním Ronnie Scott‘s Jazz Club v Londýně už jsou vyprodané. „Na vystoupení v Plzni se moc těším. Pokud bude čas, rád bych navštívil pivovar. Plzeň je skvělé pivo,“ dodává americký kontrabasista.

Vstupenky na akci jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka