Myslivecký večer v Líšné se vydařil

Slavnostní myslivecký večer s pořadovým číslem 26 (s dvouletou covidovou přestávkou) se nedávno uskutečnil v Líšné nedaleko Zbirohu na Rokycansku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Byl tradičně věnovaný členům Mysliveckého spolku Chrasta Líšná, jejich partnerkám, stálým honcům i významným hostům. Dali tak jasně najevo, že nejsou jen aktivní složkou hospodařící v krajině, ale i významnými nositeli kultury v řadě obcí, Líšnou nevyjímaje. 

Vše začalo 30. března úderem osmnácté hodiny, kdy do vyzdobené Hospůdky na návsi dorazili vyznavači Hubertova cechu se svými drahými polovičkami. Slavnostní myslivecký večer má svůj pečlivě připravený a lety prověřený scénář. Jeho moderátorem je předseda spolku Roman Hrabák. Nápomocni mu jsou i myslivecký hospodář Tomáš Valenta a Pavel Bělohlávek. Téměř šedesát lidí se stejným zájmem – myslivostí se příjemně baví a pozvolna vstřebává informace o mysliveckých zvycích i tradicích, které jsou součástí českého národního kulturního dědictví. A je dobře, že myslivecké spolky na Rokycansku včetně Líšné, k tomu těmito akcemi výrazně přispívají. Ani letošní rok nebude výjimkou. Akce se připravují v Litohlavech / myslivecký den – 8. června / a v Siré / odpoledne s přírodou – 22. června / s vydatnou podporou rokycanské záchranné stanice živočichů.  

"Po slavnostním zahájení mysliveckými trubači – Jitkou Maxovou a Františkem Svejkovským se slova ujímá předseda spolku Roman Hrabák, který vítá přítomné a seznamuje s programem. Následuje několik hudebních vstupů muzikanta Roberta Jíši a zpěvačky Janiny. Ty někteří přítomní využívají nejen k poslechu, ale i tanci. Za zvuku loveckých fanfár nastává pasování na lovce zvěře Bohuslavem Jansou, bývalým mysliveckým hospodářem a zakladatelem slavnostního večera. Pasováni jsou David Mašek a Eva Ungermanová za ulovení svého prvního jelena evropského a Tomáš Valenta a Pavel Bělohlávek za ulovení svého prvního daňka. Oceněn byl i stávající myslivecký hospodář Tomáš Valenta, který ulovil nejvíce kusů zvěře v honitbě s více než tisíci hektary. V této honitbě, kterou obhospodařuje místní spolek, se vyskytuje kromě výše jmenované zvěře i zvěř sičí, mufloní, srnčí a samozřejmě i černá. Z drobné zvěře zde můžeme spatřit zajíce, bažanty i koroptve a tak se má více než dvacet členů spolku co ohánět," líčí myslivec a šéf rokycanských ochránců přírody Pavel Moulis. 

Na své si přicházejí i milovníci trofejí, neboť součástí večera je i představení ulovených kusů. Po chvilce strávené na tanečním parketu následuje soutěž. Spočívá v poznávání zde vyskytující se zvěře a je určena vybraným manželkám či přítelkyním myslivců. "K všeobecného obveselení přispívá i pečlivě připravená kulturní vložka v rámci připomenutí myslivecké latiny. Po dalších tónech hudebníků, kteří též neodmyslitelně patří k tomuto večeru, nastává losování o ceny. Sympatické je nejen to, že zvěřinu může vyhrát buď nemyslivec nebo host, ale i skutečnost, že každý přicházející přispívá svým dárkem do losování, čímž vlastně významně podporuje místní spolek. Slavnostní myslivecký večer pozvolna spěje ke svému závěru. Myslivci opět dokázali, že dokáží nejen přiložit ruku k  dílu, ale že se umí i skvěle bavit. I to totiž přispívá k  lepšímu náhledu veřejnosti na myslivost," konstatuje Moulis.  

Dvacátý šestý myslivecký večer v Líšné se podle něj vydařil. "Přispěli k  tomu nejen organizátoři, ale i všichni přítomní svým chováním. Dokázali tak, že mladí i dříve narození myslivci mohou bez bázně a hany provozovat tak ušlechtilý koníček, jakým myslivost bezesporu je a zároveň odpovědně rozhodovat o životě a smrti," uzavírá Pavel Moulis. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka