Jak si Stráň představují obyvatelé Rokycan?

Město Rokycany umožnilo na přelomu roku vyjádřit se obyvatelům města k tomu, jak hodnotí současný stav Husových sadů (známých spíše pod původním názvem Stráň) a Kalvárie, jak území využívají a jak si přejí, aby v budoucnu v souladu s jeho přírodním charakterem vypadalo.


Celkem 1227 vyplněných anketních dotazníků odevzdali do termínu 31. ledna 2017 obyvatelé Rokycan a okolí v rámci zmíněné ankety „Jakou chcete Stráň a její okolí?“

Většina je se Strání spokojena

Základní statistiky ukazují, že 60 % odpovídajících je se současným stavem Stráně spokojeno (20,8 % je spokojeno, 40,3 % je spíše spokojeno). Ostatní jsou nespokojeni (35,5 %) nebo ji nenavštěvují (8,5 %). Respondenti odpovídali, že využívají Stráň především k běhání, procházkám či venčení psů. Odpovědi na otázku „Co především by se mělo na Stráni nebo na Kalvárii zlepšit?“ se ještě podrobně vyhodnocují. „Často je zmiňováno, že by se měl zlepšit úklid Stráně, cesty a údržba mobiliáře. Návrhů na to, co nového by mělo na Stráni vzniknout, především v její horní části, bylo zaznamenáno přes 800. Často se zmiňuje např. hřiště pro různé druhy sportů a cvičení, obnova altánků, funkční a moderní mobiliář, vznik nového posezení a prostoru pro kulturní akce, zázemí pro návštěvníky (občerstvení, WC, pítko), interaktivní naučná stezka, místa pro školní výuku, psí hřiště a mnoho dalšího,“ uvádí podrobnosti místostarosta města Rokycany Jan Šašek. „Máme radost, že občané projevili velkou chuť a zájem společně ovlivnit budoucí podobu unikátní lokality našeho města. Děkujeme všem, kteří anketu vyplnili a pomáhali nám s jejím šířením, fyzickým osobám, občanským spolkům, sportovním klubům, školám a školkám. Náměty a připomínkami se budeme nyní podrobně zabývat, některé se budeme snažit vyřešit již v rámci běžné údržby,“ doplňuje místostarosta Jan Šašek. Odpovědi nyní jsou vyhodnocovány a připravuje se kompletní zpráva, která bude zveřejněna.

Den pro Stráň

Závěry z ankety budou představeny i na setkání 25. února 2017 v rámci akce „Den pro Stráň“. Aby město získalo další návrhy od veřejnosti, organizuje právě toto setkání, kde chce diskutovat o jeho budoucí podobě. Na komentovanou vycházku územím s výkladem paleontologa doc. RNDr. Petra Krafta, CSc. naváže diskuze, která proběhne v pohodlí skautského srubu, bude též moderovaná a každý účastník dostane prostor k tomu vyjádřit se, jak by si představoval využití území, případně jaké zde vidí problémy. Získané podněty a připomínky budou zapsány a budou sloužit jako podklad pro přípravu budoucí revitalizace Stráně. „Na setkání budou představeny výstupy z ankety, budou zde k vidění vítězné výkresy z výtvarné soutěže „Co nám chybí na Stráni“ a na závěr proběhne losování výherců fotografické soutěže „Proměny Stráně“, tedy dalších aktivit, kterými jsme do procesu přípravy záměru revitalizace zapojili veřejnost všech věkových kategorií,“ doplňuje podrobnosti za město Jan Šašek. Celé odpoledne bude probíhat doprovodný program pro děti, z mnoha zajímavých aktivit zmiňme např. „Namaluj si svou zkamenělinu“. V případě příznivého počasí se účastníci mohou těšit i na opékání špekáčků, které obdrží zdarma.

Na uvedených aktivitách spolupracuje město Rokycany s Centrem pro komunitní práci západní Čechy.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.02.2017 15:29



3 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka