Myslivci představili trofeje z Rokycanska a zhodnotili rok

Okresní myslivecký spolek Českomoravské myslivecké jednoty v Rokycanech představil ve dnech 12. až 13. dubna 2024 téměř pět set nejrůznějších trofejí ulovených na Rokycansku za rok 2023.

Cílená propagace v Plzni

 Již po několikáté se výstava konala v útulných prostorách Restaurace Sladovna Club v Mýtě. Výhodná poloha středu Rokycanska i možnost občerstvení měla pozitivní vliv na návštěvnost celé výstavy, kde bylo k vidění 326 srnčích, 53 jeleních, 8 mufloních, 63 dančích, 17 trofejí sičí zvěře a 1 liška. Nutno však podotknout, že oficiálně bylo uloveno více kusů, než bylo vystaveno, neboť řada trofejí nebyla na přehlídku dodána z nejrůznějších důvodů. Jedním z nich byla skutečnost, že zvěř ulovil zahraniční lovec a trofej nedodal nebo poslal fotografii. Ve srovnání s loňským rokem však došlo k celkovému nárůstu počtu trofejí, téměř u všech druhů lovené zvěře.

Samotná výstava začala čtvrtečním / 11. dubna / hodnocením trofejí a jejich instalací, se kterou pomáhali frekventanti kurzu o první lovecký lístek, který organizuje okresní myslivecký spolek. Na vlastním hodnocení se podíleli zkušení posuzovatelé.

"Od pátku do soboty si mohli zájemci z řad odborné i laické veřejnosti prohlédnout vkusně a precizně připravenou výstavu, kde byla prezentována činnost myslivecké organizace na Rokycansku. Tradiční součástí výstavy trofejí byla i expozice rokycanských ochránců přírody, kteří s mysliveckou organizací úzce spolupracují a propagují její aktivity. Zároveň opět nabídli řadu propagačních materiálů. Loveckou trofejí však nejsou jen parohy, parůžky, rohy a růžky, ale i zbraně kňourů, příp. háky bachyní, lebky šelem, příp. jejich špičáky, kelce jelenů i laní, kůže a kožky šelem či škáry divočáků, penisové kůstky šelem, křídelní paletky ze sluk i jejich vous, ozdobná sojčí pírka, kačírky z ocasních per kačerů, hubertky ze srdce především jelenů, bezoárové koule ze žaludků kamzíků, dlouhá prsní pírka z krocanů, drápy medvědů, celé preparáty pernaté i srstnaté zvěře, štětky z kamzíků, ale i jelenů, jezevců a také ze zaječích vousů. Nejvýznamnějšími trofejemi jsou však parohy a rohy, případně lebky masožravců či kůže velkých šelem, které se hodnotí podle přijatých mezinárodních metod CIC," popisuje myslivec a šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis.

Sobotní dopoledne / 13. dubna / obohatil výstavu trofejí ještě myslivecký sněm zástupců honiteb, které jsou sdruženy pod křídly Okresního mysliveckého spolku ČMMJ v Rokycanech. V útulném prostředí restaurace tak mohli uzavřít další rok mysliveckého hospodaření a stanovit si další priority svojí činnosti sdružující jen na Rokycansku přes tři sta lidí mající vztah k myslivosti i přírodě.

foto: pavel moulis

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka